Ki nyer a káosszal?

2022. szeptember 21. 16:42

Böszörményi Nagy Gergely
Amit most látunk, csupán a nyitánya a deglobalizáció korának. A következő évtizedek három legfontosabb trendje a népességcsökkenés, a tengeri kereskedelemben eluralkodó káosz és a klímaváltozás miatt visszaeső élelmiszer-termelés lesz. Mindez nem mindenkit érint ugyanúgy – állítja Peter Zeihan geopolitikai elemző.

Peter Zeihan amerikai geopolitikai elemző, energetikai, pénzügyi és mezőgazdasági vállalatok tanácsadója. Ötvenéves, pályája nagyobb részében a magyar származású George Friedman árnyékában munkálkodott a híres Stratfor elemzőintézetnél. Új könyvével azonban saját jogon is rárúgta az ajtót a nemzetközi összefüggések iránt affinis nyilvánosságra.

A szerző fő állítása, hogy a legújabb kori történelem következő nagy korszaka a deglobalizáció lesz, ami deindusztrializációval, deurbanizációval és elnéptelenedéssel jár, és szükségszerűvé teszi a káoszt. Szerinte az 1980 és 2015 közötti időszak – tágabban az utóbbi hetven év – bősége, megbízhatósága és viszonylagos stabilitása egyfajta anomália volt az emberiség történetében, mostantól minden, amit megszoktunk, drágábban és nehezebben érhető majd el. Ennek három legfontosabb okát a demográfiai folyamatokban, Amerika mint tengeri hegemón hatalom visszaszorulásában, illetve az éghajlatváltozás hatásaiban látja.

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés