Ilyen, ha kipukkan a véleménybuborék, avagy így veri át magát a „nem politizáló” kisebbség

2023. május 23. 15:04

Krupincza Mariann
Mandiner
Érdemes időnként kicsit más szemüvegen keresztül is megnézni a világot. Mert „az igazság néha tényleg odaát van”.

Nemrég volt szerencsém részt venni Jordan B. Peterson budapesti előadásán. Bizonyos gondolatai már ott, az előadás alatt elmélkedésre késztettek, de igazán csak akkor értek célba a hallottak, amikor pontról pontra végighaladtam azokon. Átgondoltam, hogy számomra mik a főbb értékek, milyen történeteken keresztül szemlélem a világot, mit jelent számomra a család, illetve miként törekszem arra, hogy kielégítőek legyenek a mindennapokban az emberi kapcsolataim.

Gondoltam, a kész munkámat megosztom egy olyan csoportban is, amelynek hozzám hasonlóan a lélektan és a segítő foglalkozás iránt érdeklődők a tagjai. Meglepő fogadtatásban volt részem. Hamar megkaptam a kérdést: mi volt a célom azzal, hogy ezt a beszámolót posztoltam? Először nem is értettem, hiszen egy világhírű pszichológus budapesti előadásáról számoltam be, amiről úgy gondoltam, érdekelheti mindazokat, akik ezen a területen mozognak. Aztán leesett a tantusz: befigyelt a címben egy kósza „Orbán”. Az nyomott be bizonyos csoporttagokon egy-egy gombot.

Keresztény, konzervatív családban nőttem fel. Mind a szüleim, mind a nagyszüleim foglalkoztak mezőgazdasággal is, tőlük hozom azt a szemléletet, hogy józan paraszti ésszel élem a mindennapjaimat. Ezért is lep meg harmincon túl is, hogy a tőlem eltérően gondolkozók mekkora ellenállással reagálnak,

ha nem az ő buborékjukba illő tartalommal találják szemben magukat.

Megtanultam, hogy meghallgatom mindenki véleményét; de nem feltétlenül megyek bele a vitákba, ha látom, esély sincs arra, hogy közeledjenek egymáshoz az álláspontok.

Az viszont megérintett, amikor az a kijelentés jött velem szembe, hogy „nincs egy normális, tényszerűen író újságíró”. Amikor az iránt érdeklődtem, hogy mi a „normális”, azt a választ kaptam: az lenne a „normális hozzáállás, ha hiteles, elgondolkodtató, politika- és propagandamentes, akár vitaindító cikkek születnének a témában”. Ekkor felmerült bennem, hogy talán másik címmel jobban befogadhatóvá vált volna a tartalom. Majd bevillant, hogy akkor lehet, pont Peterson személye vált volna megosztóvá.

A történtek után felidéződött bennem az is, mekkora volt a zaj a 2022-es országgyűlési választást megelőző kampányban, és annak a véghajrájában. Ha csak a közösségimédia-felületekből indultunk volna ki, azt hihettük volna, hogy az ellenzéki összefogás nagyot hasíthat. Özönlöttek a kommentek, ment az acsarkodás, ha valaki a „Kapitány” kijelentései ellen fel merte emelni a szavát. Így egy idő után, aki fontosabbnak tartotta a lelki békéjét, kiszállt az online hadviselésből. Aztán eljött április 3-a este 7 óra, zártak a szavazókörök, és este 10 óra előtt bejött a „jóslat”: a „megváltónak” hitt aktorból politikai hulla lett:

kiderült, hogy egy hangos kisebbséggel álltunk szemben.

És hogy mi köze egymáshoz ennek a két, látszólag különálló történetnek?

Az, hogy jól mutatja, mekkora árkok feszülnek a konzervatívan gondolkozó tábor és a liberálisabb eszmék hívei között a magyar társadalomban. Egy-egy kiélezettebb helyzetben, mint amilyen egy választás is, még inkább előtérbe kerülnek az indulatok; de úgy tűnik, hogy a látszólagos „békeidőkben” is csak kerülgetik egymást a szekértáborok. Időnként van egy-egy összeütközés is. Kérdés, ki mekkora sebet szerez ezekben.

A fenti jelenséget Ákos is megénekelte már egy dalában. A Felülemelkedett című szerzeménye egyik versszaka szól:

„És a feltüzelt bagázs

Az egyszerű, tisztes hallgatásból

Sajnos semmit meg nem ért

De mindig örül, hogyha sért.

Az árkokat betemetni nem lehet,

Mert nyüzsögnek bennük az emberek.

De akad, amit mindenki megtehet,

Te is átugorhatod, átrepülheted

Megmenekül, aki felülemelkedett."

Azonban néha nehéz eljutni oda, hogy felülemelkedjünk.

Nem kevés önismeretre és önmérsékletre van szükségünk ahhoz, hogy a néha értelmetlen támadásokat a helyén kezeljük.

Ne sebezzük meg se a másikat, se magunkat. Se szóval, se cselekedettel, se mulasztással.

De a dalban lévő üzenet arra is rámutat, hogy érdemes időnként kibújni a saját véleménybuborékunkból, és kicsit más szemüvegen keresztül nézni a világot. Mert „az igazság néha tényleg odaát van”.

Nyitókép illusztráció. fotó: Pixabay

***

Szomorú látni, mi lett az EU-ból - Jordan B. Peterson a Mandinernek

 

***

Jordan Peterson: Az Orbán-kormány által képviselt családmodell értékein alapul az egészséges társadalom

 

 

 

 

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Cseszd meg, egész Budapesten nincs szójalatte. Kókuszlatte van, meg egy másik rémség is, de én a szójalattét akarnám kipróbálni. Sehol semmi. Marad a sör.

Meghoztátok a kedvem, hogy kipróbáljam, már hónapok óta keresem. Sehol semmi. Esztergom, főtér: semmi. Aréna Pláza, nuku. Kókusztej az van, de nekem szójalatte kell!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés