Németország, meseország

2022. augusztus 21. 8:59

Boris Kálnoky
A technológia egykori országában alig működik már valami. Cserébe „haladás” van – az ideológiai konformitás felé. Ennek következményei lesznek Németország jövőjére nézve. Boris Kálnoky írása a Mandiner hetilapban.

Nyitóképen Scholz és Habeck: hogyan tovább, német vezetők? (Fotó: AFP/DPA/Michael Kappeler)

 

Két hír a német vasútról. Az egyik, hogy május 11-én először ment „női vonat” Münchenből Berlinbe – kizárólag női személyzettel. Látványos píárakció volt ez, megfelelő médiavisszhanggal. A másik hír: márciusban a vonatok 42 százaléka késett. Arról szól már a vicc, hogy az állandóan bombázott Ukrajnában pon­tosabbak a vonatok, mint Németországban. De talán már nem is vicc ez.

E két hírnek van egymáshoz köze: a valódi problémák megoldása helyett

Németországban ezekben az években inkább ideológiai képzetekkel foglalkoznak.

Valódi probléma: nincs áram, nincs gáz, jön a tél. Valódi megoldás: újra bekapcsolni az atomerőműveket, gázt kinyerni a repesztéses (fracking) technológiával – Németországnak jelentős gázvagyona van, amelyet fel lehetne használni. De nem, ehelyett politikailag korrekt akcionizmus van. A repesztés ideológiailag tilos, mert állítólag rombolja a természetet. Így inkább folyékony gázt vesznek az Egyesült Államoktól – amelyet repesztéssel termeltek ki. Atomenergia: tisztán, olcsón termelhetnek sok áramot – de ideológiailag az is elfogadhatatlan, inkább a leállított szénerőműveket indítják újra. Azok ugyan ártanak a klímának, hiszen szennyezik a levegőt, és kevésbé hatékonyak.

A szocdemek, zöldek és liberálisok kormány­koalíciója a hivatalba lépéskor eldöntötte, hogy leállít három atomerőművet. Már csak három működik – egykor tizenhét volt belőlük –, és azoknak is le kellett állniuk december 31-ével. Időközben Olaf Scholz szocdem kancellár felvetette, hogy mégis meg kellene hosszabbítani a működésüket, de a Németországi Szociáldemokrata Párt (SPD) elnöke, Saskia Esken ellenezte az elképzelést. (cikkünk online publikálása idején már valószínűbb, hogy mégsem állnak le év végével az atomerőművek - a szerk.)

Könnyű felismerni annak a trendnek a forrását, hogy racionális helyett ideológiai válaszok születnek. A forrás: a zöldek.

Minden párt csak velük akar kormányozni. És ezért mindig meghajolnak a zöldek nyomása előtt. Különösen szomorú példa volt nemrég a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnökének, Friedrich Merznek azon döntése, hogy visszalépett az amerikai konzervatív szenátorral, Lindsey Grahammel való találkozástól. Hogy miért? A rendezvényre két „vitatott” német személyiség is meg volt hívva: Henryk Broder publicista és Joachim Stein­höfel ügyvéd, aki sikeresen küzd a jog eszközeivel a közösségi médiabeli véleményszabadságért, s akit a balosok és a liberálisok jobboldalinak címkéznek föl.

Merz eddig az eltörlés kultúrájának ellenfeleként pozicionálta magát, de most önmagát sikerült törölnie.

Kínos következményei vannak ennek: Graham már nem akar vele máskor, máshol találkozni. A korábbi berlini amerikai nagykövet, Richard Grenell arról tweetelt megvetően, hogy „a konzervatívok megvezetője” meghajolt a „woke csőcselék” előtt; „Szégyellje magát a gyáva nyúl Merz!” – írta a volt nagykövet. A CDU-elnök valóban félhetett: egy ilyen találkozót betámadott volna a Zöldek, azok internetes aktivistái és a média, hogy szélsőjobboldaliként fessék le.

És a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP)? Megszavazta, hogy egy Ferda Ataman nevű hölgy diszkriminációellenes biztossá váljon. Egy radikális baloldali aktivistáról van szó, aki szerint a „vérnéme­tek” ne lepődjenek meg, ha krumplinak gúnyolják őket – hiszen ők „a strukturális rasszizmus privilegizáltjai”.

A társadalom középrétege fair és pragmatikus, az emberek egy működő országot akarnak, és lehetőleg kevés ideológiai izgalmat.

De a politikai közép pártjai – a CDU, az SPD és az FDP – cserben hagyták ezt a csendes közepet.

Az ő feladatuk az lenne, hogy közös alapot keressenek, és visszafogják a zöldideológusokat – ahelyett, hogy egymással versengjenek a zöldek tetszésének elnyeréséért. Mégsem tesznek így. Nem úgy tűnik, hogy Németország a jólét és a józanság országa lesz a jövőben.

Összesen 320 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jó összefoglaló, ezekről egyáltalán nem tudtam eddig.
Pluszolni ezt a cikket lehetetlen, viszont a mínuszolás azt jelentené, hogy nem értek egyet a szerzővel, szóval hagyom úgy, ahogy van.
A precíz, pragmatikus nép hírében álló németek megbolondultak... ismét. Már csak abban lehet bízni, hogy ha télen gondok lesznek a gázellátással, akkor ismét rájönnek a gyakorlatiasság előnyeire.

orosz gázfüggőséget is sikerült mesterien megoldanunk
Igen? Te hogy oldottad volna meg?

Igen, az egyszínű sajtónak kulcsszerepe van a probléma meggyőződéses félreértésében.

A magyar vasút ingyen van az öregeknek, de NAGYON LASSÚ. Egy átlag német faluképet NE hasonlítsunk össze a magyarral. Itt sok a vakolatát hullató ház és az út szélén, a vasút szélén a gyom erdő, esetlegesen szemét. Nehezet, rosszul fizetettet, mert a nehéz fizikai munkához nem annyira ész, inkább kötelesség tudás kell, az dolgozik, akinek muszáj a megélhetéshez. Eléggé elöregedő az ország vagyunk, kevés a munkás kéz. Aki irányít, szervezni talán kevéssé tud, vszg. kevésbé, mint Németországban. Ezzel együtt itt az utóbbi 12 évben magunkhoz képest fejlődés van, ott meg valami biztosan félrecsúszott, de még sok mindenben bőven előttünk vannak.

Nem lehet a 45 év szocialista társadalom-kísérletet, a négy, privatizációs szabad-rablásban, kótyavetyében felejthetetlen NEM Fidesz kormány ámokfutását semmivé tenni.

Amellett eleve elmaradottabb, szegényebb ország voltunk, bár ilyen messze az osztrák szinttől talán soha.

EZ NEM az Orbán kormányok sara, hanem a NAGY elődöké, akik ismét nagyon szeretnének kormányozni. Egy szól mellettük: a romlottságig hazug saját médiájuk. Újságíró, média szakember, az VAN, bőven.

Szomorú, h. a 32 év után az olló inkább nyílt, mint zárult. Itt valami hiányzik. Még az is hat, h. a térség legnagyobb államadósságával léptünk át az új világba.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés