A kárpátaljai emberben van erő – Halász-Balog Zita kárpátaljai református lelkésznő a Mandinernek

2023. augusztus 10. 05:50

„Hálás vagyok Istennek, hogy megmutatta ezt az utat.” Fásulásról és reményről, fáradásról és összekapaszkodásról mesél Halász-Balog Zita kárpátaljai református lelkésznő, akit saját pályájáról, a helyi magyarok hitéről és a háborús lét kihívásairól is kérdeztünk.

2023. augusztus 10. 05:50
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Lassan másfél éve dúl a háború a szomszédos Ukrajnában, amely hatalmas terhet ró mind gazdasági, mind lelki téren a kárpátaljai magyar családok életére is. Ilyen helyzetekben jön jól kapaszkodóként a hit és a közösség ereje. Halász-Balog Zitával, a Beregújfalui Református Egyház lelkészével beszélgettünk az utóbbi idők kihívásairól, a magyar kisebbség helyzetéről és az Istenbe vetett hit erejéről.

A magyarság és a hit nálunk összekapcsolódik”

A kárpátaljai református lelkészt a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészeti és Társadalomtudományi Kara mentálhigiénés segítő képzésének hálózatépítő rendezvényén ismertem meg Felvidéken. De milyen lehet segítő hivatásúként és lelkészként helytállni egy háborús helyzetben, amikor nemcsak a magyar ajkú híveknek van szükségük támogatásra és útmutatásra, hanem azoknak is, akiknek mindenük odaveszett a fegyverropogás és a robbanások közepette?

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!