Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Elhúzódó IMF-tárgyalásokra számítanak Londonban

2011. december 29. 17:58

A Barclays Capital elemzői szerint a magyar kormánynak még vannak elérhető tartalékai és eszközei.

2011. december 29. 17:58

Londoni felzárkózó térségi elemzők szerint várhatóan folytatódik a magyar piacokra nehezedő nyomás, mivel a kormány korlátozott rugalmasságot mutat a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val szemben, és ez felveti annak a kilátását is, hogy elhúzódnak a tárgyalások egy majdani új - akár elővigyázatossági, akár másféle - hitelprogramról.

 
A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci közgazdászai befektetők számára csütörtökön összeállított helyzetértékelésükben közölték: lehetségesnek tartják, hogy az IMF/EU-programról szóló megállapodás a magyar piaci árfolyamok még további jelentős esésének hatására jön csak létre.
 
A cég szakértői szerint a magyar kormány jövőre nem elhanyagolható hazai és külső finanszírozási szükséglettel szembesül. A Barclays Capital számításai szerint a teljes finanszírozási igény 2012-ben 14,9 milliárd euró lesz, ami a magyar GDP-érték 13,6 százalékával egyenlő.
 
A jövő évi lejárati menetrend zöme az év későbbi szakaszára összpontosul, ami lélegzethez engedi a kormányt. Emellett a kormánynak vannak tartalékai és eszközei, amelyekből meríthet, ha a hozzáférés a piaci finanszírozási forrásokhoz bajosabbá válna. Az e tényezők által nyújtott rugalmasság azonban kétélű kardnak is bizonyulhat, mivel keményebbé teheti a magyar kormány álláspontját az IMF-fel és az EU-val szemben - áll a Barclays Capital csütörtöki londoni elemzésében.
 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2011. december 30. 04:39
"Elhúzódó IMF-tárgyalásokra számítanak Londonban" Én meg a 3.14csába elhúzó Fideszre számítok itt, Magyarországon. A qrva anyját döntse be a forintárfolyamával a felcsúti tahó, meg a diszkaluliás gezdasági helyettese, ne az én családomat.
Ebfül
2011. december 29. 22:01
"mégis ki akarna egy bűnözővel és notórius hazudozóval hitelszerződést kötni?" Az IMF. Ferivel is kötöttek.
saddlenode
2011. december 29. 21:44
sztem meg nem is lesznek tárgyalások. az IMF most már jó eséllyel nem fog leállni egy kormánnyal, ami nap mint nap megszegi korábbi kötelezettségvállalásait, szüntelenül törvénytelenül jár el (pl. költségvetés főszámainak módosítása), magánszerződésekbe avatkozik be. mégis ki akarna egy bűnözővel és notórius hazudozóval hitelszerződést kötni? ami valószínűbb: az IMF és az EU elengedi Magyaro. kezét, hogy példát statuáljanak (az ő szemszögükből amúgy jogosan) rajta, majd ezt követően a piacok széttépik az országot.
csesztet
2011. december 29. 21:32
Én nem vagyok szolga, 66-os, hogy felszólításra cselekedjek. Ha nem tudsz két nemzetet megnevezni, akik tiltakozásukat fejezték ki szóban és levél formájában Pártunk és Kormányunk, sőt Vezérünk felé, akkortudatlan, okoskodó, napi eseményeket nem követő, csak frázisokat puffogtató nénivé válsz a szememben. Ez van 66-os. Mi a fasznak kell számokkal jelölni magatokat?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!