„Értesítik” a magyarokat, hogy száz éve megszűnt a királyságuk – az osztrákok is reagáltak Orbán Nagy-Magyarország sáljára

2022. november 22. 19:40
Az osztrák külügyminisztérium azt üzeni: szólnak a magyaroknak a fejleményről, hogy száz éve megszűnt a királyságuk.

A Politico beszámol arról: viccesnek szánt közleményt adott ki az osztrák külügyminisztérium Orbán Viktor Nagy-Magyarország mintázatú sálja kapcsán.

Szellemeskedett az osztrák szóvivő

A bécsi külügy szóvivője azt közölte: „A történelmi térképekre való gyors pillantással bizonyítást nyertek az eredeti sejtések, miszerint

Transzlajtánia (a Magyar Királyság) megszűnt létezni úgy száz évvel ezelőtt. Értesíteni fogjuk magyar szomszédainkat erről a fejleményről

a lehető leghamarabbi alkalommal”.

Előzmények

Orbán Viktor hétfőn Nagy-Magyarországot ábrázoló szurkolói sálat öltve fogadta a válogatottságtól búcsúzó Dzsudzsák Balázst, az internet pedig a várakozásoknak megfelelően felrobbant.

Daniel Freund EP-képviselő, Magyarország német zöld megszállottja azonnal üzent Twitteren, felhívva a figyelmet arra, „milyen megnyugtató ez Magyarország szomszédjai számára”, mintha Orbán sálja bármilyen agresszióra utalt volna Trianonban magyar földet szerző szomszédainkkal szemben, akik egyébként szinte mind NATO-tagok.

Ukrajna bekéret

Bár Freund nagyon aggódott értük, a szomszédos országok mértéktartóan reagáltak a miniszterelnök sáljára. A legélesebben Ukrajna háborodott fel. Oleh Nyikolenko külügyi szóvivő a Facebookon azt írta, „a revizionista eszmék magyarországi terjesztése nem járul hozzá az ukrán-magyar kapcsolatok fejlődéséhez”, ezért várják

a magyar fél hivatalos bocsánatkérését, és a kiállást Ukrajna területi integritása mellett”.

Emellett közölte, bekérették az ukrán külügyminisztériumba Íjgyártó István kijevi magyar nagykövetet.

Romániának elfogadhatatlan

Románia a Trianonban nekik jutó terület nagyságához képest kifejezetten finoman reagált. A román külügyminisztérium közleményében azt írta, elfogadhatatlannak tartják „a revizionista megnyilvánulás bármilyen formáját”, hiszen az „ellentétes a valósággal”. Ennél sokkal jobban kiakadt azonban a román sajtó:

az Adevărul napilap azt írta, „Orán annektálta Erdélyt”,

és konkrét bizonyíték nélkül állította, hogy a Nagy-Magyarország szimbólumot „gyakran használják magyar tisztviselők Budapesten”. Megemlékeztek arról az epizódról is, amikor Orbán Viktor a történelem érettségire készülő diákoknak Nagy-Magyarországot mutató földgömbbel kívánt sok szerencsét, Ludovic Orban akkori román miniszterelnök pedig erre úgy reagált, „álmodik a nyomor”.

Horvátország nevet

A leglazább válasz Horvátországból érkezett, rögtön két magas helyről is: Andrej Plenković miniszterelnök úgy nyilatkozott, „ami a sálakat illeti, én nem láttam, és nem akarok mások sáljával foglalkozni. Ami pedig a Horvátországgal szembeni területi igényeket illeti bárki, így Magyarország részéről is, ezek abszolút elfogadhatatlanok, számunkra ez nem opció”. Zoran Milanović köztársasági elnök sem látott a sálban országára leselkedő egzisztenciális kockázatot, úgy fogalmazott, „ezen csak nevetni tudok,

a szomszédos országok közül Magyarország még mindig a legjobb”.

Szlovákiának érzelmei vannak

A legérzelmesebb választ Rastislav Káčer szlovák külügyminiszter szolgáltatta privát Facebook-oldalán. Káčer elsőként hitet tett a magyar örökség mellett: „Mindenki, aki jól ismer, tudja, hogy nem volt, és hosszú időn át nem is nagyon lesz olyan külügyminiszterünk, aki ilyen pozitívan állna hozzá uherszkói (a szlovák nyelvben külön szóval – Uhersko – hivatkoznak a történelmi Magyarországra és külön szóval – Maďarsko – a maira, a szerk.) örökségünkhöz és közös történelmünkhöz. Amivel gondom van, és nem is restellem ezt kimondani, az az, ahogy szomszédunk kormánya viselkedik” – írta a külügyminiszter, aki írását egy szép családi történettel is megspékelte: „a nagymamám azt mondta nekem, hogy

»tudod, Rastik, szlovák vagyok, de mindig büszke uherszkói lány voltam«”.

Ezzel együtt ugyanakkor Káčer elítélte Orbán sálját, világossá tette, „aminek nincs helye a kapcsolatunkban, az az irredentizmus és revizionizmus. Hogy ezek az érzületek és tervek hová vezetnek, azt láttuk 1939-ben, és látjuk ma Ukrajnában az orosz agresszió alatt”. Végezetül úgy minősítette a gesztust, hogy az „ízléstelen és trágya”, megjegyezve, hogy „ez talán nem diplomatikus nyelv, de »az is számít azért«”. Ez utóbbi frázist magyarul írta, utalva arra, hogy az Orbán Viktor facebookos videójában is elhangzott.

Orbán Viktor miniszterelnök ma jelezte, sáljának semmiféle politikai jelentés nem volt. Úgy fogalmazott, „a foci nem politika. Ne lássunk bele olyat, ami nincs.” Szerinte a Nagy-Magyarországot ábrázoló sál mindössze annyit jelentett, hogy „a magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek.”

Nyitókép: Képernyőfotó

Veri a tamtamot a román külügy, nem csak Daniel Freund akadt ki Orbán Viktor szurkolói sálja miatt

 

Összesen 701 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én viszont értesítem az érdekelt feleket, hogy az a térkép a mi saját történelmünk egy darabja és úgy és ott és akkor gondolunk rá, amikor és ahol és ahogyan akarunk . Saját frusztráltságukat ne akarják ránk vetíteni.
Egy sál miatt óvodás szint féltékenykedni.
Felhívom szíves figyelmüket arra az egyszerű tényre, hogy egy sállal még senki nem szerzett vissza területet. Tehát nem kell félni:-)))))))

A szárnyas kapu legalább vicces volt .

A linzi ismerőseim pár korsó után mindig elkezdenek káundkázni. Nosztalgiával.
Ezek is Echte osztrákok.
Visszasírják. Ausztria, Bécs is akkor épült ki.

A királyságunk nem szűnt meg száz éve, hanem a tilalma lépett akkor fel, de kicseleztük egy kormányzóval.

Ha nem volt büdös színmagyar területeket saját országként bekebelezni a sors és a győztes Nyugat kegyéből, akkor NE legyen büdös nézni a nagymagyarországos sálat sem, ami nekünk, magyaroknak történelem és a nemzeti összetartozás jelképe.

Több szerénységet, különösen azon államoktól, amelyek a tisztességes nemzetiségi politikát csak hírből ismerik, de sohasem gyakorolták.

Értelmezési problémáid vannak.

Nagy Magyarország a mi történelmünk, és mi nem írjuk át, nem tagadjuk meg a történelmet, ahogyan az nyugaton most divattá vált. Nagy Magyarország arra is emlékeztet, hogy annak feldarabolását, magyarok idegen államokba való kényszerítését annak a Nyugatnak köszönhetjük, amelyiket ma feltétlenül imádnunk, követnünk kéne, bár irányunkban a hozzáállásuk nem változott. Ma is feltétlen alávetést várnak el tőlünk. Amikor nekünk állandóan arra kéne emlékezni, hogy bezzeg a gaz oroszok, akkor arra is emlékezzünk, amit a Nyugat művelt velünk.

A Magyar Királyság megszűnt volna? Azt hittem a Benes dekrétumok szűntek meg.

És említsük meg azt, hogy az osztrákok még háborút kirobbantó vesztesként is kaptak magyar területeket.

Lássuk az érdemi, ténybeli cáfolatot, mert ez így kevés.

Megemlíteném, hogy ez így nem cáfolat, nem vagy te akkora ász, hogy egyetlen szavad már abszolút igazságot jelentsen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés