Egy másik kertben – A kertember 28.

2024. szeptember 05. 06:32

2024. szeptember 05. 06:32
Hegyi Zoltán

 

Egy másik kertben üldögél most a kertember. Húsz év után elköszön, búcsúzkodik, emlékeket idéz, részleteket ragasztgat. Tudta, hogy előbb-utóbb eljön majd ez a pillanat, mégis különösen érzi magát benne. Ringlószilvafa alatt ül a lassacskán vándorló árnyékot követve a székkel. A termés sárga, egyszer, vagy húsz évvel ezelőtt lett belőle pálinka is. A kertemberék hordókba szedték a gyümölcsöt, aztán felrakták a cefrét a lovas kocsira, és felmentek a girbegurba, köves, kavicsos úton a főzőhöz. A nap végeztével a kertembernek ugyanolyan szaga lett, mint a mesternek, és utána évekig rá sem tudott gondolni semmiféle pálinkára, ha megérezte az illatát, menten sarkon fordult. Ez viszont kimondottan jót tett a portékának, beérett szépen. Akkoriban még a kerekes kútról hordták a vizet,az összegyűlt tehenek udvariasan megvárták, míg a kertember sorra felhúzza vödröket, utána léptek oda a vályúhoz. 

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!