Rendkívüli: vádat emeltek Donald Trump ellen New Yorkban

2023. március 31. 5:55
Korábban még nem indult büntetőeljárás egyetlen volt elnök ellen sem.

Donald Trump ellen vádat emeltek New Yorkban – írta a The New York Times. A lap felhívta arra a figyelmet, hogy így

Trump lesz az első olyan (volt) amerikai elnök, aki ellen büntetőeljárás indul.

Az ügyészek felvették a kapcsolatot Trump ügyvédjével, hogy koordinálják a manhattani hatóságoknak való átadását – ismertette a lap.

A pontos vádak még nem ismertek, de az ügy középpontjában a 2016-os kampánya során egy pornósztárnak fizetett hallgatási pénz áll. De a CNN forrásai úgy tudják, több mint harminc rendbeli üzleti csalással gyanúsítják a korábbi elnököt.

„A jogi legyőzhetetlenség aurája lengte körül”

A New York Times azt is hozzátette, a Trump elleni „példátlan” ügynek széles körű következményei lesznek. A lap emlékeztetett, hogy Trumpot évekig elkerülték a folyamatos ellenőrzések ellenére a jogi ügyek. Úgy fogalmaztak:

 „a jogi legyőzhetetlenség aurája lengte körül”.

Minden vádat tagad, tiltakozásra buzdítja híveit

Az egykori amerikai elnök Trump úr, aki következetesen tagad minden vétket, már felszólította követőit, hogy tiltakozzanak letartóztatása ellen. A New York Times szerint ez emlékeztet a 2021. január 6-i, a Capitolium elleni támadást megelőző hetekben tett kijelentéseire, amelyeket támogatói tettek. Továbbá

tagadta azt is, hogy bármilyen viszonya lett volna a pornósztárral, Stormy Daniels-szel,

aki a 2016-os kampány idején akarta eladni a Trumppal folytatott viszonyáról szóló történetét.

BBC: Akár a börtönből is lehet elnök Trump

 

„A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében”

Továbbá azt írta, hogy az Egyesült Államok volt elnöke elleni vádemelés visszaüt majd, és bűnösnek nevezte a demokratákat abban, hogy visszaélnek a jogrendszerrel annak érdekében, hogy politikai ellenfelüket megbüntessék. Úgy vélte, hogy „a radikális baloldali demokraták” már hivatalba lépése előtt boszorkányüldözésbe kezdtek ellene.

„A demokraták hazudtak, csaltak, loptak megszállottságuk jegyében, hogy elkapják Trumpot, de most valami hihetetlent tettek – egy teljesen ártatlan ember ellen emeltek vádat”

– fogalmazott a volt elnök.

A vádemelés hírére a Kongresszus alsóháza jogi bizottsága elnöke, Jim Jordan úgy reagált, hogy az „felháborító”

Az ügyben 2019-ben a New York-i ügyészség úgy döntött, nem emel vádat, 2021-ben a szövetségi választási bizottság is a vádemelés ellen foglalt állást. 2022 januárjában Alvin Bragg demokrata New York-i kerületi ügyész hivatalba lépésekor még felfüggesztette a volt elnök elleni vizsgálatot, majd újraindította.

A vizsgálat során meghallgatták Michael Cohent, a volt elnök egykori ügyvédjét, aki egy korábban ellene zajló büntetőeljárásban bűnösnek vallotta magát abban, hogy pénzeket juttatott el a színésznőnek.

Donald Trump csaknem két hete közösségi oldalán arról írt, hogy vádemelés és letartóztatás vár rá az ügyben. 

„Minden erőnkkel harcolni fogunk ez ellen a politikai vád ellen”

„Trump elnök nem követett el semmilyen bűncselekményt” – fogalmaztak közleményükben ügyvédei, Susan R. Necheles és Joseph Tacopina. „Minden erőnkkel harcolni fogunk ez ellen a politikai vád ellen a bíróságon” – hangsúlyozták.

MTI/New York Times/CNN

Nyitókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

***

Letartóztathatják Donald Trumpot?

 

 

Összesen 104 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Most csinálnak mártírt Trumpból, és megteremtik mellé a hatalmas médiahátteret is. Előre lehet tudni, hogy ez a Demokrata Pártnak lesz a legrosszabb, mégis csinálják.
Nem tudom, hogy lehetséges, de már egy ideje az baloldali amerikai kormány kapkod, kompromisszumok helyett erőből politizál, rosszul ismeri fel a várható hatásokat és következményeket. Ez nem a vég kezdete, ez már a száguldás a végbe.
Csak remélhetjük, hogy a baloldali vezetés aránylag békésen fog eltűnni a süllyesztőben, mert rengeteg lehetősége van arra, hogy ne így legyen.

Nem néztem meg, de szinte teljesen biztos vagyok abban, hogy a Soros pénzelte államügyész emelte ellene a vádat.
Akár el tudják ítéltetni, akár nem, annyira kilóg a lóláb, hogy várhatóan a bizonytalanok többsége jobbra fog sorolódni.
Ha ismét csalással nyernek választást, abból nagy eséllyel már polgárháború lesz, márpedig a közvetlen vezetésen kívül a hadsereg (és a Nemzeti Gárda) tipikusan rendpárti, várható, hogy hova fog beállni - ahogy a nagyvárosi fotelharcosok esélye is elég kicsi azon lenézett redneckekkel szemben, akik szó szerint fegyverrel a kézben nőttek fel.
Ebből a szempontból kóla, popcorn.

Nem ismertem, de jó - és jellemző.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés