„Piszkos bomba”: mit mond a radioaktív anyagot szétszóró robbanószerkezet ügyében az ukrán és az orosz fél?

2022. október 24. 20:02
Az oroszok szerint Ukrajna már el is készült vele, az ukránok viszont tagadnak.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter október 23-án nyilatkozott úgy, hogy Ukrajna „piszkos bombát” vet be a konfliktus kiterjesztése érdekében, az orosz minisztérium szerint az ukrajnai helyzetben egyre nagyobb a veszélye az „ellenőrizetlen eszkalációnak”. 

A „piszkos bomba” olyan hagyományos robbanószerkezet, amely radioaktív anyagot szór szét.

Oroszok: már el is készültek a bombával az ukránok

Igor Kirillov altábornagy, az orosz hadsereg radioaktív, vegyi és biológiai anyagokért felelős vezetője egy hétfői nyilatkozatban aztán azt állította: Ukrajna a „piszkos bomba” elkészítésének végső fázisába lépett. „A rendelkezésünkre álló információk szerint két ukrán szervezetnek konkrét utasításai vannak az úgynevezett piszkos bomba elkészítésére. A munkájuk a végső szakaszba lépett” – mondta Kirillov. 

Szerinte provokációról van szó azzal a céllal, hogy Oroszországot megvádolják: tömegpusztító fegyvereket vet be Ukrajnában, és ezzel „erőteljes oroszellenes kampányt indítsanak a világban”. Kirillov hangoztatta, hogy Kijev „meg akarja félemlíteni a helyi lakosságot, és növelni akarja az Európán keresztül érkező menekültáradatot”

Ukránok: valójában az oroszok akarják bevetni a bombát

Az oroszok vádjaira Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt válaszolta, hogy azok „veszélyes hazugságok”. „Először is, Ukrajna az atomsorompó-szerződés elkötelezett részese.

Nincsenek piszkos bombáink és nem is tervezünk ilyeneket előállítani. Másodszor, az oroszok gyakran másokat vádolnak olyasmivel, amit ők maguk készülnek elkövetni”

 – tette hozzá a miniszter.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg Volodimir Zelenszkij is, az ukrán elnök szerint az, hogy Oroszország vádja szerint Ukrajna „piszkos bombát” készít elő, „csak egyet jelenthet: hogy ők már előkészítették saját »piszkos bombájukat«”.

(MTI, Guardian)

Nyitókép: AFP/EYEPRESS

Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés