Törölték a Pesti Srácok YouTube-csatornáját: az NMHH elnöke rámutatott a helyzet fonákságára a Mandinernek

2023. március 24. 19:46
Mi lesz sajtó- és szólásszabadsággal, illetve konkrétan a Pesti Srácok pénzével, amit a YouTube-csatornába invesztált?

Ismét törölte a YouTube a Pesti Srácok csatornáját – adta hírül csütörtökön a Mandiner. „Mélységes csalódottsággal és némi rezignáltsággal vettük tudomásul, hogy a YouTube ismét törölte a csatornánkat csütörtökön 18:13-kor. Az egészet. Megint” – olvasható a Pesti Srácok portálon. A cikk szerint Varga Ádám, a Pesti Srácok YouTube-felelőse is értetlenül áll a lépés előtt, szerinte a médiacég saját szabályait is megszegve törölte a csatornát, ugyanis a hivatalos menetrend szerint először jön egy figyelmeztetés, majd az újabb szabálysértéseket a YouTube egy hét tiltással bünteti.

„A jelenlegi jogszabályi környezetben – ami egy 2000-ből származó uniós irányelven alapul – az online platformok, köztük a videómegosztó portálok, mint amilyen a YouTube is, lényegében saját maguk határozhatják meg a felhasználókkal szemben alkalmazott szabályokat és az azok érvényesítésére vonatkozó eljárásokat is” – mondta a Mandiner megkeresésére Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke.

Hozzátette, ezeket a szerződéses kritériumokat minden felhasználó, így a Pesti Srácok is kényszerűen elfogadta, különben nem is használhatta volna a szolgáltatást. A platform alkotta szerződéses feltételekben és szabályzatokban a YouTube nem vállalt kötelezettséget arra, hogy a felhasználókkal szembeni korlátozó fellépését indokolja, vagy hogy esetleg jogorvoslatot biztosítson azzal szemben.

„Jogi szempontból a felhasználói fiók törlése nem más, mint a szerződésből fakadó jogosultság alkalmazása a platform részéről”

– szögezte le Koltay András.

A YouTube likvidálta a Pesti Srácok csatornáját

Arra a felvetésünkre, miszerint a Pesti Srácok egyik munkatársa a csatorna likvidálása után arról írt, hogy a médiacég saját szabályait is megszegve törölte a csatornát, az NMHH elnöke azt válaszolta, hogy „amennyiben a csatorna a szerződés tartalmába ütközően járt el – ami könnyűszerrel előfordulhat –, akkor szerződésszegésre hivatkozva fel lehet lépni vele szemben”. Hozzátette, ez egy hosszadalmas és nehézkes eljárás, ami végső soron a bíróság előtt dőlhet el. Mint fogalmazott, a YouTube-nak törvényi kötelezettségei a felhasználók szólásszabadságának védelmére e pillanatban nincsenek, de a szerződését természetesen be kell tartania.

Mint az NMHH elnökétől megtudtuk,

jelenleg ilyen esetekben nincsen hatásköre fellépni a nemzeti hatóságoknak.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tavaly ősszel hatályba lépett, de még nem alkalmazható az EU digitális szolgáltatásokról szóló rendelete, ami viszont a jövőben lehetővé teszi a hatósági fellépést hasonló helyzetekben.

Fontos kérdés, hogy mi lesz a Pesti Srácok pénzével, amit a YouTube-követőik számának növelésébe invesztált.

Koltay ennek kapcsán elmondta, láttak már nem is egy ilyen esetet, sőt arra is volt példa, hogy az informális egyezkedések nyomán a platform végül mégis engedett, és visszaállította a szolgáltatást, de olyannal is találkoztak már, hogy ez nem történt meg. „Ha valóban szerződésszegés történt, akkor az bírósági úton kezelhető, hiszen ez közvetlenül anyagi kárt okozhat a médiaszolgáltatás számára, azaz nem szükségszerűen marad mindenféle következmény nélkül” – összegezte.

A problémakör legfontosabb kérdése kapcsán – miszerint ha így törölhetnek csatornákat, mi lesz a szólás- és sajtószabadsággal – az NMHH elnöke azt mondta, hogy a helyzet fonáksága, hogy a szólás- és sajtószabadságot a jogrendszerek hagyományosan az állami szervekkel, kormányzatokkal szemben védik, de a platformok esetében magántulajdonban lévő vállalkozás sértheti meg a szólásszabadságot. Mint hozzátette, erre a dilemmára a hagyományos jogi felfogás nem ad választ. A korábban említett uniós rendelet ezt felismerve igyekszik ezen a helyzeten változtatni. Magyarán, ha a Pesti Srácok YouTube-csatornájának törlése pár hónap múlva történt volna, akkor a rendelet alapján azt a videómegosztónak nemcsak indokolnia kellett volna, de jogorvoslatot is kellett volna biztosítania a döntéssel szemben. Vagyis ez a mostani visszás helyzet a rendeletnek köszönhetően gyorsan változni fog, remélhetőleg a szólásszabadság erőteljesebb érvényesülése irányában.

Nyitókép: YouTube

Összesen 53 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés