RENDKÍVÜLI: Volodimir Zelenszkijhez utazik Novák Katalin

2022. november 25. 18:00
A háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Novák Katalin köztársasági elnök Volodimir Zelenszkijhez utazik, az ukrán elnök meghívására. Az Index értesülései szerint a magyar államfő vonattal megy Lengyelországba, és onnan megy majd tovább Ukrajnába.

A háború kezdete óta ez lesz a legmagasabb szintű látogatás a magyar állam részéről.

Novák Katalin nem is olyan rég kárpátaljai árvákat fogadott a Sándor-palotában, mivel számukra és gyermekotthonokban élő társaik számára adománygyűjtés indult. A befolyt adományokkal a kárpátaljai Ráton működő Szent Mihály Gyermekotthon árváinak karácsonyát szeretnék szebbé tenni.

Október végén így nyilatkozott a köztársasági elnök az ukrajnai háborúról: Magyarország álláspontja az orosz-ukrán háborúk kapcsán egyértelmű – mondta Novák Katalin, kiemelve: elítéljük az orosz agressziót, elítéljük egy szuverén független ország fegyveres megtámadását,

nem ismerjük el az annektált területek Oroszországhoz való tartozását,

és támogatjuk Ukrajnát a most folytatott harcban.

Orbán Viktor is tárgyalt Zelenszkijvel

A magyar miniszterelnök is tárgyalt az ukrán elnökkel, még idén júniusban. Egészen konkrétan az ukrán elnök felhívta Orbán Viktort. A megbeszélésen Ukrajna európai integrációjáról, a háborús menekültek befogadásáról valamint a magyar-ukrán együttműködés egyéb területeiről volt szó.

Nyitókép: Ukrainian Presidency/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP/Mandiner/Földházi Árpád

Összesen 498 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mindenkivel tárgyalni kell, s a magyar köztársasági elnök az egyedüli az EU-n belül, aki nem a politikai narratívák, elvárások függvényében építi a kapcsolatait, hanem a reálpolitika jegyében. Megmutatja, hogy Magyarország kész az értelmes és önálló partneri kapcsolatokra, s nem a táborok szabta, olykor az adott nemzeti érdekeket mellőző koreográfia keretében, mások külső nyomására ül tárgyalóasztalhoz.
Az ellenzék, s az itt kommentelő ellenzékiek az ország érdekeit a globális tőke érdekei alá rendelő diplomáciát sürgetnek, a háborúban való minél elkötelezettebb felütéssel. Mondhatni látványos háborús uszítók.
Nincs elég intő jel? Ugye ma emlékeznek a Szovjetunióba elhurcoltakról, nem volt elég veszteség, a holokauszt, majd a sztálini terror. Mi mindig vesztesként jöttünk ki a nagypolitikai játszmákból. Miért nem engedhetünk meg magunknak szofisztikáltabb érdekképviseletet, miért kell nekünk ismét önként, dalolva a vágóhídra mennünk. balsóska és a többiek bizonyára családtalanok, akinek viszont vannak gyermekei, unokái, az a legreménytelenebb helyzetben is keresi a békés megoldásokhoz vezető utat.
Sokan bírálják Magyarországot, mert nem szállít fegyvereket, helyesen követi a józan, bölcs vezetőkkel rendelkező Izraelt. Izrael, amikor kiderült az orosz-iráni katonai együttműködés, a NATO, s nyugati partnerei számára átnyújtotta az orosz-iráni katonai megállapodás dokumentumát. Tudni kell játszani az információkkal, mérlegelni kell, hogy miben támogatunk, miben nem.
Persze a legegyszerűbb kiszolgálni az ellenzéket fizető globális háttérhatalmat. Jó, tudom, nem létezik....hat osztály alatt.
Szóval ezt a látogatást kifejezetten támogatom, bár sokan az ellenkező állásponton vannak. Viszont pakliban ott van a maradék kárpátaljai magyarság, az ukrajnai magyar érdekeltségű vállalatok, az energetikai vezetékek, Ukrajna közvetlen finanszírozásának kérdése. Persze van, amikor magam is kissé soknak tartom az utazásokat, szerepléseket, amelyek néha már egyfajta divatbemutató látszatát keltik. Ezzel együtt messze a legjobb képességű köztársasági elnök. Forza Katalin!

