Bajnai szerint Európa nélkül Magyarország nem boldogulna

2012. szeptember 05. 13:53

Európa nélkül Magyarország, de Németország is nehezen boldogulna a globalizációval szemben, ezért a józan ész azt diktálja, hogy Európának túl kell lendülnie ezen a válságon – mondta Bajnai Gordon, a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány alapítója, egykori miniszterelnök a krynicai gazdasági fórumon.

2012. szeptember 05. 13:53

„Európának meg kell hoznia azokat a lényeges és alapvető változásokat, amelyek európai szinten is megjelenítik a demokratikus döntéshozatalt azokban a kérdésben, amelyek az európai polgárokat napi szinten érintik, de Brüsszelben hozzák a döntéseket” – összegezte Bajnai Gordon volt miniszterelnök az a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány által szervezett, Erős politikai vezetés válság idején című kerekasztal-beszélgetés tanulságait az MTI-nek adott interjúban. Mint mondta, most van akkora probléma, hogy ha Európa visszafelé haladna az integráció útján, vagy az Európai Unió felbomlana, az történelmi léptékben is mérhetetlen károkat okozna minden tagországnak.

Anthony Radev, a McKinsey magyarországi igazgatója a panelbeszélgetésen elmondta: azért nem látható koherens, ambiciózus válasz a válságra, mivel hiányzik az erre vonatkozó konszenzus a nemzetközi szinten. Kifejtette: nem a szaktudás vagy a hajlandóság hiányzik, hanem a mechanizmus, amivel el lehet jutni ehhez a konszenzushoz. Megjegyezte ugyanakkor, hogy az európai vezetőket dicsérni kell eddigi teljesítményükért. „Eleddig nem volt államcsőd Európában, és ezt az európai vezetők képességeinek köszönhetjük” – tette hozzá.

Bozidar Djelic, Szerbia korábbi miniszterelnök-helyettese szerint illúzió, hogy a válságkezelésben teljes körű konszenzust lehet létrehozni, hiszen nem a nagykoalíciók hajtják végre a reformokat. „Inkább a tenni akarók koalícióját kell létrehozni” – tette hozzá, példaként említve, hogy az Egyesült Királyság kivonta magát az uniós döntéshozatal alól.

Kritikus hangon szólalt fel a közönség soraiból Wolfgang Clement, korábbi német tartományi miniszterelnök, a Schröder-kormány minisztere; azt mondta, a válság megoldásának hiánya nem a megfelelő vezetők és az uniós szintű koordináció hiányán múlik. A nemzetállamok már a közös valuta megalkotásakor sem akartak szuverenitásuk kárára több hatalmat adni Brüsszelnek, és egy mostani népszavazás sem hozna más eredményt. Az euróövezet megalkotásától kezdve bizonyos hiányosságokat mutat, s ezeket a gondokat, így az adósság problémáját és a versenyképességi gondokat kell megoldani – tette hozzá.

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Peter8811
2012. szeptember 05. 17:27
Meg a Libások se boldogulnának, meg.
red label
2012. szeptember 05. 17:25
Gordonka, nélküled elég jól megvagyunk, inkább terelgesé libákat, az jobban áll a sunyi fejedhez!
bonzo
2012. szeptember 05. 16:14
De gordonka nélkül viszont Magyarország jobban boldogulna.
kjkj945
2012. szeptember 05. 16:08
De bajna, deka, maszp, és tsa nélkül Magyarország jobban boldogulna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!