Az ukránok bőven túlárazva szerezték be a fronton harcoló katonáknak az élelmiszert

2023. január 23. 14:02
Pedig Zelenszkij fogadkozik, hogy Ukrajna nem tűri a korrupciót.

Volodimir Zelenszkij vasárnap jelentette be, hogy nem tűri a korrupciót. Az ukrán elnök állítja: a héten kulcsfontosságú döntéseket fognak hozni a korrupció felszámolására, de részleteket nem árult el. 

Közben az ukrán kormányt súlyos korrupciós botrány rázta meg: sajtóinformációk szerint Vaszil Lozinszkij, területfejlesztési miniszterhelyettes már őrizetben van, azonban felmerült a nyomozás során Olekszij Reznyikov védelmi miniszter neve is. A Zn.ua ukrán hírportál hozta nyilvánosságra, hogy a honvédelmi tárca bőven túlárazva szerezte be a hadseregnek szánt élelmiszert. A tárcavezető úgy reagált, hogy hamis ez az állítás. 

A portál birtokába jutott szerződést tavaly december 23-án kötötték meg 13,16 milliárd hrivnya értékben. Ebben rögzítették a harcban álló katonákhoz eljuttatandó alapvető élelmiszerek árát. Az oknyomozók utánajártak, hogy míg a kontraktus alapján egy tojás 17, egy kiló krumpli 22, egy kiló csirkecomb 120 hrivnyába kerül, addig a kijevi áruházakban a tojás ára 7 hrivnya, a krumpli 8-9, míg a csirkecomb 80 hrivnyába került.

A képen táblázatban balra a minisztériumi rögzített, jobbra pedig a bolti árak láthatóak.

„Ukrajnában nincs korrupció" - jelentette be Zelenszkij, majd szombaton korrupciógyanú miatt vettek őrizetbe egy ukrán miniszterhelyettest

Nyitókép: MIGUEL MEDINA / AFP

Összesen 54 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Persze, a korrupció az, amiből kihagynak - és ő elnökként meg mindenből leveszi a sápot.
A HVG még így írt Zelenszkijről az orosz támadás előtt:
https://hvg.hu/gazdasag/202110..

"Azok a politikusok érezhetik magukat most igazán kínosan, akik a nyilvánosságban a korrupció elleni küzdelem élharcosainak tüntették fel magukat, most pedig lelepleződtek. Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij például 2019-ben azzal az ígérettel kampányolt, hogy megtisztítja országa hírhedten korrupt és oligarchák által befolyásolt gazdaságát. Most kiderült, hogy a kampány során Zelenszkij egy offshore cégben lévő 25 százalékos részesedését egy közeli barátjára ruházta át, aki most az elnök főtanácsadójaként dolgozik."

Máshol már akkor egy milliárd dollár külföldre kimentett vagyont számoltak össze neki...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés