BBC: Akár a börtönből is lehet elnök Trump

2023. március 20. 15:00

Soros György által támogatott ügyész viszi Trump új ügyét, ami miatt állítólag letartóztathatják. Ez azonban elnöki ambícióiban nem fogja megakadályozni a politikust.

2023. március 20. 15:00
null
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

Donald Trump volt amerikai elnök szombaton azt közölte a Truth Social nevű közösségi médiaoldalon, hogy tudomására jutott, hogy jövő hét kedden letartóztatják – írtuk a minap

Alvin Bragg manhattani kerületi ügyész (nyitóképünkön, Donald Trump mellett) az év elején bizonyítékokat kezdett bemutatni annak a vádesküdtszéknek, amely annak kapcsán vizsgálódik, hogy Michael Cohen, Trump korábbi ügyvédje 130 ezer dollárt fizetett Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején. Daniels azt állította,

Cohen 2018-ban elismerte, hogy a Stormy Danielsnek és egy másik nőnek címzett pénzátutalásokkal megsértette a szövetségi kampányfinanszírozási szabályokat. Azt állította, hogy Trump utasította őt a kifizetésekre. Donald Trump tavaly novemberben jelentette be, hogy 2024-ben újra indul az Egyesült Államok elnöki tisztségéért. Egy februári közvéleménykutatás adatai szerint egyelőre ő a legnépszerűbb a lehetséges republikánus párti elnökjelöltek között a párt szavazói körében.

Önmagában a kifizetés még nem lenne illegális, ám ahogy történt – már ha valóban megtörtént – vétségnek számít New York Államban, vagyis az, ha Cohennek fizetett Trump, s Cohen fizetett Danielsnek. Sőt, a gyanú szerint mivel ez hatással volt a kampányra, a választási törvényt is megsérthette – ekkor azonban már bűncselekményről beszélnénk.

Ha Trumpot vád alá helyezik, és esetleg vétségért elítélik, akkor bírságot kell fizetnie.  Ha bűncselekményért ítélnék el, akkor akár négy év börtön is várhatna rá. Mindez azonban jelenleg meglehetősen valószínűtlennek tűnik az elvi lehetőségek ellenére is.

S mint a BBC írja: Amerikában attól még nyugodtan indulhat valaki az elnökségért, hogy bírósági eljárás alatt van. Sőt: elítéltként is irányíthatja az országot, ha megválasztják.

Eugene V. Debs, aki ötször indult az elnökségért, utoljára (1920-ban) a börtönből kampányolt, s 3,4 százalékot ért el. Az amerikai alkotmány nem tiltja, hogy elítélt közhivatalért indultjon, sőt akár be is töltse azt, beleértve az elnökséget is. Ezt a Newsweeknek meg is erősítette Alan Dershowitz jogász, aki Donald Trump jogászcsapatát erősítette, amikor impeachmentet indítottak a demokraták az elnök ellen Szerinte ugyanakkor vád alá fogják helyezni Trumpot New York nem fair jogi gyakorlata miatt.

egy bizonyos Color Of Change PAC nevű szervezeten keresztül. Később a támogatást megfelezték. A támogatás része volt Soros 40 millió dolláros akciójának, amelynek keretében liberális ügyészek kampányát támogatta országszerte. Az ügyészi kampányok ugyanis rendszerint kis költségvetésűek, így a politikusi kampányokhoz képest kis támogatások is nagyot segítenek egy-egy jelöltön. Azóta több helyen megbuktak a túl lazán fellépő Soros-ügyészek Amerikában, mivel megnőtt miattuk a bűnözés. Floridában felfüggesztették az általa támogatott főügyészt.

nyitókép: CNN

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kétes
2023. március 31. 15:31
Ebben az egészben az a legérdekesebb, hogy Amerikában (ha jól olvasom) bűncselekmény lehet, ha egy pornószínésnőnek pénzt adsz a hallgatásáért, mert ez BEFOLYÁSOLHATJA A VÁLÁSZTÁST, azzal, hogy ez a kis kaland és persze a pénz átadása miatt a választók nem ismerhetik meg a jelölt igazi jellemét. És akkor mit szólunk a guruló dollárokhoz? Azzal mit akartak befolyásolni?
zskoncz
2023. március 22. 13:43
Csodálatos az US törvénykezés.Büntetett előélettel lehet valaki teoretikusan elnök. Magyarországon egy vezető pozicióban ez kizáró tényező.
zakar zoltán béla
2023. március 20. 19:35
Az ügyvéd is György? Péter?
Gyugyesz
2023. március 20. 19:33
Lesz mire emlékeznie Trump-nak a második elnöki időszaka alatt. Hogy ugyanazokat a hibákat ne kövesse el még egyszer a politikai ellenfeleivel szemben. Nehéz munka lesz, de Amerika megérdemel egy nagy megtisztulást jó és rossz értelemben is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!