A neoliberalizmus sírásói

2018. január 26. 07:10

A közgazdaság-tudományról a nem közgazdászok számára (és a közgazdászok számára még inkább) annyit el kell mondani, hogy az nem tudomány.

2018. január 26. 07:10
Lóránt Károly

„Még decemberben történt, hogy egy Steve Keen nevű 64 éves, ausztrál születésű, ám Nagy-Britanniában élő úgynevezett poszt-keynesiánus (alapvetően Keynes elveit követő) közgazdász szerzetesnek öltözvén – Luther Márton mintájára – harminchárom közgazdasági tézist szögezett ki a London School of Economics, a világ egyik legpatinásabb egyetemének kapujára, amelyekben megkérdőjelezte az uralkodó neoliberális paradigma tételeit.

Csak a későbbi mondanivaló hitelessége miatt jegyzem meg, hogy Luther valószínűleg nem szögezte ki a tételeit ötszáz éve a wittenbergi vártemplom kapujára (levélben küldte el), és Keen sem szögezett, bár egy hatalmas gumikalapácsot vitt magával, a téziseket a Blu Tack nevű gyurmaragasztó segítségével helyezte fel a patinás intézményre. És hogy miért pont a London School of Economics épületére került a kiáltvány, miközben maga Keen a kensingtoni egyetem professzora, az talán azzal magyarázható, hogy a London School of Economicsot sokan a neoliberalizmus európai fellegvárának tekintik. Mindenesetre az 1895-ben alapított egyetemnek számos neves hallgatója volt, a hazánkban ma nagy közismertségnek örvendő Soros György mellett többek között John F. Kennedy, David Rockefeller, Mick Jagger, Bertrand Russel, Romano Prodi és érdekességképpen talán megemlíthető még Monica Lewinsky is.

Mielőtt a »kiszegezett« tételek egynémelyikébe belemélyednénk, a közgazdaság-tudományról a nem közgazdászok számára (és a közgazdászok számára még inkább) annyit el kell mondani, hogy az nem tudomány. Tudományosan a rendszeres teológia körébe sorolható, amely két alapvető tanrészletre oszlik: a hittanra és az erkölcstanra. Emellett a közgazdasági elméletek pártosak, valakinek az érdekét szolgálják. Talán nem túlzás azt mondani, hogy szinte nincs olyan érdek, amely mögé valamilyen jól hangzó közgazdasági nézetrendszert ne lehetne – persze kellő munkával – felállítani.”

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2018. január 26. 13:14
Nem kellene a gyereket is kiönteni a fürdövízzel! Van bizony sok része, ami tudomány, van olyan része is ami kuruzslás. Mielött Keynes-t szidnánk, talán jobb lenne megérteni (és megtanulni) azt amiröl értekezett.
Karvaly
2018. január 26. 13:13
Érdemes a teljes cikket elolvasni. Egyébként, persze, hogy nem egzakt tudomány, hiszen társadalmi jelenség - viszont én besorolnám valami empirikus társadalomtudomány kategóriába.
noMores
2018. január 26. 11:19
A magyar modell a legfaszább. Bevált 49 után is, sőt már előtte megírta Móricz a Rokonokban, hogy ez hogy működik: ha haver vagy, tiéd a közpénz. Versenyre nincs szükség, ha egy seggbuta, de ultralojális gázszerelő vagy, akkor még a családod is milliárdos lesz. Ennyi. Ez ugyan inkább hűbéruralmi autokrácia, de szeretjük nagyképűen magyar modellnek hívni, mintha ez valami nagyszerű dolog lenne...
Akitlosz
2018. január 26. 09:16
Más ajtajába engedély nélkül szöget verni rongálásnak minősül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!