Óriási a felháborodás a munkácsi „magyartalanítás” miatt

2023. január 20. 20:29
A turulszobor lefűrészelése után most a magyar zászlók, sőt, magyar vezetők kerültek célkeresztbe. A nacionalista ámokfutás sokaknál kiverte a biztosítékot.

Egyszer csak megjelentek a rendőrök, és egy nemlétező jogszabályra hivatkozva leszedették a magyar zászlókat, feliratokat, másutt csak úgy kirúgtak köztiszteletben álló intézményvezetőket – az egész történet tulajdonképpen olyan, mintha Ukrajna ellenségei találták volna ki, hogy igazoljanak minden vádat, amit a – kétségkívül erősen nacionalista – kijevi vezetéssel szemben fel szoktak hozni.

Hadicenzúra, félelem?

Pedig ez a valóság, amiről ott, ahol történik, beszélni sem lehet: a fojtogató hadicenzúra nem teszi lehetővé, hogy az emberek szabadon beszéljenek, pláne, hogy a lapok szabadon írjanak (úgynevezett álhírterjesztésért súlyos börtönéveket szabhatnak ki az emberre, és minden álhír, ami nem a kijevi központnak tetsző információ).

A félelem több forrásunk szerint is kézzelfogható,

az érintett kárpátaljai magyar intézményvezetők sem mernek nyilatkozni.

Magyar zászlókat szednek le, magyar tanárokat rúgnak ki Kárpátalján egy friss rendeletre hivatkozva

Szerencsére egyelőre nem arról van szó, hogy a kijevi központi kormányzat megbolondult volna, és még a korábbi jogszűkítő szabályokat is túllicitálva kezdtek volna totális magyartalanításba az országban. Több forrásunk egyértelműen Viktor Baloga volt, és fia, Andrij Baloga jelenlegi munkácsi polgármestert és köreit teszi felelőssé a történtekért.

A magyarellenes provokációkról

Noha a hírhedt Baloga-klán feje, Viktor korábban nem tűnt primer magyarellenesnek (egy interjúban korábban Ukrajnát emelte ki, ahol a magyarok jogai minden körülmények között érvényesülnek, szemben Szlovákiával); sőt, a ruszinság és a kárpátaljai erősebb önrendelkezés támogatójaként feltűnve a magyarok egyfajta természetes szövetségesének is tűnhetett. A híres munkácsi turulszobor korábbi felállítása ellen sem tett lépéseket, kapott is eleget ezért a szélsőséges Szvoboda nevű párttól.

Első blikkre furcsa tehát, hogy a legvéresszájúbb magyarfalók sorába lépett, márpedig úgy fest, éppen ez történt.

Baloga oligarcha: a pénzt és a hatalmat szereti”

– világosít fel egy forrásunk.

S most úgy tűnik, a kettőből valamelyiket akkor tudja erősíteni, ha magyarellenes provokációkat hajt végre, miközben tudvalevő, hogy Ukrajna folyamatosan kiürül, nem túl rózsás az államközi viszony hazánk és Kijev között, a kárpátaljai, illetve az egész Ukrajnában élő magyarok pedig komolyan szenvednek a magyarellenes propaganda által felhergelt közhangulattól.

„Nem tudok mit kezdeni azokkal, akik tapsolnak az orosz csapásoknak"

Miközben a régiót komolyan sújtja az egész országra nehezedő háborús nyomor, napi néhány órára van áram, fűtés alig, s generátorokkal vészelik át a telet az egyszerű emberek, nagyon nem hiányzik a nacionalista hangulatkeltés.

Sötétbe borult Kárpátalja

Márpedig Balogáék éppen ebben utaznak most: az ámokfutás akkor vette kezdetét, amikor a munkácsi képviselő-testület felszólította a helyi történelmi múzeumot, hogy szereljék le a munkácsi várban lévő turulmadarat ábrázoló szobrot, és cseréljék le az ukrán állami címerre.

A turul a korábbi városi tanács engedélyével került ki, a két nép megbékélése jegyében,

akkoriban az idősebb Balogának nem volt ezzel problémája, most mégis barbár módon lefűrészelték az egyébként magyar pénzből emelt alkotást a talpazatáról, a parlamenti képviselőként fungáló Viktor Baloga pedig keresetlen szavakkal üzent Budapestnek, miután a magyar diplomácia és a helyi magyarok (egyébként ruszin és ukrán lokálpatriótákkal egyetemben) felemelték szavukat a nacionalista támadás ellen.

Viktor Baloga: A magyarok feldughatják a tiltakozásaikat

A nemzeti zászlók eltávolításáról

Ebbe a sorba illeszkedett a mostani történet is, amikor Munkács város után a munkácsi kistérség magyar falvainak közintézményeiről is eltávolították a magyar nemzeti zászlókat, Fornoson például a városi rendőrség aktív részvételével. Ráadásul úgy tudni,

még azt is folyamatosan nézik, visszakerülnek-e a jelképek.

Utóbb pedig több a KMKSZ-hez közel álló, köztiszteletben álló magyar intézményvezetőnek is felmondtak Munkácson és a hozzá tartozó falvakban, például a Munkácsi II. Rákóczi Ferenc Középiskola igazgatójának is.

A KMKSZ munkácsi alapszervezete közleményben reagált: mint írták, értetlenül állnak Schink István iskolaigazgatói valós indok nélküli felmentése előtt, „aki tevékenysége tizenhét esztendeje alatt tiszteletet vívott ki a munkácsi pedagógustársadalom és a polgárok körében”.

Az óvatos kommüniké úgy fogalmaz: „a jelenlegi nehéz helyzetben az igazgató menesztése nem szolgálja a magyar iskola zökkenőmentes működését és a nemzetiségek közötti békés együttélést sem. Szorgalmazzuk ennek a megalapozatlan döntésnek az azonnali felülvizsgálatát.”

A Pesti Srácok a forrásaitól úgy tudja, azért is kirívó a munkácsi jelképirtás,

mert több esetben más járásokban éppen a helyi ukrán hatóságok védték meg a magyar jelképeket és feliratokat a rongálóktól.

Úgy tudják, egyértelműen Baloga bosszújáról lehet szó.

Még Szili Katalint sem engedték be

S ha ezzel nem lenne vége, még Szili Katalin miniszterelnöki megbízottat sem engedték a magyar kultúra napján a munkácsi várban megkoszorúzni Petőfi szobrát: indoklás nélkül közölték, hogy megtiltották a megemlékezést.

Szili Katalin az ügy kapcsán interjút adott lapunknak; ebben arról is beszélt, hogy a nemrég elfogadott nemzeti kisebbségek jogállását az EU szemében rendezni kívánó törvény még tovább szűkíti a magyarok jogait Ukrajnában, s „szomorú, hogy miközben sajnálatosan háború van a keleti végeken, az ukrán vezetésnek, és ezen belül a munkácsi járásnak, arra is akad energiája, hogy a nemzeti kisebbségeivel, elsősorban a magyarokkal szemben fellépjen. Ez egyszerűen tarthatatlan” – fogalmazott.

„Meghalnia szabad a magyarnak Ukrajnáért, csak magyarul ne beszéljen" - Szili Katalin a Mandinernek

„Elfogadhatatlan!”

A Munkács-környéki eseményeket az elsők között ítélte el Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, mondván: ez elfogadhatatlan; egyúttal

reményét fejezte ki, hogy az ukrán adminisztráció változtat a helyzeten, és európai módon kezeli az ott élő kisebbségeket.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-oldalán fejezte ki felháborodását, egyszersmind felszólította a munkácsi kistérség helyi vezetőit, hogy azonnal fejezzék be a magyarokkal szembeni atrocitásokat.

Mint rámutatott: „Nem pontosan értjük, hogy a magyarellenes döntések és intézkedések hogyan segítik az Oroszország ellen vívott háborúban Ukrajnát.”

Annak kapcsán az államtitkár is tisztán fogalmazott, hogy az elfogadhatatlan események eddig a munkácsi kistérségben történtek, nem egész Kárpátalján, s ugyancsak reményét fejezte ki, hogy másutt ilyen magyarellenes intézkedésekkel „nem kell szembesülnünk”.

Azt is írta:

Felszólítjuk Ukrajna országos vezetőit, hogy haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyarellenes döntések visszavonásáért és a korábbi állapot helyreállításáért”.

Kiemelte: „Ha Ukrajna az Európai Unió tagja akar lenni, akkor elfogadhatatlan egy nemzeti közösség folyamatos és szisztematikus zaklatása, jogfosztása”.

A történtek kapcsán kerestük a magyarokkal szemben jóval megértőbb magatartást tanúsító Viktor Mikitát, Kárpátalja kormányzóját. Egyelőre az interjú egyeztetése zajlik a kormányzó hivatalával – ha sikerrel jártunk, újabb cikkben jelentkezünk!

Addig itt olvasható egy korábbi interjú a kormányzóval:

„Hálásak vagyunk Magyarországnak" - Kárpátalja kormányzója a Mandinernek

Nyitókép: Jevgenyija Makszimova / AFP

Összesen 159 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nagyon szemét lennék, ha azt mondanám, hogy akkor fizessék meg az Ukrajnából menekültek ellátását, merthogy a magyar mondás szerint amilyen az adjon Isten, olyan a fogadj Isten??

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés