Zelenszkij esete a korrupcióval: újabb kilenc tisztségviselő bukott meg az ukrán kormányból

2023. január 24. 15:52
Még egy krízist kell kezelnie a háborúban álló országnak.

Csak kedden kilenc tisztségviselőt menesztettek az ukránok a korrupciós botrány kapcsán. Eddig. Az UNIAN ukrán hírügynökség idézte Oleh Nemcsinov kabinetminisztert, aki ismertette a távozók névsorát. Eszerint mennie kellett Vjacseszlav Sapovalov védelmi miniszterhelyettesnek, Ivan Lukerja és Vjacseszlav Negoda közösségi és területfejlesztési miniszterhelyettesnek, valamint Vitalij Muzicsenkónak, a szociálpolitikai tárca helyettes vezetőjének.

Az ukránok bőven túlárazva szerezték be a fronton harcoló katonáknak az élelmiszert

A testület egyben támogatta Volodimir Zelenszkij államfő rendelettervezetét, amely szerint elbocsátják Valentin Reznicsenko Dnyipropetrovszk megyei, Olekszandr Sztaruh Zaporizzsja megyei, Olekszij Kuleba Kijev megyei, Dmitro Zsivickij Szumi megyei és Jaroszlav Janusevics Herszon megyei kormányzót.

Sapovalovot, aki az ukrán fegyveres erők logisztikájáért volt felelős a védelmi tárcánál, nemrég olyan vádak érték, hogy túl magas áron szerzett be élelmiszereket a hadseregnek – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda. A hírportál a védelmi minisztériumra hivatkozva hozzátette: Sapovalov maga kérte elbocsátását, hogy az őt ért vádak miatt ne kerüljön veszélybe az ukrán fegyveres erők stabil ellátása.

Ukrajnai korrupció: megtiltották a tisztségviselőknek, hogy külföldre utazzanak

Sajtóértesülések szerint Reznicsenko és Kuleba kormányzók is

maguk kérték felmentésüket tisztségükből, míg a többi vezető közös megegyezéssel távozott.

A nap folyamán Kirilo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője is felmentését kérte, amit Zelenszkij nem sokkal később rendeletben jóvá is hagyott.

A Strana.ua hírportál és az Ukrajinszka Pravda szerint Kirilo Timosenko helyét Olekszij Kuleba Kijev megyei kormányzó veszi át, míg Kirilo Timosenkót a herszoni kormányzói hivatal élére nevezhetik ki.

Sorra mondanak le magas rangú ukrán tisztviselők - beleremegett az ukrán vezetés a korrupciós botrányba

A múlt héten, január 17-én Olekszij Aresztovics, az elnöki iroda tanácsadója nyújtotta be lemondását posztjáról, amit Andrij Jermak, az iroda vezetője még aznap elfogadott. A tisztségviselő a dnyiprói lakóházat ért múlt heti – sok áldozatot követelő – orosz rakétatalálat után ugyanis úgy nyilatkozott, hogy a H-22-es rakétát az ukrán légvédelem lőtte le, és az emiatt zuhant a többszintes épületre. Aresztovics nyilatkozata Ukrajnában közfelháborodást váltott ki, ami arra késztette a tanácsadót, hogy bocsánatot kérjen, és felmentését kérje.

Podoljak: Kulcsfontosságú, hogy az igazságszolgáltatásnak mindenkire vonatkoznia kell

Mihajlo Podoljak, az elnöki iroda vezetőjének tanácsadója kedden azt írta a Twitteren, hogy Zelenszkij személyi döntései „az állam kulcsfontosságú prioritásairól tanúskodnak”, így reagál az államfő

arra a kulcsfontosságú társadalmi elvárásra, hogy az igazságszolgáltatásnak mindenkire vonatkoznia kell”.

Zelenszkij hétfő esti videobeszédében már előre jelezte, hogy korrupciós vádak miatt a héten személyi változások lesznek a kormányban, a régiókban és a biztonsági erők különböző szintű vezetői posztjain. Ezek közül, mint mondta, néhányat már végre is hajtottak, míg mások hamarosan következnek.

„Ukrajnában nincs korrupció" - jelentette be Zelenszkij, majd szombaton korrupciógyanú miatt vettek őrizetbe egy ukrán miniszterhelyettest

Nyitókép: Mustafa Ciftci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 91 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Úgy tudom Tímár Mihály tud olcsó búzát szállítani.

eselyes hogy ugy fog

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés