Putyinék történelmet hamisítanak

2009. december 7. 18:31
A The Times szerint a jóváhagyott új orosz történelemtankönyvek elhallgatják Sztálin terrorját és egyéb történelmi tényeket is megmásítanak.
Vlagyimir Putyin "pozitív történelem" oktatására buzdít. 2007-ben, egy oktatási konferencián már felmerült, hogy az országnak hazafias történelemre van szüksége. Putyin ezután jó néhány tanárt megbélyegzett és azzal vádolta a tankönyvszerzőket, hogy külföldi pénzért írnak. Nem sokkal később az orosz államfő bejelentette, hogy hamarosan elkészül az új tankönyv. Néhány héten belül egy új törvényt is elfogadtak, amelynek értelmében a vezetés jóváhagyta a történelemtankönyvek "helyesbítését". A The Times részletesen bemutatta a Kreml által hitelesített új tankönyvet, amelynek során megdöbbentő újraírásokat fedeztek fel.

Az ukrajnai éhínség, amelynek során Ukrajnában és Dél-Oroszországban milliók haltak meg, csupán egy bekezdésben jelenik meg, míg Sztálin iparosításának 83 oldalt szentelnek. Sztálin önkényuralmának "pozitív története" is rémisztő. 1925 és 1953 között emberek millióit végezték ki a diktátor parancsára. Az új tankönyv szerint azonban "csak" 786 ezer főt ítéltek halálra.Szintén ellentmondásos az 1939-41 közötti időszak, amikor a szovjetek vonattal szállították a nyersanyagot Németországba. A könyv szerzője szerint Sztálin nem segített Hitlernek, hanem csak kereskedett vele, és ebből a kereskedelemből mindkét ország profitált.

Orlando Figes történész szerint a "pozitív történelem" Putyin elnök történelmi mitológiájának a részét képzi. Ez a mitológia egyesül a szovjet mítoszok elemeivel, melyek az 1917 előtti orosz birodalomból származnak. Mindez Putyin "szuverén demokráciáját" tolja egy erős államhatalom felé, amelynek történelemhamisító lépéseit már tapasztalhatták, hiszen előbb a GULAG archívumát foglalták le, később más kutatásokat is ellehetetlenítettek.

Az oroszok újra meghamisítják a történelmet (Múlt-kor)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"1925 és 1953 között emberek millióit végezték ki a diktátor parancsára. Az új tankönyv szerint azonban "csak" 786 ezer főt ítéltek halálra."

Halálra tényleg csak 700-800 ezret ítéltek. A Gulag 3-6 millió áldozatát többnyire nem ítélték halálra, épp csak véletlenül megfagytak vagy en passant éhenhaltak.

"Az ukrajnai éhínség, amelynek során Ukrajnában és Dél-Oroszországban milliók haltak meg, csupán egy bekezdésben jelenik meg, míg Sztálin iparosításának 83 oldalt szentelnek."

Az éhínség az iparosítás mellékterméke volt. A szovjet/orosz történelemről beszélve a jolly joker érv bármilyen ellevetéssel szemben a következő: "De végül megnyertük a háborút". A háborút nem nyerték volna meg iparosítás nélkül, az éhínség viszont az iparosítás következménye. Itt az európai embernek egy másik civilizáció gondolkodásmódjába van szerencséje betekinteni: a nagy cél (a "fasizmus" legyőzése) egyszerűen legitimálja x millió ember halálát. Az egyének nem számítanak, csak a nagy hangyaboly. Az oroszok nem fognak européerül történetet írni, mert nem európaiak. Kína ugyanez a tészta.

honphibu: a blogen által röviden összefoglalt álláspont a történészi konszenzus. A komm. fekete könyve ráadásul nem mond ellent ennek, egyszerűen azért, mert nem foglalkozik az okokkal, csak a számokkal. Igaz, a 176. oldalon pl. cáfolja azt az elképzelést, hogy az 1932/33-as éhínség kifejezetten az ukránokat érintette volna.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés