Inkább a harmadik világháború, csak szenvedjenek vereséget az oroszok? – Megdöbbentő baloldali nyilatkozatok bukkantak fel

2023. március 19. 14:00
Összeszedték a baloldali politikusok háborúpárti megnyilvánulásait.

A magyarországi dollárbaloldal csak fokozza a háborús hisztériakeltést, amivel nyilvánvalóan megrendelést teljesít: ez lehet a külföldi finanszírozás ára – írja vasárnapi összeállításában az Origo.

A lap emlékeztet: a 2022-es választási kampányra összesen 4 milliárd forintnak megfelelő dollárt kapott a baloldal és szerintük a külföldi pénzek nem érkeztek ingyen:

a finanszírozásért cserébe a dollárbaloldalnak „valamilyen megrendelést kellett, vagy kell ma is teljesítenie”.

A lap össze is gyűjtötte a háborúpárti baloldali megnyilvánulásokat.

Gyöngyösi: Be kell állni a sorba, ezt várja el Brüsszel

Magyarországnak be kell állnia abba a sorba, amit Brüsszel vezet – idézi Gyöngyösi Márton, a Jobbik elnökének március 5-i nyilatkozatát a lap, melyet a politikus a Hit Rádió műsorában ejtett meg. Gyöngyösi a műsorban arra is kitért, hogy szerinte a szankciók működnek és úgy látja, nincs más lehetőség az oroszok megbüntetésére, ezért teljes körű gazdasági szankciókat követel Oroszország ellen.

Karácsony: A békét Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozza el

Budapest a béke mellett áll, Budapest Ukrajna mellett áll, Budapest az Euroatlanti együttműködés és szolidaritás mellett áll, és ebből nem enged – nyilatkozta Karácsony Gergely főpolgármester az orosz-ukrán háború egyéves évfordulóján. Szerinte béke akkor lesz, ha Ukrajna győz, és azt is mondta, hogy a békét Ukrajna nemzeti szuverenitásának és területi integritásának biztosítása hozza el, ennek pedig ma az euroatlanti együttműködés és szolidaritás erősítése a feltétele.

Baloldali össztűz a békepárti javaslatra

Mint arról a Mandiner is beszámolt, határozati javaslatot nyújtott be a Fidesz–KDNP-az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy Magyarország továbbra is maradjon békepárti az orosz-ukrán háborút illetően. A határozat célja az is volt, hogy felhívják a figyelmet a kárpátaljai magyarság kiszolgáltatottságára.

Nem aratott sikert a kormányzópártok békepárti javaslata az ellenzéki körökben.

A Momentum a fegyverszállításokat hiányolta a nyilatkozatból, a szocialisták és a Párbeszéd teljesen átírná a nyilatkozatot, Gyöngyösi Márton pedig arról beszélt parlamenti felszólalásában, hogy a békepárti javaslat nem a magyarok érdeke. Gyurcsányék eközben saját határozati indítványt nyújtottak be, amivel kifejezték, hogy nem értenek egyet a kormánypárti nyilatkozattal.

Gyurcsány folytatná a fegyveres harcokat

A DK elnöke közösségi oldalán nemcsak szégyenletesnek nevezte a kormány békepárti politikáját, de ennél is tovább ment: lényegében a fegyveres harcok folytatása mellett foglalt állást. Azt írta:

az oroszok kiűzése a közös európai cél, és ehhez Magyarországnak kötelessége támogatni Ukrajna háborúját.

Momentum: nem szabad tűzszünetetet kötni

Tompos Márton, a Momentum képviselője arról beszélt, hogy nem szabad tűzszünetet kötni a szomszédban dúló fegyveres konfliktusban. A párt volt elnöke, Fekete-Győr András pedig arról, hogy „…nekünk, magyaroknak, nekünk az az érdekünk, hogy Ukrajna megnyerje ezt a honvédő háborút Oroszországgal szemben, hogy az orosz határ, az ne Kelet-Magyarországon kezdődjön, hanem sokkal keletebbre”.

A Párbeszéd fegyvert szállítana

„Itt lenne a legfőbb ideje, hogy Magyarország megkezdje a direkt fegyverszállításokat” – idézi az Oirgo Tordai Bencét, a Párbeszéd társelnökét.

A legkeményebb mondatok azonban minden bizonnyal Bokros Lajoséi lehettek. A politikus az Élet és Irodalom hasábjain úgy fogalmazott: Magyarországnak támogatnia kellene az ukrán hadsereget, mert szerinte a világ és Magyarország haladó erőinek az az érdeke, hogy az oroszokat katonailag legyőzzék, és ebből nem érdemes kimaradni hazánknak. Mint leszögezte: nem akarja senki a harmadik világháborút, de ennek nem lehet alternatívája az orosz imperializmus győzelme Ukrajnában.

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 94 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés