Villás nyelvek és világháborús retorika

2022. április 06. 22:25

Az oroszok és az ukránok is a legvadabb történelmi párhuzamokra építenek propagandájukban.

2022. április 06. 22:25

Veszprémy László Bernát írása a Mandiner hetilapban

***

„A háborúnak saját nyelve van” – jegyezte meg egy levelében a félkarú orosz–zsidó veterán, az 1904–1905-ös japán–orosz háború hőse, Ioszif Trumpeldor. A jelenleg zajló orosz–­ukrán háborúban, amely a történelemkedvelők számára oly ismerős településeken és területeken zajlik, ez kétségkívül a második világháború és a holokauszt nyelvezete.

Vlagyimir Putyin orosz elnök már mindjárt a háború indoklásában fő helyen említette Ukrajna nácitlanításának igényét – a szó a háború utáni Németországban zajló Entnazifizierung programra utalhat. A NATO jelenlegi és volt hangadói sem maradnak adósok, Donald Trump korábbi amerikai elnök volt ezen a téren a legmarkánsabb: szerinte ami Ukrajnában zajlik, az holokauszt. A történelmi párhuzamok végiggondolása furcsa helyzetet eredményez. Vlagyimir Putyin többször is méltatta Sztálint, felvállalva a Vörös Hadsereg emlékezetét is. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!