Brutális, majd tízezermilliárd forintnyi összeget költött eddig az USA az ukránok felfegyverzésére

2022. június 30. 17:25
Eddig a magyar államháztartás bevételi főösszegének több, mint egyharmadát költötték el az amerikaiak Ukrajna felfegyverzésére.

Mint arról korábban a Mandiner beszámolt, az ukrajnai háborúban bevetett fegyverek nyolcvan százalékát nem az Európai Unión belülről finanszírozták – derül ki egy összesítésből. 

A fegyverek többsége nem Európából jön

Mint munkatársunk írásában rámutatott, ugyan Európából is érkeznek a fegyverek Ukrajna irányába,

a kijevi vezetésnek joggal lehet az az érzése, hogy az európai partnerek csak beszélnek a támogatásról,

miközben a kézzel fogható fegyveradományok elmaradoznak.

Az Egyesült Államok viszont nem aprózza el a fegyverszállításokat

E tekintetben az ukránok számára hatalmas szerencse, hogy az Egyesült Államok nem aprózza el a fegyverszállításokat. A Kiel Institut számításai szerint az USA eddig körülbelül 42 milliárd eurót (ez 400 forintos euróval számolva 16 800 milliárd forint) költött az ukrajnai háborúra – ez a tavalyi magyar GDP nagyjából egyharmada –, amivel egyértelműen a legnagyobb külföldi finanszírozónak számít.

Feltűnő az amerikai költések megoszlása is

Washingtonban eddig körülbelül 24 milliárd ment el az ukránoknak szállítandó fegyverekre. Ehhez kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy ez (400 forintos árfolyammal számítva) azt jelenti, hogy csak

az Egyesült Államok eddig 9600 milliárd forintot költött az ukránoknak szállítandó fegyverekre. Ez a magyar államháztartás bevételi főösszegének (25 393 milliárd forint) több, mint egyharmada.

Az USA részéről eközben kicsit kevesebb, mint tízmilliárd (4000 milliárd forint) ment el pénzügyi, és további nyolcmilliárd euró (3200 milliárd forint) humanitárius segélyekre.

Összehasonlításképp
Ha ezeket az összegeket összevetjük hazánk költségvetési adataival, még könnyebben belátható, hogy igen jelentős forrásokról beszélünk. Magyarország 2021-ben például 2180 milliárd forintot költött oktatásra. Ez kevesebb, mint a negyede annak, amit az USA költött az ukránoknak szállított fegyverekre. 

A rendelkezésre álló adatok alapján tehát jól látszik, hogy az ukrajnai háborúba eddig, külső szereplők által szállított, nagyjából 33 milliárd euró összértékű fegyverek körülbelül négyötödét nem az Európai Unión belülről finanszírozták: sokat mondó az Egyesült Államok hetvenkét százalékos részaránya, ami legalábbis megerősíteni látszik a helyettesítő háborúról szóló elméleteket.

Német kancellár: Addig küldünk fegyvereket Ukrajnának, amíg csak kell

A fentieket tetézi, hogy Olaf Scholz német kancellár a madridi NATO-csúcs második napjára érkezvén leszögezte, a fegyverszállítást a németek is folytatni fogják (méghozzá a jelenlegi intenzitással), amíg úgy látják, ez szükséges ahhoz, hogy Ukrajna képes legyen megvédeni magát. Erről ide kattintva olvashat bővebben.

Nyitóképen ukrán csapatok rakétákat lőnek ki. Fotó: MTI/EPA

 

Összesen 95 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Előbb lenne szava az USA-nak, bizonyítva, hogy a hasonló helyzet miatt Putyinnak most igaza volt. De az 1962-es kubai példa nyomán is igaza van, hiszen akkor az USA nem hagyott választást, vagy visszafordítják a fegyvereket szállító hajókat, vagy jöjjön, aminek jönnie kell.

1962-ben sem állomásoztak szovjet atomfegyverek Kubában, csak útban voltak oda. Az USA régóta tartó befolyással Ukrajnát NATO támaszponttá tenné, de az oroszok léptek. Lehet ezt agressziónak mondani, de ez a történet nem a februári támadással kezdődött.

Ha már a hülyítést említed. Titeket 2010 óta hülyítenek minden választáson, hogy most aztán vége Orbánnak. Minden alkalommal beszopjátok, most buktatok legnagyobbat. Mégsem teszitek fel a kérdést bálványaitoknak, hogyan lehet az, hogy Orbán nagy ellenszélben, csak a szavazóira támaszkodva állandóan nyer, miközben az ellenzék seggét az egész nyugat tolja, de még így sem jók semmire?

De egy dolgot megkérdezek: miért lenne jobb, ha a MOL részvények, amelyeket az osztrákok játszottak át, most 22%-os mértékben az oroszok kezében lennének?

Látom te is az ukránok f@szával vered a csalánt, mint az egész nyugat. Hirdetitek a nagy igazságokat, de mások haljanak meg érte, mert van egy gátlástalan ember, aki ezért, mások érdekében vágóhídra viszi a saját népét.

Az akkori helyzet szempontjából ez már mindegy, voltak rakéták, és jött az újabb szállítmány. De a lényeg, hogy akkor az USA lépése indokolt volt. Most ők készültek lényegében ugyanarra, mint annak idején a szovjetek. Nem a semmiért költenek hatalmas összegek erre a háborúra, ez nem puszta jóemberkedés.

A szőrszálhasogatást, a szellemi f@szverést meghagyom neked, a lényeget már leírtam. A szeplőtlen USA imádatát pedig meghagyom neked.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés