Járt már Csucsán, Ady Csinszkájának kastélyában?

2018. október 24. 11:22

Nem? Megmutatjuk.

2018. október 24. 11:22
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Csucsa a Királyhágó mellett fekszik Erdély felől, s nagyon keresni sem kell a települést, hiszen keresztül megy rajta a Nagyvárad-Kolozsvár országút. A 2011-ben végzett népszámlálás adatai szerint 1100 lakosából kilenc vallotta magyarnak magát. Az út egyik oldalán a Sebes-Körös kanyarog. A másikon, a hegyoldalban van a kastély. Az útról nagyjából ennyit látni a kastélyból:

A kastélyban található ismertető szerint „Boncza Miklós, a jónevű ügyvéd, képviselő és laptulajdonos szerelemre ébredt nővére, özvegy Török Károlyné lánya iránt, s nem törődve a rokoni kapcsolattal, 48 éves korában, 1893 nyarán királyi engedéllyel feleségül vette az alig húsz éves Török Bertát. Ifjú feleségének Alpár Ignác tervei alapján a csucsai hegyoldalban romantikus kastélyt építtetett.

„Ebben a házban született meg kislányuk,Boncza Berta 1897. június 7-én. A szülés után kilenc nappal az édesanya gyermekágyi lázban meghalt. A tragédia végképp szétválasztotta a Boncza-testvéreket. A férfi megrendülten visszatért Pestre, a kislány nevelését nővére vállalta. Az alápincézetlen, gyönyörű palota lakatlan kastéllyá változott. A nagymama Kolozsvárra költözött unokájával, ahol a kislány ötéves koráig éltek. A kis Berta szamárköhögésben szenvedett, ezért az apa egyszerű, napos, alápincézett kúriát épített birtokán, ahol jó levegőn, kényelemben növekedhetett gyermeke.”  Ez a kastély mellett található Fehér Ház.

Boncza Miklós leányát 1910-től négy éven át a svájci Lutryben a Le Marronier leánynevelő intézetben taníttatta, ahonnan a 16 éves Boncza Berta túlfűtött hangú leveleivel hódította meg az ekkor Svájcban diákoskodó, későbbi erdélyi írót, Tabéry Gézát. Még e románc idején, 1911 novemberében, kezdeményezett Berta levelezést Ady Endrével is, de az első személyes találkozásukra csak 1914. április 23-án került sor, amikor a költő ellátogatott Csucsára. Ez év május 14-én Lám Béla, erdélyi mérnök-író titokban eljegyezte Boncza Bertát, ám a nem egészen egy hónapig tartó mátkaságnak az időközben elmélyülő Ady-szerelem vetett véget. 


A csucsai református templom a kastélykert és az országút közé szorulva

Ady Csinszka-versei 1914. július elsejétől kezdtek megjelenni a Nyugatban. Bár édesapja határozottan ellenezte, Csinszka 1915. március 27-én Budapesten hozzáment Ady Endréhez. Boncza Miklós halálával megörökölték a Veres Pálné utca 4. sz. alatti lakást, ahová 1917 őszén költöztek be. A világháborút ugyanakkor Csucsán vészelték át. A Fehér Ház mellett van egy még kisebb fehér házikó, itt lakott Ady Endre.

Ma az egykori lakás helyén működik a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-emlékszobája.


 

„Az Ady-emlékkiállítás abban a házban látható, amelyben 1914-től Ady Endre élt Csinszkával a Csucsán töltött hónapokban. Korábban itt lakott Boncza Miklós, amikor évente egyszer-kétszer eljött meglátogatni a lányát. Az épületben hálószoba, fürdőszoba és könyvtárszoba volt. A kis lak ugyanakkor épült, amikor a négyszobás, alápincézett, sokablakos, világos kúria, ahová beköltözött Kolozsvárról a nagymama Bertukával. A házhoz melléképületek is tartoztak: konyhák, cselédszobák, kamrák. Csinszka emlékezése szerint a új ház tele volt kalotaszegi varrottassal és a Boncza-család kedves biedermeier bútoraival. Minden nap csendben elsétáltak a komor kastélyhoz, szellőztettek, megnézték, hogy minden rendben van-e” – szól az ismertető.

Boncza Berta eladta a család kastélyát Octavian Gogának, a román írónak és miniszternek, későbbi miniszterelnöknek, aki 1921–1926 között neobizánci stílusban alakíttatta át az épületet, így az eredetire már alig emlékeztet. 1966-ban Goga özvegye a román államnak hagyományozta az ingatlant, ekkor alapították meg az Octavian Goga Múzeumot.


A Goga-féle, neobizánci stílusú új kastély


S annak mai bejárata


Érdekes megoldások a kastély bejáratánál

A kastély felett van egy ortodox templom, kolostor, s egy Goga-mauzóleum.


A Goga-mauzóleum


A kastélykert bejárata az országút felől, a kastélykertből nézve

Fotók: Szilvay Gergely

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2019. január 27. 16:55
Tavaly ősszel jártam arra.Gyönyörűen fel van újítva.
syphax
2019. január 27. 15:18
Azért azt mégiscsak eléggé extrának lehet mondani, hogy Boncza Bertuka--azaz Csinszka-- édesapjánk Dr. Boncza Miklós--nak a tesvér-nénje(Bertuja nagynénje) egyben(!) az ő nagymamája is volt. Egy idős hölggyel beszélgettem a 70'-es évek végefelé, aki abban a bizonyos nagyon drága svájc leánynevelóintézetben TÁRSNŐJE volt a fiatal Boncza Bertukának. Ez a bizonyos Lili néni mesélte nekem akkor a felvidéki Nagytapolcsányban, hogy Bertuka, mint "túlfejlett" csitrilány egy iszonyatosan nagy "KÜLÖNLEGESVAGYOKSÁG"-TUDATTAL ÉLT, és boldogoknak-boldogtalan költőknek-festőknek-férfiszinészeknek nyakra-főre írta a levelek tömkelegét, ismerkedési, nekik "hódolni" akaró szándékkal. Szóval mindenáron "ki akart kezdeni" az akkori kiscsaj VALAKI "NAGY EMBERREL" aki respektálja az Ő különleges női mivoltát. És hát mitagadás akkori mércével nézvést valóban különleges egy kis női teremtmény volt ez a Bertuka, már ha csak a születési-nevelkedési körülményeit vesszük górcsó alá...akkor is. Könnyekig megható volt számomra ez a drága Lili néni, aki azt IS(!) mondta, nekem, mint valami elképesztően különös dolgot hogy: "ÉS KÉPZELD--TEGEZETT ENGEM AZ IDŐS HÖLGY--MIKOR HAZAUTAZOTT CSUCSÁRA '914-BEN, HOGY ADY-VAL TALÁLKOZZON, LEVÁGATTA A HAJÁT!!!!!!!!!!" LE-VÁ-GAT-TA!!!!! ÓHH IDŐK! A HAJÁT LEVÁGATTA!
IV. Fawkes
2019. január 27. 14:25
A Sebes-Körös Csucsánál - gyermekkorom vízállásjelentései :-)
Tehetős Totó
2019. január 27. 12:55
Goga "barátsága" Ady egyik (sok volt!!!) nagy melléfogása. Octavian Goga, nettó hazaáruló elárulta szülőhazáját, s Bukarest kutyájának állt. Rövid miniszterelnöksége magyar és zsidóellenes törvényeiről hírhedett. A hatvanas években Veturia asszony, az özvegye még azt is tagadta az odalátógatók előtt, hogy Ady itt élt volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!