Nem igaz, hogy a zsíros tejtermék ártalmas?

2018. szeptember 21. 05:10

Legalább egy, de inkább két nemzedék nőtt fel abban a biztos tudatban, hogy a tejtermékekből legfeljebb a soványakat szabad fogyasztani egészségünk megőrzése érdekében, s a vaj helyett mindenki válasszon inkább margarint. Azt már tudjuk, hog a margarin sokkal ártalmasabb a vajnál, de a hvg-ben idézett újkeletű cikk szerint a zsíros tejtermékeket fogyasztók is tovább élnek az ilyen ételeket elutasítóknál.

2018. szeptember 21. 05:10

Egy friss tanulmány szerint a zsírban gazdag tejtermékek fogyasztása jót tesz a szívnek és az érrendszernek – írja az Evening Standard a londoni King's College kutatóinak a The Lancet nevű orvosi folyóiratban publikált tanulmánya alapján.

A kutatásban 21 ország 130 ezer önkéntesét vizsgálták kilenc éven át négy csoportban: az egyik csoport semmilyen tejterméket nem fogyaszthatott, a másik kevesebb, mint napi egyszer, a harmadik naponta egyszer-kétszer evett tejterméket, míg a negyedik csoport tagjai kettőnél többször. Napi egy adagnak számított egy pohár tej, egy pohár joghurt, egy evőkanál vaj, vagy 15 gramm sajt.

Miközben Ön ezt olvassa, valaki máshol már kattintott erre:

A közvélemény-kutatók változtatnak Magyarországon: elkezdenek közelíteni a valósághoz

A közvélemény-kutatók változtatnak Magyarországon: elkezdenek közelíteni a valósághoz
Tovább a cikkhezchevron

A kutatás pedig arra jutott, hogy akik napi háromszor ettek zsíros tejtermékeket, azok negyedannyira voltak hajlamosak a korai halálozásra, mint azok, akik naponta egynél kevesebbszer ettek ilyen ételeket.

A kutatás azt is megállapította, hogy a zsírszegény vagy a zsíros tejtermékek fogyasztásának hatásai között marginális volt a különbség, mindkettő ugyanolyan jót tett, így most megdőlni látszik az a nézet, hogy a zsíros tejtermékek károsak lennének az egészségre. Azt viszont megállapították, hogy a tej és a joghurt fogyasztása egészségesebb, mint a vajé és a sajté.

A kutatók azt nem vizsgálták, hogy mi lehet az oka az érdekes összefüggésnek, de az Evening Standard megjegyzi, hogy egy 2014-es, 100 ezer fős svéd kutatás a mostaninak éppen az ellenkezőjére jutott: a kutatók ott azt állapították meg, hogy a több tejet fogyasztóknak gyakrabban törtek el a csontjaik, és nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!