Lecsúsztak a magyar egyetemek a Times rangsorán

2018. május 12. 13:05

Visszaestek a Times felsőoktatási rangsorán a magyar egyetemek: a Műegyetem éppen befér a legjobb 200 közé, a Debreceni Egyetem és a Corvinus Egyetem pedig a 300-as listán vannak. A pozícióvesztés korántsem magyar jelenség, és leginkább a műszaki képzéseket érinti. A SOTE-nak viszont sikerült javítania.

2018. május 12. 13:05

Egyre kevésbé vonzók a magyar egyetemek a Times Higher Education (THE) idei rangsora szerint. Miután tavaly óta 46 helyet zuhant, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem például idén épphogy felfért a legjobb 200 intézmény közé. A Debreceni Egyetem és a Corvinus Egyetem pedig a 300-as listán vannak ugyan, de az első kétszázba nem fértek be – írja a Qubit.

A felsőoktatási intézmények rangsorát évről évre felállító THE összesített listáját brit és amerikai egyetemek vezetik, de a fejlődő gazdaságú országok intézményeit a listakészítők külön „súlycsoportban” is megmérik, ide kerülnek 11 kelet-európai ország intézményei is. A kelet-európai országoknak összesen 51 intézménye méretett meg idén a Times listáján, ebből hét a magyar.

A rangsorra felkerült hét magyarországi intézmény közül a Pécsi Tudományegyetem öt helyet rontott, így a 127., az ELTE 8 helyet zuhant, így a 131., a Szegedi Tudományegyetem 27 hellyel került hátrébb, így idén a 156. a fejlődő gazdaságok egyetemeinek külön listáján. A hazai felsőoktatási intézmények közül egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült javítania, most a Rio de Janeiro-i Püspöki Katolikus Egyetemmel osztozik a 61. helyen.

A Times összesített világranglistáján a legjobb ötszázba egyedül a Semmelweis Egyetemnek sikerült beküzdenie magát. Az ELTE, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 800-ba, míg a Műegyetem, a Debreceni és a Corvinus Egyetem már csak a legjobb 1000 közé fért be. A magyar összesített eredményeket az is jelentősen rontja, hogy míg tavaly az összesített világranglistán a 350 legjobb intézmény közé bekerült (a fejlődő országok intézményei között a 16. helyen végzett) CEU javított a hazai összeredményen, addig idén ez az intézmény sem az összesített rangsorban, sem pedig a fejlődő országok egyetemeinek a listáján nem szerepelt.

A pozícióvesztés korántsem magyar jelenség, a tavaly a listára felkerült 45 kelet-európai egyetemből 42 jó néhány helyet visszacsúszott. Javítani csak három intézménynek sikerült: az önmagát négy hellyel feljebb tornázó Semmelweis Egyetem mellett a Ljubljanai Egyetem hat, míg a cseh Masaryk Egyetem 13 helyet javított pozícióján.  A visszaesés amúgy a műszaki és technológiai képzést nyújtó intézmények esetében a leginkább szembetűnő. Ez ráadásul összeurópai tendenciának bizonyult.

A listán a kínai fölény megingathatatlannak tűnik. A legjobb 300 helyből 63-at kínai intézmények birtokolnak, tavaly óta 11 egyetemmel bővítették részvételüket a rangsorban. Az első tíz helyből hetet húztak be gond nélkül, és a lista első helyét is öt éve birtokolja a Pekingi Egyetem.  

Összesen 126 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
fogas paduc
2018. május 14. 10:15
A Times év embere rangsorában anno sztálin és hitler is első volt. Nem azt kell nézni, hogy mit mondanak, hanem, hogy ki mondja! https://www.google.com/search?q=time+magazin+hitler&client=firefox-b&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=JtNEnLY6ouF3lM%253A%252Cs39zhNQL6Cj92M%252C_&usg=__Sz6kcsOcfLfjrdbiIL4m7WT6_tA%3D&sa=X&ved=0ahUKEwiemOyl4YTbAhWmF5oKHXPHDDUQ9QEIKzAA#imgrc=JtNEnLY6ouF3lM:
Zsolt75
2018. május 12. 22:10
Szerencsére a CEU tartja a frontot. Ja, nem.
Babivadász
2018. május 12. 19:50
Nincs szükségünk diplomásokra. Tetőfedőkre van szükségünk.
fakocka
2018. május 12. 18:55
És a focieredményeink smafu?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!