Külföldről kapott pénzekből gyalázkodott az EzaLényeg

2023. január 30. 13:41

A szövevényes ügy központi figurája Bajnai Gordon, aki kapcsolatba hozható a pénzt utaló szervezetek vezetőivel, továbbá a lap kiadójával, főszerkesztőjével is.

2023. január 30. 13:41
null

A Nemzeti Információs Központ múlt héten nyilvánosságra hozott második részjelentéséből kiderül, a korábban megismertnél is több:

nem három-, hanem négymilliárd forint érkezett külföldről a dollárbaloldal számára,

a nagyjából egymilliárdos plusz pedig szinte kizárólag egyetlen céghez, az Oraculum 2020 Kft.-hez került – számol be a Magyar Nemzet.

Az Action for Democracy (AfD) öt részletben utalt tavaly márciusban 1 milliárd 082 millió 864 ezer 792 forintot a korábbi Gyurcsány–Bajnai-tanácsadó, ifjabb Páva Zoltán vállalkozásának – írja a lap – és további 887 millió forint érkezett az EzaLényeg nevű portált működtető gazdasági társasághoz 2021 szeptembere és 2022 februárja között Svájcból, egy ottani alapítványtól.

Az EzaLényeg minősíthetelen cikkel támad politikusokat

Utóbbi szervezet céljai között olyan fennkölt eszmék szerepelnek, mint például a „vallási, etnikai és nemi sokféleség, az egyenlőség tiszteletben tartása” vagy „humanitárius segítségnyújtás”, az alapítvány „programokat indíthat és támogathat minden olyan intézményt, kezdeményezést vagy személyt, amely e célok elérését szolgálja”.

A Magyar Nemzet azonban felhívja a figyelmet arra az ellentmondásra is, hogy az EzaLényeg című kiadvány gyakran közöl a fenti célokkal ellentétes tartalmakat. Példaként hozták fel, hogy Rácz Zsófia fiatalokért felelős államtitkárt minősíthetetlen módon, női mivoltában támadták, amikor azt írták: „Cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni”.

mert azt terjesztették róla és az édesapját akkoriban elvesztő Koncz Zsófia országgyűlési képviselőről, hogy viszonyuk van egymással.

A lap utal arra, hogy amikor novemberben kiderült, az Action for Democracy – a szervezet tanácsadó testületének elnöke Kati Marton író, tagja többek között Francis Fukuyama, a Stanford Egyetem politikatudósa, Timothy Garton Ash, az Oxfordi Egyetem történészprofesszora, Timothy Snyder, a Yale Egyetem történészprofesszora, Anne Applebaum újságíró, Zeid Ra’ad Al Husszein, az ENSZ korábbi emberi jogi főbiztosa, Rafał Trzaskowski Varsó polgármestere és Wesley Clark, a NATO volt európai főparancsnoka – pénzelte az EzaLényeg kiadóját, a Mandiner kérdésekkel fordult a szervezet vezetőihez.

Korányiék tagadják, hogy támogatást adtak pártoknak

Arra voltunk kíváncsiak, ők tanácsolták-e a portált kiadó cég támogatását, tudtak-e arról, milyen cikkek jelennek meg az oldalon, összeegyeztethető-e a támogatás a gyűlölet elleni missziójukkal, független médiának tartják-e a portált, valamint konkrétan hogyan kommentálják, miként értelmezik azt a bejegyzést egy fiatal női politikus kapcsán, hogy „cukor az élet, csak meg kell tanulni szopni”, ám nem válaszoltak.

A múlt héten viszont megszólalt Korányi Dávid, továbbá az EzaLényeget kiadó cég vezetője és a portál főszerkesztője. Korányiék közölték: nem adtak támogatást pártoknak vagy jelölti kampányoknak, szerintük az Action for Democracy „a magyar és amerikai törvények maximális betartásával, önállóan végzi munkáját, támogatási döntései teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól, alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak a jelentés által baljósként beállított kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és amerikai kormányzati és demokrata párti kötődései

Ifjabb Páva Zoltán, az Oraculum 2020 Kft. tulajdonosa és Zentai András, az EzaLényeg főszerkesztője pedig azt állították a HVG-nek nyilatkozva, hogy az Oraculum 2020 Kft. nem támogatásként kapta a pénzt, hanem jogszerűen megkötött szerződéses jogviszony keretében nyújtottak szolgáltatást, amelyet számla ellenében egyenlítettek ki a partnerek, s ezeknek a megbízásoknak semmi köze nem volt Márki-Zay Péter kampányához. Más alkalommal az EzaLényeg azt közölte, kiadójuk „a svájci Fondation Pluralisme alapítványtól kapta azokat a megrendeléseket, ami alapján hír- és tartalomszolgáltatói szolgáltatásokat végzett”.

Bajnai Gordon lehet a közös pont

Ám joggal vetődik fel – és erre még a kormánypártisággal nem vádolható HVG is utal –, hogy az alapítvány miért éppen ifjabb Páva cégét találta meg ekkora összeggel, és miért éppen kampányidőszakban tették ezt? És nem világos az sem, hogy az Oraculum 2020 Kft. pontosan milyen, az ellenzéki kampánnyal össze nem függő, politikamentes feladatot végzett a két, összesen csaknem kétmilliárd forintos értékű megbízásért.

A Magyar Nemzet szerint Bajnai személye kötheti össze a pénzt intéző Korányit, Zentait és ifjabb Pávát, és az exminiszterelnök volt az is, aki egy évvel ezelőtt Márki-Zay Péterrel egyeztetett egy londoni étteremben, ráadásul a Bajnai-féle DatAdat Professional Kft. és az EzaLényeg könyvelését ugyanaz a könyvelő végzi egy Szegi nevű borsod-abaúj-zempléni kistelepülésen.

Egyébként a baloldal legutóbbi országgyűlési választási kampányában a DatAdat cégcsoport – amely jelentős részt hasított ki a tengerentúlról érkező milliárdokból, az anyagi segítség mellett pedig technológiát és szakértelmet is kapott Amerikából – nagyon komolyan részt vett, ezért joggal állítható, hogy az amerikai befolyás miatt sérülhetett hazánk szuverenitása.

 

Nyitókép: Korányi Dávid és Karácsony Gergely/Facebook

***

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bájron
2023. január 30. 18:29
Ez a korányi??egy fárol lemászó majom!
lövész
2023. január 30. 17:54
El se olvasom. Majd akkor írjatok, amikor Le Pen visszafizette a 4 milliárdot, amit Orbán adott neki a francia választások befolyásolására és felháborodtatok ezen is.
zorroro
2023. január 30. 17:12
1. Korányi, Bajnai, Páva, Soros stb... mind magyar állampolgárok. 2. Ha magyar állampolgárok, határon túl élő és dolgozó magyarok magyar - akár baloldali pártokhoz köthető - szervezeteket támogatnak, azzal mi a gond? 3. Kettős mérce? A diaszpórában élő magyar "külföldi ügynök" (putyin után szabadon), az Erdélyben, Felvidéken.... meg "mimagyarok"?
Láncfűrészes Attasé
2023. január 30. 17:11
Be kell jelenteni a HUXITOT, meg a NATO kilépést. A maradék szemétdombon meg már el lehet kapirgálni a cigókkal együtt, mindenféle morális skrupulus nélkül is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!