Lázár János a cseh határon megállított vonatról: Egy dolog kellett volna, jószándék

2023. május 25. 6:05
A tárcavezető szerint azonban ez mind a németországi illetékesből, mind „a baloldali sajtótermékek és pártok képviselőiből” hiányzott.

A Mandiner olvasói emlékezhetnek: nem engedték be Németországba a MÁV-Start egyik szerelvényét, így

350 utas találta magát a cseh határállomás peronján.

A szerelvény „kifogásolható műszaki állapota miatt” a DB személyzete ugyanis elutasította a vonat átvételét, az nem folytatta útját Hamburgba (noha a nem megfelelő állapot a gyakoatban pusztán annyit jelentett, hogy az egyik kocsiban nem működött a légkondicionáló berendezés és az egyik ablak felső, billenő része is kitörött – a szerk.).

Írásbeli kérdést intéztek Lázár Jánoshoz

Az eset kapcsán írásbeli kérdést intézett az LMP képviselője (Bakos Bernadett) Lázár János építési és közlekedési miniszterhez.– írta meg szerdán a HVG. Mint a lap tájékoztat: a politikus „azt tudakolta, hogyan fordulhatott elő, hogy nem megfelelő műszaki állapotban indult el Budapestről a Hungária EuroCity vonat? Mit üzen a német határon ragadt 350 utasnak? Mit tesz azért, hogy a hasonló esetekre ne kerülhessen sor a jövőben? Hogyan kívánja fejleszteni a nemzetközi vasúti közlekedést?”

Lázár János a HVG szerint a kérdésekre válaszolva azt írta, nem igaz, hogy a vonat nem megfelelő műszaki állapotban indult el Budapestről, mielőtt Hamburg felé vette az útját. Mint tájékoztatott: a vonaton az előírások szerint elvégezték a műszaki vizsgálatot és a tisztítást és

menet közben derült ki, hogy „1, azaz egy darab kocsiban műszaki hiba lépett fel. A műszaki hiba az előzetes vizsgálatokkal nem volt kiszűrhető és előre jelezhető, az út során jelentkezett.”

„Bocsássanak meg az indokolatlan döntést meghozó német vasutasnak és azoknak a magyar újságíróknak és politikusoknak is, akik az ő balszerencséjükből próbálnak most politikai ügyet csinálni” – üzente az utasoknak a tárcavezető.

A miniszter továbbá megerősítette: az eset kivizsgálása jelenleg is zajlik, de az már most megállapítható, hogy a jármű műszaki hibája nem alapozta meg a teljes szerelvény kivonását a forgalomból.

A kártérítésről kapcsán a tárcavezető azt írta, hogy „bár a szabályozás csupán az utazás németországi szakaszára teszi lehetővé a menetjegy árának visszatérítését – hiszen a magyar, a szlovák és a cseh útszakaszra eső teljesítés megtörtént –”,

Lázár János saját hatáskörben elrendelte, hogy a teljes menetdíjat térítsék vissza”.

„Összefoglalóan tehát elmondható, hogy az utasokat megkímélő, az utasbiztonságból ugyanakkor jottányit sem engedő megoldáshoz mindössze egy dolog kellett volna: jószándék” – fogalmazott a tárcavezető, aki szerint azonban ez mind a németországi illetékesből, mind „a baloldali sajtótermékek és pártok képviselőiből” hiányzott. 

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

Összesen 176 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

menet közben derült ki, hogy „1, azaz egy darab kocsiban műszaki hiba lépett fel. A műszaki hiba az előzetes vizsgálatokkal nem volt kiszűrhető és előre jelezhető, az út során jelentkezett.”
Elég lett volna a meghibásodott kocsit levenni a vonatról a rosszindulatú német vasutas mégsem ezt tette.

Szerintem a Fidesz csak hálás lehet Neked, szavazói láthatják, hogy kik miatt kell kitartaniuk az általuk képviselt normalitás mellett. Az eszmeiség, az "éthosz" amit árasztasz magadból pártoktól függetlenül riasztja a gondolkodó, bizonyos intelligenciaszint felett álló embereket. Írj gyakrabban, lelkesítsd az időnként csüggedő normálisokat.

Ez rád főleg igaz: a bejegyzéseidből ítélve úgy tűnik, a primitívség az egyetlen jellemződ, vagyonod.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés