Élet lehet a Plútón

2011. szeptember 20. 09:50

A Plútó jeges kérge óceánokat rejthet, így akár az élet is kialakulhatott a törpebolygón.

2011. szeptember 20. 09:50

A Plútó felszínének hőmérséklete meglehetősen zord, -230 °C fok körüli, azonban a kutatók régóta azt feltételezik: a bolygót belső hője fűtheti, mely akár képes lenne egy óceánt is folyékonyan tartani. A Santa Cruz-i Kaliforniai Egyetem kutatói, Guillaume Robuchon és Francis Nimmo szerint jó eséllyel folyhat a jégtömegek alatt folyékony víz, főleg ha a Plútó kőzetmagja radioaktív káliumot tartalmaz.

A törpebolygónak csak 40 százalékát alkotja szilárd anyag a sűrűségmérések tanúsága szerint. A kálium pedig olyan koncentrációban fordul elő, mely megolvaszthatja a Plútó jegét, és nitrogénből és vízből álló óceánt alakíthat ki. A becslések alapján a kéreg alatt 165 km mélyen rejtőzhet folyékony óceán.
 
Az asztrobiológusok számára mindez azt jelenti, hogy a külső Naprendszer potenciálisan alkalmas az életre. A New Horizons-küldetés, azaz az első Plútóra induló szonda program vezetője, Alan Stern ezt nagyon izgalmasnak találja.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!