Kis világunk a nagyvárosban

2023. augusztus 10. 05:49

A Tisztviselőtelep meghitt hely a főváros közepén – vagy inkább a közepének a szélén. Már nem élek ott, de régi utcánk minden zegzugát ismerem.

2023. augusztus 10. 05:49
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Egy Robur kisbusz motordobján, a sofőr- és az anyósülés között ülök 1989-ben, amikor a család ősi házába, a Tiszt­viselőtelepre költözünk. Hatéves vagyok ekkor, ott kezdem a sulit a Vajdában. Nem is sejtem még, hogy jó három évtizedig itt élek majd, s ezt hívom otthonnak.

Hamar beleszoktunk aztán, hiszen a telep egy kertvárosi szomszédság, egy csendes kisvárosi negyed, amit körbefolynak a nagy utak. Eljött az idő, hogy egyedül jártam a suliba négy sarokkal odébb, és édesanyámék leküldtek a kis boltba a szomszéd utcába. Gyakran tollasoztunk az utcán a tesókkal, vagy fociztunk a Bláthyn, a plébánia előtt a hittanosokkal, esetleg a Bláthy végében, a suli mellett, ami zsákutca, nem lehet behajtani, mert játszóutcát csináltak belőle valamikor a kilencvenes években. Igaz, akkor már inkább az iskolaudvaron fociztunk, s ha be volt zárva a nagy kapu, hát átmásztunk a kerítésen.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!