S még annyit, a magam részéről támogatok egy moszkvai találkozót is. reálpolitika. A válság rendezését követően szükség lesz olyan politikusokra, országokra, amelyekkel az oroszok leülnek tárgyalni, a legfontosabbról, az energetikáról.

Kárpátalja mióta honja nekije?

Ne terheld a tényekkel a hat osztályos harcikutyákat.

Veled együtt sokan horgadnak fel a napi híreken, magam is mély levegőt vettem több alkalommal, s magamban kérdőre vontam Orbán Viktort. Majd megpróbáltam lehiggadni, s a történéseket elhelyezni európai és tágabb nemzetközi összefüggésekbe, fókuszálva Magyarország - politikai elittől független - mozgásterére. Ami, be kell látnunk, eléggé korlátolt. Ezen belül kell képviselnie a kormánynak a nemzeti érdekeket. A kormányra nehezedő nyomást bizonyára Te is látod - közvetlen amerikai beavatkozás a belügyekbe, a Soros bérenc EU, a zsoldos Brüsszel , a globális balliberális média, az itt élő, magyarul beszélő ügynökök, - a csoda, hogy Orbánt eddig nem lőtték le. Gondolj bele, hogy Orbán bukása után ki jöhetne? Ugye nem kérdés, az országot nyíltan kiárusító, háborúba kergető gyökértelen, hazaáruló balliberális rezsim. Ugye nem akarod őket? Az életben vannak helyzetek, amikor a kisebb gombócot le kell nyelni azért, hogy nehogy egy nagyobb majd megakadjon a torkunkban......s ugye időnként Te is ránézel a térképre, látod mekkora az ország.

Igazad van, felelőtlenség ma bármelyik politikus holnapját, a jövőjét megjósolni. Viszont vannak konstans faktorok, így Oroszország energetikai, nyersanyag potenciálja változatlanul fennmarad. Több nemzetközi tőzsdei elemzés foglalkozott ezzel, rámutatva, hogy két lépéssel előbbre kell gondolni az orosz_ EU kapcsolatok vonatkozásában. Tudod miért? Az elemzések egységesek abban, hogy az ukrán krízis szülte energiahelyzet padlóra küldte Európa gazdagságát, kiütve a ringből mint versenytársat. Bizonyára Te is figyelemmel kíséred az amerikai beruházásokat. Látod Te is, hogy a kormány milyen hathatósan támogatja a beruházásokat, hogy Amerikában az energia tizenkét százalékkal olcsóbb, mint az EU-ban, hogy európai big vállalatok készülnek termelésüket áthelyezni a tengeren túlra.
Gondolom, hogy ma is olvastad a nyugati gazdasági lapokat, így azok beszámolóját a BusinessEurope, a svéd fővárosban ma tartott konferenciájáról. Olvashattad, hogy miként nyilatkozott a negyven legjelentősebb európai szövetséget magában tömörítő szövetség vezetője a helyzet drámaiságáról. Kijelentették, hogy az energiaválság azonnali és forradalmi beavatkozást igényel az EU részéről, mivel a jelenlegi helyzet Európa ipartalanításához - azaz a vállalkozások áttelepüléséhez - vezethet. Azonnali intézkedések megtételére kérték fel a következő svéd uniós elnökséget.
nem is értem, hogy a mandiner miért nem ír erről, e helyett az idióta Szabó Tímeát tolja az olvasók képébe.

Itt az ellenzéki kommenteken nagyon látszik:-))))))

Mindenképpen beszélni kell egymással. Novák nagyon kulturált, intelligens. Azért sajnálom, mert biztosan kínos lesz Zelenszkijre néznie a művészete miatt:-)
De a hazáért megteszi. Köszönet érte.

Mindenki szabadon dönthet, válthat lovat, pártot,értékrendet. Magam igyekszem hű maradni elveimhez, elkötelezettségemhez, elfogulatlanul mérlegelve az alternatívákat. De tiszteletben tartom a mások álláspontját.

Valóban, boldog névnapot kívánunk:-)
Novák Katalin biztos, hogy sikerrel fog járni.
Arra számítok, hogy Zelenszkij csapata először nem ezt fogja kommunikálni, viszont idővel ez fog beigazolódni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés