Kongatják a vészharangot: kiürülhet Ukrajna

2023. január 19. 15:29
Már a hatvan fölöttieket is elérhette a sorozási hullám Ukrajnában a legújabb információk szerint, akkora az emberhiány; bár rengetegen elhagyták az országot a háború kezdete óta, a sorozási hullám újabb milliókat indított meg elsősorban az EU-tagállamok felé; egyes becslések négymillió újabb menekült érkezésével számolnak. Ukrajna lakossága eközben rendkívül drámai mértékben lecsökkent: az 1991-es függetlenedéshez képest szinte felére.

Mind a katonakorú férfiak, mind az összlakosság tekintetében igen rossz Ukrajna állapota a legújabb hírek szerint, a helyzet a háború tizenegyedik hónapjában pedig minden korábbinál súlyosabb.

Kijev lassan kifogy a hadrafogható emberekből, a hat lehetséges mozgósítási hullámból éppen az ötödik történik meg,

a hatvanéves vagy annál idősebb férfiakat is mozgósítják,

miközben Oroszország súlyos veszteségei ellenére bőven tudja pótolni a tartalékosokkal az elesett katonákat – írta meg a Die Welt nemrég az észt katonai hírszerzésre hivatkozva.

Lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója elmondta: ökölszabályként létezik egy arányszám, miszerint soha egy társadalomnak sem hívták be több, mint 10 százalékát. Arra, hogy az ukránok lassan kifogynak az emberekből, természetesen egyértelmű bizonyítékok nincsenek, csak közvetettek, ezért ez a hír lehet akár orosz propaganda is. Mindesetre az észt katonai hírszerzés vezetője mellett, az orosz haditudósítók (helyi szlengben: vojenkorok) is beszámoltak arról, hogy mindenkit besoroznak és elvisznek fizikai állapottól függetlenül, így papíron fel lehet tölteni az állományt a veszteségek után.

Eközben – és teljesen nyilvánvalóan ezzel, meg az energetikai infrastruktúrát ért csapásokkal összefüggésben – úgy tűnik, keleti szomszédunk területe kezd kiürülni, ahogy a lakossága milliószámra hagyja el. Ukrajna lakossága a háború előtt is elvándorló tendenciákat mutatott, az 1991-ben 52 és félmilliós, s az ezredfordulón is még 48,5 milliós ország lakossága 2010-re 45,8 millióra, 2020-ra a becslések szerint (kihagyva az oroszok által annektált területeken élőket) 41 millió körülire csökken (azért a becslések szerint, mert azóta nem tartottak hagyományos népszámlálást). Aztán kijöttek egy elektronikus – úgymond „ócsított” – népszámlálás eredményei 2020-ban, miszerint

a lakosság valódi száma ennél jóval alacsonyabb, mindössze 37 millió 282 ezer volt.

A háború kitörése tovább rontott a helyzeten, ismert, az ukrán menekültáradat az orosz offenzíva első pillanatában megindult elsősorban az Európai Unió tagállamai irányába, nyugat felé, de sokan távoztak Oroszország és Belorusszia irányába is.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának adatai szerint a szomszédos, úgymond nyugatos országok irányába csaknem 15 millió határátlépés történt Ukrajnából (visszafelé pedig csak 9,5 millió), Oroszország és Belorusszia irányába pedig további 2 millió 872 ezer ember távozott, kérdés persze, mennyire önkéntesen, különösen a gyerekek tekintetében s arról sincs adat, hányan tértek vissza közülük.

Más becslések még magasabbra, tízmilliósra teszik az emigránsok számát, Somkuti úgy tudja, a főleg másodkézből származó és különféle egyéb adatokra alapozott számítások szerint a háború előtti lakosság negyede is távozhatott, ez körülbelül megfelel az említett tízmilliós számnak.

„De mindez csak becslés. Herszonnál az oroszok elvittek több tízezer embert, az ukránok kitelepítettek egy másik nagyobb tömeget, Marjupolnál a humanitárius folyosókat folyamatosan lőtték mindenhol, hogy mégis hányan jutottak ki, hányan haltak meg a civilek közül, kérdéses” – mutatott rá, megjegyezve, biztos, hogy a lejelentett 7 ezernél több civil halt meg. A menekültek egy része a sorozás elől menekült Európa más részeire, ők nyilván egy darabig nem mennek haza, mert egyből bezsuppolnák őket – mondta a szakértő.

Európában egyébként a legtöbben a szomszédos Lengyelországot preferálták, amikor menedékkérelmek leadásáról volt szó, mintegy másfélmillióan, a második legkedveltebb hely Németország lett egymillióval, de említésre méltó még Csehország is a csaknem félmillió menedékkérelemmel (mindhárom országban eddig is rengeteg ukrán élt és rengetegen jártak ki dolgozni is ide, részben az anyagi lehetőségek, Lengyelország és Csehország tekintetében pedig a nyelvrokonság miatt egyszerűbb mindennapok okán).

Felmérés: az ukrajnai menekültek több mint egyharmada maradni szeretne Németországban

Eközben a Nemzetközi Migrációs Politikát Fejlesztő Központ (ICMPD) arra figyelmeztette az uniós tagállamok hatóságait, jobb, ha felkészülnek arra, hogy – friss, szerdai előrejelzésük szerint – még további négymillió ukrán menekült érkezhet az EU-országokba. Ennek oka, hogy mintegy 18 millió ukrán szorulhat jelenleg is humanitárius segítségnyújtásra, amit nem feltétlenül kaphat meg háborúban álló hazájában.

A lehetséges demográfiai katasztrófát már sokan megjósolták: a menekültek ugyanis korántsem terveznek mind hazatérni, sőt. Ráadásul minél tovább tart a háború, annál kevesebben lesznek hajlandóak erre.

Nyitókép: Kijevi lakótelep november 12-én (Genya SAVILOV / AFP)

Összesen 254 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hú, de okos ez az észt titkosszolgálat!

Hónapok óta mondjuk innen a fotelből, hogy ez egy TÉNY (Ukrajna kiürülése).

Az a brutális, hogy hivatalosan 52 millióról indultak a függetlenség pillanatában... elképesztő sikertörténet, na.

Ukrajnában éltek oroszok? Én aszittem ott mindenki ukrán és Zelenszkijért az életét is boldogan áldozza. Világ omlott össze bennem.

oregeket meg gyerekeket visznek mint a harmadik birodalom vegnapjaiban
zeller fuhrer is ugy fogja vegezni mint dicstelen kefebajszos szellemi elodje

Sajnos egyetértünk. Mi itt keleten tudjuk, hogy az M3- on, ahogyan 30 éve mindig, óvakodni kell az ukrán rendszámos autóktól, mert esetleg kinéz belőle egy fegyver csöve. Volt rá példa.

Láttam ezt a videót. Az én gyomrom is liftezett utána.

Miben nyilvánult meg a korábbi orosz agresszió? Az ukránok hogyan, mitől védenek minket, ezt azért nem elég csak kimondani. Vagy ezt már neked sem magyarázták el?

Zsindelyezik a kaszárnya tetejét,
Mind elvitték a legények elejét.
Maradt itthon kettő-három nyomorult,
Rátok lányok még az ég is beborult.

hitelbu, orok kamatra
na nem a zsidoktol, nem, azok nem olyan hulyek hogy adjanak nekik...
majd adunk mi abbol amit mi veszunk fel a zsidoktol...

ugy mondod mintha beleszolhattak volna...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés