Elnapolták Murszi perét

2013. november 04. 09:44

Akár halálra is ítélhetik Mohamed Murszit, akit azzal vádolnak, hogy a tüntetők elleni erőszakra utasította a rendvédelmi szerveket. A volt elnök a mögötte álló iszlamista szervezet, a Muzulmán Testvériség másik tizennégy tagjával együtt állt bíróság elé hétfőn, a tárgyalást azonban rögtön el is napolták, mert a vádlottak énekléssel zavarták meg az eljárást.

2013. november 04. 09:44

A vád szerint Murszi egy tavaly decemberi demonstráció alatt az elnöki palotánál a tüntetők elleni erőszakra utasította a rendvédelmi szerveket, akik állítólag megtagadták a parancsot. Murszi ezért a Muzulmán Testvériség híveinek szólt, hogy lépjenek fel az ellene kivonult tüntetők ellen. Az ezt követő zavargások során heten meghaltak és több százan megsérültek.

A hadsereg által eltávolított államfőt eddig ismeretlen, váltott helyeken őrizték, hétfőn pedig rendkívüli biztonsági intézkedések közepette szállították a pernek helyt adó rendőrakadémiára. A Muzulmán Testvériséget időközben betiltották és teljes vagyonelkobzásra ítélték.

Az AP szerint Murszi jogi képviselő nélkül vesz részt a perben és arra hivatkozva kéri majd a vádak ejtését, hogy őt puccsal távolították el a hatalomból, és még most is Egyiptom legitim elnöke, így a hatóságokkal sem működik együtt.

Helyszíni szemlélők szerint Kairó utcái jóval üresebbek a szokásoshoz képest, mert az emberek nem mernek kimenni az utcára, annyira félnek az erőszaktól – írja a Nol.

A per eleve kétórás késéssel indult, mert Murszi nem volt hajlandó felvenni a vádlottak számára szokásos börtönruházatot. A vádlottak ezután énekléssel zavarták meg az eljárást, így a tárgyalást egyelőre elnapolták, de valószínű, hogy még hétfőn folytatni fogják – olvasható a Hvg.hu-n.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!