Amerikai törvényhozók utaztak Tajvanra, miközben Kína még hadgyakorlatozik

2022. augusztus 14. 17:08
Az amerikai szenátus és képviselőház politikusai hétfő reggel Caj Jing-ven tajvani elnökkel fognak találkozni.

Vasárnap az amerikai szenátus és képviselőház több politikusa landolt Tajvan szigetén egy kétnapos látogatás részeként. Mindeközben továbbra is tart a sziget mellett rendezett kínai hadgyakorlat – számolt be a Reuters.

Tajvannál azt követően feszült pattanásig a helyzet, hogy két hete Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház elnöke hivatalos látogatást tett a szigeten, amelyet Kína magának követel. Kína ezután a Tajvani-szorosban hadgyakorlatba kezdett, amely még most is tart. Ennek ellenére most egy amerikai delegáció landolt a szigeten, amelyet Ed Markey, az amerikai szenátus kelet-ázsiai külpolitikáért felelős bizottságának elnöke vezet.

Vele tartott még az amerikai képviselőház négy törvényhozója is.

„A Kína által végzett hadgyakorlat már kevésbé intenzív”

A hírt a tajvani elnöki hivatal azzal is megerősítette, hogy több fotót közölt a szigeten landoló amerikai tisztviselőkről. A látogatásnak nem minden részlete ismert, azt viszont a tajvani elnöki hivatal már közölte, hogy helyi idő szerint hétfő reggel

az amerikai politikusok találkoznak Caj Jing-ven tajvani elnökkel. 

Mindeközben Ed Markey kampánycsapata közölte, hogy az újabb látogatás „megerősíti azt, hogy az Egyesült Államok Tajvant támogatja”, és „a stabilitást és a békét fogja szolgálni a Tajvani-szorosban”.

A Reuters szerint a Kína által végzett hadgyakorlat most már valamivel kevésbé intenzív, mint másfél hete volt, de a kínai légierő még mindig aktív a sziget közelében. Csak vasárnap tizenegy kínai repülő haladt át legalább félig a Tajvani-szoroson, vagy hatolt be Tajvan légvédelmi zónájába más irányból. 

 

Nyitókép: AFP

Összesen 28 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA buta. Nem képes felmérni a következményeket pont úgy, mint az oroszokkal kapcsolatban. Készek romba dönteni a világot....

Legyen igazad. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy az USA épül le.
A véleményének ellentmond az afganisztáni kivonulás. Az egész világ rajtuk röhögött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés