Hetilap - Címoldal

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

V. évfolyam 32-33. szám

Szilágyi Áron

Egyetlen napon kell csúcsformában lennem

2023. augusztus 09.

*Ez a tartalom csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető.

2030

Cikk kép

Józan ész és mesterséges intelligencia – Öt állítás az „AI-forradalomról”

Hogyan viszonyuljunka mesterséges intelligenciához gondolkodó emberként és konzervatívként?

Külföld

Cikk kép

USA isten siratja Kínát

Saját GDP-növekedésük három-hatszorosa mellett temetik Kínát a nyugati szaklapok. Kohán Mátyás írása.

Cikk kép

Afrika nagyon közel van – ha ott meginog valami, azt az egész Nyugaton megérezzük majd

Afrikának kezd nagyon elege lenni az egykori gyarmatosító hatalmak befolyásából. A fekete kontinensen csaphat össze a Kelet és a Nyugat.

Közélet

Cikk kép

Hatalmas hiba volt, hogy a Néppárt elüldözte soraiból a Fideszt! – Werner J. Patzelt a Mandinernek

Az MCC Brüsszel kutatási igazgatóját hazánk megítéléséről, a Fidesz uniós jövőjéről és az Alternatíva Németországért lehetőségeiről kérdeztük.

Cikk kép

Egyre többen érkeznek hazánkba Izraelből, jót tesz a kánikula és a Forma-1 is – erős szezont zárhat a turizmus!

A szállodások is pozitív szaldójú évre számítanak, de ez inkább a külföldi turistáknak lesz köszönhető. A Balaton továbbra is népszerű a magyarok körében, ám idén sokan választották a tengert.

Elszalasztott kegyelmi pillanatok

Félidei ragyogás

Külhon

Cikk kép

„Elfelejtettétek ’56-ot?!” – csúnyán beleszólt Putyin háborúja a lengyel–magyar barátságba, innen talán már nincs is visszaút

Lengyelországi magyarok meséltek nekünk arról, miként élik meg, hogy értetlen, olykor gyanakvó tekintetek célkeresztjébe kerültek.

Makronóm

Cikk kép

Magyarország vonzza a fürdővendégeket

Az egészségturizmus alterületei világszerte fontos perspektívát jelentenek, hazánk az élen jár a lehetőségekben.

Őrzők

Egyre nagyobb divat kastélyba járni

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. hálózatába tartozó kastélyok és várak jelenéről és jövőjéről kérdeztük Oláh Zsanett ügyvezetőt és Lánszki Regő építészeti államtitkárt.

Cikk kép

Élet és lélek költözik Erdély kastélyaiba

Egyre-másra újulnak meg Erdély várai és kastélyai a román bürokrácia közbeszólásai ellenére. Két kastélyba látogattunk el az idei Tusványos napjaiban.

Cikk kép

Az erdőben sokkal lassabban történik minden – Darányi László a Mandinernek

Darányi László természetvédelmi őrrel beszélgettünk hiúzokról, lassulásról, a Börzsöny mélyének titkairól – éppen ott a helyszínen, ahogy azt kell.

Cikk kép

A kárpátaljai emberben van erő – Halász-Balog Zita kárpátaljai református lelkésznő a Mandinernek

„Hálás vagyok Istennek, hogy megmutatta ezt az utat.” Fásulásról és reményről, fáradásról és összekapaszkodásról mesél Halász-Balog Zita kárpátaljai református lelkésznő.

Múzsa

Cikk kép

Mindent a por őriz meg – Temesi Ferenc a Mandinernek

Temesi Ferenc Kossuth-díjas íróval beszélgettünk beatről és kommunizmusról, mesékről és regényekről, élete és munkássága folyamáról.

Útrakelő

Cikk kép

Vagy a medve, vagy a sas

Elesett Párizs. Elesett Prága is, utolérte a fejlődés. De azért mennék is még egy kicsit.

Karakterek

Cikk kép

Nehezen tudnám logikus pontokba szedni mindazt, ami ilyenkor történik velem, de mintha más üzemmódba kapcsolna a testem – Szilágyi Áron a Mandinernek

A háromszoros olimpiai bajnok kardvívóval élete új fejezetéről, az apaságról, az elapadhatatlan motiváltságról és a mesterséges intelligenciáról beszélgettünk.

Cikk kép

Épp hogy célba ér a sivatagban vagy az Antarktiszon, máris a következő kihívás lebeg előtte – Lubics Szilvia ultrafutó a Mandinernek

Húsz éve kezdett futni, először egy félmaratont, majd több száz kilométeres távokat. Ám egyvalamit minden elé helyez – a családot. Interjúnk.

Cikk kép

Életet csak a férfiak és a nők teremtenek – Bedő Imre a Mandinernek

Nem igaz, hogy a régi időkben a férfiak elnyomták a nőket, a mai marxisták viszont egymásnak ugrasztják őket, ahogy a gyerekeket és a szülőket is szembefordítják – vallja Bedő Imre.

Kalandozók

Cikk kép

Volt egyszer egy Reisebüro

A szürke, sivár, nyomasztó, fullasztó keletről felüdülés volt átmenni a rendezett, vidám, élettel teli, nyüzsgő, színes, jól érzékelhetően sokkal gazdagabb, szabadabb nyugatra.

Cikk kép

A déli part ősi öröksége

A Balaton déli hátországában jóval kevesebb régi emléket találunk, mint az északi parton – ám bejárásuk éppen ezért jóval izgalmasabb kalandokat jelenthet a tágas somogyi dombok között.

Cikk kép

A kék végén

Kincsekben gazdag tájakat ígérnek a vándoroknak az Országos Kéktúra zempléni szakaszai, ezért is választja sok kékező kiindulásnak vagy a befejezéshez ezt a vidéket.

Kóstolók

Cikk kép

Azonnal megfogott a szarvasgomba mítosza – Érsek Gergely a Mandinernek

Egy Rába-parti faluban született meg az Érsek Éden, a szarvasgomba hazai fellegvára. Érsek Gergely alapító-tulajdonossal beszélgettünk.

Cikk kép

Család, szőlő, pezsgő lét

z. Az etyeki Anonym Pince tulajdonosának a legfőbb ihletője az öt gyereke, és kitartóan hisz abban, hogy az Etyek–Budai borvidék kitörési pontja a csúcsminőségű pezsgőben van.

Korok

Cikk kép

Igen, Horthy Miklósék konszolidálták az ország politikai vezetését, de ennek nagy ára volt – Hatos Pál a Mandinernek

A Trianon sokkjával küszködő Magyarország népe kereste az előre és fölfelé vezető utat. Hatos Pál történésszel beszélgettünk hazánk előző húszas éveiről.

Hazatérő

Ahol álmodni lehet

Az otthon az, aminek története van. Azért van ott a helyem, mert vannak olyan elbeszélt történetek, amelyek evidens részének érezhetem magam. A sajátomé, a családomé, a közösségé.

Kishazák

Cikk kép

Cenci néni keresztje

„Kis város: nagy falu”, álmosan nyújtózó dunántúli dombok, szőlő, bor, Babits és Mészöly: Szekszárd akkor is mindig visszavár, ha hűtlenül elhagyod.

Cikk kép

Kis világunk a nagyvárosban

A Tisztviselőtelep meghitt hely a főváros közepén – vagy inkább a közepének a szélén. Már nem élek ott, de régi utcánk minden zegzugát ismerem.

Cikk kép

A Dél fekete, zsíros földjén