Hiába kért menekültstátuszt egy amerikai katona Németországban

2015. február 26. 11:34

Andre Shepherd még 2007-ben Irakból dezertált az amerikai hadseregből, majd 2008-ban menedékjogot kért Németországban. A német bíróság a menekültekről szóló EU-s irányelv értelmezését kérte az Európai Bíróságtól, amely megállapította, hogy Shepherd nem kaphat menekültstátuszt, mert igaz, hogy az USA-ban szabadságvesztésre ítélnék a dezertálás miatt, de ez nem számít üldöztetésnek.

2015. február 26. 11:34

Andre Shepherd, aki amerikai katona, 2008 augusztusában menedékjogot kérelmezett Németországban. A Németországban állomásozó egységét 2007 áprilisában hagyta el, az Irakba szóló második bevetési parancs kézhezvételét követően. Shepherd úgy vélte, hogy többé nem kötelessége részt venni egy általa jogellenesnek tartott háborúban, és azokban a háborús bűncselekményekben, amelyeket álláspontja szerint Irakban elkövetnek. 

Mivel a német szövetségi migrációs és menekültügyi hivatal elutasította a menedékjog iránti kérelmét, Shepherd a müncheni közigazgatási bírósághoz fordult a menekülti jogállás megszerzése érdekében. A müncheni közigazgatási bíróság előzetes döntéshozatal keretében azt kérte az Európai Bíróságtól, hogy értelmezze a menekültekről szóló EU-s irányelvet. 

Ezen irányelv szerint bizonyos feltételek mellett menekültként ismerhető el a harmadik ország állampolgára, ha az állampolgársága szerinti országban üldöztetésnek lenne kitéve. Üldöztetésnek számít többek között a „konfliktushelyzetben történő katonai szolgálatmegtagadás miatti büntetőeljárás vagy büntetés, amennyiben a katonai szolgálat teljesítése bűncselekmény […] elkövetésével járna”.

Az Európai Bíróság szerint ez arra a helyzetre vonatkozik, melyben a végrehajtott katonai szolgálat maga feltételezné egy meghatározott konfliktusban a háborús bűncselekmények elkövetését, vagy ilyenek veszélyével járna. Ennek körében viszont értékelni kell azt is, hogy egyrészt valamely katonai beavatkozásra az Egyesült Nemzetek Szervezete Biztonsági Tanácsának a felhatalmazása alapján vagy a nemzetközi közösség egyetértésével került sor, és másrészt a műveleteket vezető állam vagy államok üldözik a háborús bűncselekményeket. 

A katonai szolgálat megtagadásának az egyetlen olyan eszköznek kell minősülnie, amely a menekült jogállást kérelmező számára lehetővé teszi az állítólagos háborús bűncselekményekben való részvétel kikerülését – fejti ki az ítélet. 

A luxembourgi bíróság szerint a Shepherddel szemben szolgálatmegtagadás miatt kilátásba helyezett intézkedések – így a szabadságvesztés vagy a hadseregből való elbocsátás – nem tűnnek aránytalanak és nem valósítanak meg diszkriminációt, így ezen intézkedések az irányelv értelmében nem minősülnek üldözésnek. Ennek vizsgálata azonban a nemzeti hatóságok feladata – teszik hozzá a közleményben.

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ciseaux
2015. február 26. 17:18
Bár az adatok változnak "adatszolgáltató" szerint, az USA hadseregében növekszik az öngyilkosságok száma. 2014 első 6 hónapjában 161 önkéntes volt öngyilkos (Reg. Army, Navy, Air Force) http://www.dailymail.co.uk/news/article-2701829/Military-suicides-bit-2014-More-seek-help.html http://www.huffingtonpost.com/2014/07/22/military-suicide_n_5610508.html Az USA "Nemzeti Gárda"-jában 2013-ben 254 önkéntes volt öngyilkos. 2014 első 6 hónapjában 144. http://www.stripes.com/news/military-suicides-total-144-in-1st-6-months-on-rate-to-surpass-2013-1.319555 Az EU "jogszolgáltatása" mára "művészetté" dolgozta át a "kettősmércézés"-t. Az USA veteránok közül hányan vannak börtönben, nem tudni, 2004-ben próbálták fölmérni, akkor az USA börtöneiben fogvatartottak 10 % (200.000 veterán) volt előtte katonai szolgálatban. "No one knows how many veterans are incarcerated, but the most recent survey, compiled by the Department of Justice’s Bureau of Justice Statistics in 2004, found that nearly one in 10 inmates in U.S. jails had prior military service. Extrapolated to the total prison population, this means that approximately 200,000 veterans were behind bars."
thymian
2015. február 26. 17:11
Meneküljön Oroszországba, már az is demokratikusabb, mint ez az EU nevezetű szar.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!