Pártfegyelmi eljárást indít az AfD egy holokausztozó tagja ellen

2017. január 23. 21:55

Björn Höcke, az Alternatíva Németországnak Türingia tartományi elnöke egy beszédében „180 fokos fordulatot” sürgetett a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikában. Az AfD szerint Höcken kijelentései ártottak a párt tekintélyének.

2017. január 23. 21:55

Pártfegyelmi eljárást kezdeményezett hétfőn Németországban a legnagyobb parlamenten (Bundestag-) kívüli párt, a jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) elnöksége a párt egyik vezetője ellen egy beszéde miatt, amelyben fordulatot sürgetett a holokauszttal kapcsolatos emlékezetpolitikában. Az elnökség közleménye szerint Björn Höcke, a párt Türingia tartományi szervezetének vezetője ártott az AfD tekintélyének január 17-én Drezdában elmondott beszédével, ami pártfegyelmi eljárást tesz szükségessé.

A politikus beszédében „180 fokos fordulatot” sürgetett az emlékezetpolitikában, és azt mondta, hogy a berlini holokauszt-emlékmű – hivatalos nevén Európa meggyilkolt zsidóinak emlékműve – a „szégyen emlékműve”.

Björn Höcke a párt elnökségének döntése után tett nyilatkozatában kiemelte: aggodalommal tapasztalta, hogy a beszéde körüli vita eltávolodott a tárgyilagosság szintjétől és bekerült a „párton belüli hatalmi harcokba”. Egyben kifejezte reményét, hogy megmarad az AfD-ben a „véleménypluralizmus”, amely a 2013-ban alapított pártot „rövid idő alatt oly erőssé tette”.

Höcke beszédét bírálták a német belpolitikában. A legélesebben a szövetségi szinten a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségével kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) Bundestag-frakciójának vezetője, Thomas Oppermann fogalmazott, aki azt mondta, hogy „Höcke egy náci”.

Az AfD országos támogatottsága a legutóbbi reprezentatív felmérések szerint 10,5-15 százalék között van. (MTI)

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaltran
2017. január 24. 09:50
"A vállalt kormánypártiság még nem szervilis bólogatás." Hát persze, hogy nem. Micsoda feltevés! De hogyan is képzelik? Van két csapat. Az egyik értékrendje (milyen "ósdi" kifejezés) támogatandó, node pusztán azért, mert hatalmon van francba vele? Ki érezteti ezt? Miért divat ezt érezni? Ilyen gondolatok mentén akkor igaz az a tétel is, miszerint minden ellenzéki gondolat, értékfüggetlenül, pusztán azért mert ellenzéki jó kutya, csontot neki? Persze lerúgni a nadrágot sokkal könnyebb, trendibb és lazább - mint felöltözni rendesen.
kaltran
2017. január 24. 09:37
Amennyiben kizárták a pártból, ezt nagyon szomorú fejleménynek tartom. Mintha egy láthatatlan parancs működne a tudjuk honnan. Az Afd hiába kezdett el mindent új alapokra helyezve felépíteni, ha ugyanabba a zsákutcába szalad bele, mint ez a leszerepelt liberális világ. Súlyos szavatvesztést jósolok nekik, ha nem térnek észhez, s visszatérve a konkrétumhoz: ha Höcke gondolatbűnt követett el (noha nem tagadott meg semmiféle holocaust ügyet, csak a túlspilázását kritizálta) akkor kár új világrendről beszélni, mert visszacsúszunk a szakadék mélyére.
kaltran
2017. január 24. 08:29
Úgy látszik az Afd is meghajolt Darth Vader eéőtt.
csuka
2017. január 24. 08:08
Németország legégetőbb problémája ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!