Tudomány balról, áltudomány jobbról?

2023. február 15. 09:37

2023. február 15. 09:37
Szilvay Gergely

Egyre szaporodnak az arra vonatkozó bizonyítékok, hogy a társadalomtudomány világa balra húz. Egy, a pszichológia tudományos világáról értekező kötet szerint mind nagyobb a szakterületen jelentkező baloldali elfogultság a tudósok részéről, s ez igaz az egész társadalomtudományra is. A szélsőbaloldaliak felülreprezentáltak a tudósok között, erős a konformizmus, a konzervatívokat kiutálják és ellehetetlenítik. Néhány példa: az Egyesült Államokban a közgazdaságtanban 3:1, a szociológiában 27:1, az antropológiában 41:1 a baloldali meggyőződésű oktatók és kutatók túlsúlya. Ennek következtében az a benyomásunk támadhat, hogy a baloldal birtokolja a tudományos igazságokat, mivel az elismert, a tudomány tekintélyét magukénak tudó kötetek, tudósok így gondolkodnak.

Az óceán túlpartján egyre többet értekeznek az eddig objektívnak, függetlennek és kikezdhetetlennek ítélt tudományos minőségbiztosítási folyamatok, például a lektorálási rendszer problémáiról, itthon viszont szent tehénként kezelik őket. Persze a kritika nem azt jelenti, hogy nincs szükség rájuk, hanem azt, hogy be kell látnunk: a tudományt is emberek művelik, ezért lehet tökéletlen és elfogult – különösen a társadalomtudomány.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!