Újraindult a kőolajszállítás Szlovákiába a Barátság vezetéken

2022. augusztus 10. 17:54
A fizetéssel előállt probléma eltávolítása után helyreállt a Szlovákiába irányuló szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán is.

„Még a szerdai nap folyamán újraindulhat a Szlovákiába irányuló kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken” – jelentette a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség Richard Sulík szlovák gazdasági miniszter közlésére hivatkozva. „A kőolajszállítás időközben már újra is indult” – tájékoztatott néhány órával később a szlovák gazdasági tárca.

A szaktárca a miniszter sajtótájékoztatója után néhány órával már arról tájékoztatott, hogy „a fizetéssel előállt probléma eltávolítása után” helyreállt a Szlovákiába irányuló szállítás a Barátság kőolajvezeték déli ágán. A MOL-csoporthoz tartozó Slovnaft pozsonyi kőolajfinomító sajtószóvivője megerősítette, a kőolajszállítás a Barátság kőolajvezetéken a csütörtöki nap folyamán Magyarország irányában is helyreáll.    

„Az, hogy abbamaradt az orosz kőolaj szállítása nem az orosz fél hibájából történt, s a hiba nem is az ukrán fél részéről történt” – hangsúlyozta Sulík, aki szerint „a hiba valahol Nyugat-Európában történt”, mivel az oroszok által a tranzitért az ukrán félnek elküldött összeget a bankok nem engedték át, hanem visszaküldték.     

A tárcavezető szerint az ukrajnai tranzitért mintegy 10 millió eurót kell fizetnie a Slovnaftnak, ezt az összeget a CSOB bank fogja átutalni. Sulík elmondta: az összeg is jelzi, hogy igazából nem anyagi, hanem műszaki jellegű oka volt a szállítás eddigi fennakadásának. Hozzátette: az, hogy a Slovnaft fizeti ki a kőolaj tranzitdíját az ukránoknak, ideiglenes megoldás, és a kőolajfinomító ezt az anyagi többletkiadást közvetlenül rendezi majd az orosz féllel.    

A Barátság kőolajvezeték déli vonalán a múlt csütörtökön állt le a kőolajszállítás, miután az ukrán Ukrtransznafta leállította a tranzitot, mert nem kapta meg az azért járó térítést az orosz féltől. A tranzitdíjat az orosz fél ugyan időben elküldte, de az utalás az európai szankciók miatt visszakerült a Transznyefty számlájára.

(MTI)

Nyitókép/illusztráció: PATRICK PLEUL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Kapcsolódó

Újraindult a Barátság vezeték. Csütörtökön meg is érkezik hazánkba az olaj. Bővebben...

Összesen 62 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés