Hatvan éve zuhant le a Malév gépe, Latabár lánya is odaveszett

2022. november 22. 12:45

Írta: Sal Endre
Egy alig ismert tragédia története: 1962. november 23-án zuhant le Párizs mellett a Malév járata. Huszonegy ember vesztette életét, köztük egy 20 éves légi-utaskísérő, a híres színész, Latabár Árpád egyetlen lánya.

Miközben a Népszabadság 1962. november 24-ei lapszáma 13 (!) oldalon keresztül a Magyar Szocialista Munkáspárt VIII. kongresszusáról írt ijesztően részletesen, a 17. oldalon csupán egy nyúlfarknyi cikk tudósított arról, hogy

előző nap tragikus repülőszerencsétlenség történt Párizs mellett,

ahol a Malév menetrend szerint közlekedő repülőgépe a rossz látási viszonyok mellett a földnek csapódott.

A baleset helyi idő szerint 15 óra után néhány perccel következett be. A szovjet gyártású IL-18V típusú repülőgépből semmi sem maradt, az pedig soha nem derült ki (bár évekig vizsgálták), hogy műszaki hiba okozhatta e a balesetet. Ami bizonyos, a pilóta rutinos, elismert szakember volt.

A 21 ember életét követelő balesettel kapcsolatban a Népszabadság november 24-én megjelent száma azt is megemlítette, hogy többek mellett a gépen utazott Szecsődi László, az MSZMP Központi Bizottságának osztályvezető-helyettese is. A személyzet tagjai, így a főpilóta, Kapitány István és a másodpilóta, Fenesi János sem élte túl a tragédiát.

A borzalmas eset legfiatalabb áldozata egy húszéves légiutas-kísérő volt: Latabár Mária.

A név persze sokaknak ismerős lehetett, ám a Népszabadság a továbbiakban sem fedte fel, hogy kinek a lányáról van szó. A szerencsétlenség után öt nappal megjelent újságban a személyzet elhunyt tagjainak az életrajzát is ismertette a lap, Latabár Máriánál pedig ezt írták: „A legfiatalabb áldozata a szörnyű szerencsétlenségnek a húszéves Latabár Mária volt, a gép utaskísérője, a család egyetlen gyermeke. Két éve teljesített szolgálatot a levegőben.”

A jól értesültek persze ekkor már tudták, hogy a híres színészdinasztia is gyászol, hiszen Mária, a legendás Latabár testvérek közül Árpád gyermeke volt.

Latabár Mária kisbabaként a szüleivel 1942-ben (bal oldali kép) és már nagylányként az édesapjával, Latabár Árpáddal. Fotók: Arcanum/Film Színház Irodalom

 

Latabár Árpádot mindenki ismerte, hiszen a bátyjával, Latabár Kálmánnal különleges duót alkottak, a Mágnás Miskában ő volt  Mixi gróf, a szerepet pedig ragyogóan alakította. 1962 márciusában (tehát a végzetes baleset előtt néhány hónappal) a Népszava megszólaltatta a fiatal lányt egy repülési riportban: „Tavasszal a Szajna partján sétálni, ez volt életem vágya. Én szakítottam a családi hagyományokkal, a színművészeti pálya helyett a légi »dadaságot« vállaltam.

Képzelje, milyen nagyszerű dolog Pesten reggelizni, Frankfurtban ebédelni, Brüsszelben vacsorázni”

– nyilatkozta mosolyogva Latabár Mária.

Azt is tudni lehet, hogy ugyanebben az évben, májusban a Budapest-Belgrád vonalon teljesített szolgálatot, az egyik lap ugyanis arról tudósított, hogy a labdarúgó-válogatott tagjai Belgrádból jövet (ahol győztek), a Ferihegyi reptéren kapott virágcsokrot átnyújtották a bájos stewardessnek, Latabár Máriának.

Már néhány hónapos korában szerepelt a színházi lapokban, Latabár Árpád ugyanis boldogan mutatta meg 1942-ben az aprócska kislányát.

Később aztán rendszeresen rákérdeztek az újságok, hogy színész lesz-e belőle, ám nem lett, mivel sokkal jobban érdekelte a repülés. Boldog volt, amikor a Malévhoz került, s annak is örült, amikor kiválasztották, hogy egy fotósorozaton a repülőtársaságot reklámozza.

Csinos volt, fiatal, tele tervekkel, amikor aztán bekövetkezett a szerencsétlenség.

Latabár Mária búcsúztatását 1962 karácsonya előtt két nappal tartották a Farkasréti temetőben. A szertartás után özvegy Latabár Árpádné a Népszabadságban jelentetett meg köszönetnyilvánítást: „Szeretett egyetlen leányom, Latabár Marika tragikus elhunyta alkalmából felém áradó részvétet, együttérzést és szeretetet ez úton köszönöm meg mindenkinek” – szólt a közlemény.

A gyászoló anya teljesen összetört, hiszen előző év decemberében szintén a Farkasréti temetőben gyűlt össze a család: akkor a férjét és lánya édesapját, Latabár Árpádot temették, aki csupán 58 éves korában hunyt el – egy évvel később pedig a lánya.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Minden idő előtti halál szörnyű tragédia.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés