Moldova: zsidó vagyok és kommunista!

2009. november 11. 16:57

Fideszes terrort jósolt, beszólt Nagy Imrének és Kádár Jánost éltette az idős író kedden Kaposváron. Szerinte az ország mindenből rosszul jött ki: Mohácstól az 1954-es berni futballdöntőig.

2009. november 11. 16:57
Zsidó vagyok és kommunista! – kezdte erős felütéssel Moldova György kötetlen beszélgetését, melyet a Kaposvári Egyetem HÖK-je szervezett. A Kossuth-díjas író ezzel be is lőtte a beszélgetés várható irányát. Egyszerű sztorizgatás és anekdotázgatás helyett rögtön napjaink Magyarországának helyzetelemzésébe kezdett. Moldova szerint a helyzet pocsék, és később csak rosszabb lesz. Szerinte az ország mindenből rosszul jött ki: Mohácstól az 1954-es berni futballdöntőig.

Természetesen szóba került a hazai zsidóellenességhez is. "Kádár alatt nem énekelhette senki, hogy Indul a vonat Auschwitzba, ám abban a pillanatban, amikor a szocializmus megbukott, előkerült az antiszemitizmus" – jelentette ki Moldova, aki szépen sorban megmondta a magáét a rendszerváltó értelmiségtől a szocialista párton át mindenkinek, aki elhitte, hogy a demokrácia egyik alappillére, a szólásszabadság szabadon jár az embereknek, s azok tudnak is vele élni.

Később ismét Kádár került középpontba, aki Moldova szerint rendre a nemzeti egységre törekedett, s ezt hellyel-közzel meg is valósította, tökéletes vereséget mérve ezzel Nagy Imre politikájára, mely kimerült abban, hogy a mártír miniszterelnök a nemzet nagypapája akart lenni. Moldova szerint tévedés volt azt hinni hogy csak néhány ezer fasiszta van az országban, szerinte a szám végéhez egy-két nullát még hozzá lehet írni. Végül igencsak pesszimista váteszként néhány hónapos Fidesz-kormányzás után konkrétan terrort jósolt.

Moldova György: zsidó vagyok és kommunista (sonline)

Zsidó vagyok és kommunista (Yorick Blog)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
baszodjmeggyuri
2010. január 05. 21:37
B@szódjon meg a vén tetühintás! Menjen kertész után, ha nem tetszik itt neki!
sunázó
2009. november 12. 13:02
Faszkalap aske! Kevés vagy, mert válaszolni nem tudsz. Van itt egy kettő hasonszőrű belőletek. De a baloldal már csak ilyen. Pofázik a levegőbe, vagy hazudozik. Azért még egy kérdés. Ez a fajta kirekesztés, amivel a magyarokat illetted - te Gyurcsány üleptisztító - ez már rasszizmus? Mert kiválasztottság tudatot nyerítettél... Ha valaki ilyet emleget, mit is szoktak rá mondani? Anti...anti...meg még ki tudja milyen anti... Húzz el az antiba, szerencsétlen barom.
sunázó
2009. november 12. 12:23
askebaska! Akkor szerinted tilos magyarnak lenni? Mik legyenek a magyarok magyar helyett, okos?
SztAhanov
2009. november 12. 12:23
Most kikről beszélünk? Általában azokról, akik magyarnak vallják magukat? Vagy a Vona-féle szélsőségről? Nem mindegy. Én magyarnak vallom magam, ugyanakkor emiatt nincs "kiválasztottság tudatom". Szabad ezt nekem?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!