Habemus papam!

2013. március 16. 14:17

A vártnál talán kicsit gyorsabban, megnyugtató módon pedig az elemzők elképzeléseitől eltérő pápánk lett.

2013. március 16. 14:17
Katekéta

A sajtó nagy érdeklődéssel jelenti, hogy végre Európán kívüli a pápa. Ezt én nem tartom olyan fontos üzenetnek, bár valóban van jelentősége. Sokkal hangsúlyosabb, hogy az összes kardinális közül az egyetlen jezsuita lett Isten szolgáinak szolgálója. Magam szimpatizálok Jézus Társaságával, hiszen korszerű szerzetesrendről van szó. Bár tradicionálisabb vagyok olyan tekintetben, hogy a szerzetesi habitust vagy éppen papi reverendát többször szeretném látni egyházi embereinken, az kétségtelenül fontos, hogy a jezsuiták a médiával, internettel, marketinggel magas szinten foglalkoznak. Egyébként a szerzetesrendek között a legnagyobb létszámú is az övék. Sokat foglalkoznak oktatással, de nem kizárólag fiatalokkal, hanem felnőtteknek marketingkurzusokat is tartanak Magyarországon is. Példái annak, hogy egy jó szakember mellékesen lehet hívő, sőt szerzetes is, ahogyan évszázadokon keresztül nagy számban a szerzetesek közül kerültek ki a tudomány emberei is.

A jezsuita rend alapításakor egyházunk egyik legnagyobb válságát élte meg, a reformáció skizmáját. A Szent Ignác-i (jezsuita) lelkiségben ezért van egyféle újító, jobbító, reformáló szándék. Sokan katolikus körökből is kritizálják a jezsuitákat, az újprotestantizmus vádjával illetik, de valójában katolikus szerzetesrendről van szó. A reform összefér a konzervativizmussal, mely Ferenc pápára is jellemző (a neve elé nem kell az egyes megjelölés, hiszen ő az első Ferencünk). Egyházi értelemben a liberalizmus (liberális teológia) sem olyan, mint a politikai hétköznapokban. Reform alatt nem azt kell érteni, mint írtam is az előző bejegyzésemben, hogy például a terhességmegszakítást majd engedélyezi az Egyház, mivel az teológiai alapokon örökké tiltott marad majd. Hanem a Kúria, illetve az egyházrend szabályozását, megfegyelmezését. Óriási földi szervezet is az egyház, melynek tagjai emberek, s ilyen módon időről időre rendet kell tenni, racionalizálni kell, ahogyan egy vállalatnál vagy minisztériumnál is. A jezsuita lelkiség szerintem nagyon is alkalmas erre!

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
flora_
2013. március 16. 22:49
Hát ez a mondat nem sikerült valami jól: "egy jó szakember mellékesen lehet hívő, sőt szerzetes is". Ha valaki hísz, akkor azt nem mellékesen teszi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!