Nem lesz magyar többségű választási körzet Ukrajnában

2014. augusztus 31. 11:44

Az október 26-i ukrán választásokon nem lesz olyan választási körzet, amiben a magyarok vannak többségben, így minimálisra csökkent az esélye annak, hogy magyar képviselő bejusson az ukrán törvényhozásba, és képviselje a közösség érdekeit.

2014. augusztus 31. 11:44

A Kárpátalja újság információ szerint az ukrán Központi Választási Bizottság (CVK) Petro Porosenko rendelete alapján kiírta az előre hozott parlamenti választásokat 2014. október 26-ra. A CVK kijelölte a parlamenti választások egyéni választókörzeteinek határait is, ami kedvezőtlen a magyar kisebbség számára. A testület döntése alapján szinte teljes egészében maradtak a 2012-ben kialakított körzetek, ami miatt a tömbben élő magyar lakosság három választási körzetbe kerül, azonban többséget egyikben sem alkot. Ezzel a körzetekben minimálisra csökkentették a magyarok nyerési esélyeit és ellehetetlenítették a közösség számára magyar képviselő törvényhozásba való bejuttatását.

A döntés azért is érdekes, mert a 2012-ben kialakított választókerületek az akkor hivatalban lévőknek, a régiósoknak és a helyi oligarcháknak kedvezett. Az érvényben lévő választási törvény kimondja az etnikai arányosság elvét, azonban mégsem alkalmazzák azt. Ahogy Darcsi Karolina, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) politikai és kommunikációs titkára írja: „A törvény egyértelmű tételeket tartalmaz arra vonatkozóan, hogy a választási körzetek kialakítása során figyelembe kellene venni az etnikai határokat. A magyar lakosság különböző körzetekbe való ismételt felosztása azt bizonyítja, hogy az etnikai megmaradást és fejlődést biztosító többletjogok továbbra sem észlelhetőek Ukrajnában.”

Korábban a jelenlegi ukrán elnök, Petro Porosenko is támogatta az etnikai választási körzetek kialakítását. Még május elején a KMKSZ-szel kötött megállapodásban Porosenko vállalta, hogy államfőként elősegíti az ukrajnai magyarok parlamenti képviseletének lehetővé tételét. Porosenko akkor elmondta: megválasztása esetén – a helyzet stabilizálása és az ország egyben tartása mellett – a decentralizációt és Ukrajna európai integrációját tekinti fő feladatának. Kiemelte: biztosítani kívánja a nemzetiségek jogait, fejlődésük feltételeit. Úgy vélte Kárpátalja „európai mintául” szolgálhat egész Ukrajna számára, ahol a régióban élő nemzetiségek, kultúrák, felekezetek egymás mellett élése nem problémákat okoz, hanem kölcsönösen erősíti egymást.

Jelenleg Ukrajnában vegyes választási rendszer van érvényben. A választási törvény alapján az Ukrán Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) 450 mandátumából 225-t egyéni körzetekben, 225 mandátumot pedig a pártok listáira leadott szavazatok alapján osztanak ki. A nemzeti kisebbségek számára a parlamenti képviselet törvényileg nem biztosított, a vegyes rendszer lehetőségei akkor lehetnek kedvezőek, amennyiben a választási körzetek kialakításakor figyelembe veszik az etnikai viszonyokat.

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
csuka
2014. augusztus 31. 21:30
http://www.hidfo.net/2014/08/30/jalta-felszabaditva-mariupol-ostromgyuruben
Apáczai
2014. augusztus 31. 19:57
"Az október 26-i ukrán választásokon nem lesz olyan választási körzet, amiben a magyarok vannak többségben, így minimálisra csökkent az esélye annak, hogy magyar képviselő bejusson az ukrán törvényhozásba, és képviselje a közösség érdekeit. " Aminek fényében joggal merül fel a kérdés, hogy van alapja az orosz kisebbség elégedetlenségének. A különbség csak annyi, hogy mögöttük egy többszázmilliós Oroszország áll.
ottapont
2014. augusztus 31. 17:36
'A magyar lakosság különböző körzetekbe való ismételt felosztása azt bizonyítja, hogy az etnikai megmaradást és fejlődést biztosító többletjogok továbbra sem észlelhetőek Ukrajnában.' Pedig a megmondók szerint a demokrácia letéteményesei.
hakos
2014. augusztus 31. 14:24
Itt az ideje, hogy Magyarország felülvizsgálja az Ukrajnával kapcsolatos politikáját. A magyar kormánynak egyértelműen ki kell mondania, hogy vagy biztosítja Ukrajna nemzetközi szerződésbe foglaltan a Kárpátaljai magyarok dél-tiroli standardnak megfelelő teljes értékű területi autonómiáját, vagy Magyarország innentől kezdve megvétóz minden olyan EU és NATO lépést, amely Ukrajna érdekében áll. Természetesen ezt elsőként az USA képviselőivel kell közölni, hogy szóljanak kijevi bábjaiknak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!