Amerika nem áll készen erre a háborúra

2022. május 20. 15:07

New York Times
New York Times
Amerika kijelentései nem mozdítják elő a tárgyalásokat.

„Nagyon hízelgő Ukrajna lenyűgöző katonai sikerei láttán azt gondolni, hogy elegendő amerikai és európai segéllyel Ukrajna közel áll ahhoz, hogy visszaverje Oroszországot a háború előtti pozícióiba. De ez egy veszélyes feltételezés.

A döntő ukrán győzelem, amellyel Ukrajna visszaszerezheti a 2014 óta orosz megszállás alatt álló területeit, nem realisztikus cél. Bár Oroszország stratégiája és hadviselése meglepően vontatott, Oroszország még mindig túl erős, és Putyin is túl sok személyes ázsiót fektetett a megszállásba ahhoz, hogy most visszavonuljon.

Az Egyesült Államok és a NATO már így is mélyen bevonódtak a konfliktusba, mind katonailag, mind gazdaságilag. A teljesíthetetlen elvárások csak még jobban belerángatnák őket egy költséges, elhúzódó háborúba. Ehhez képest Oroszország, bármennyire is kimerült, még mindig képes elképzelhetetlen pusztítást szabadítani Ukrajnára, és még mindig egy nukleáris szuperhatalom egy sértett, lobbanékony despotával az élén, akit eddig sem hozott zavarba, hogy miről állapodtak meg konfliktusrendezés címén. Ukrajna és Oroszország »most távolabb állnak egymástól, mint valaha a közel három hónapja tartó háborúban«, ahogy a Times írta.

A közelmúlt háborúskodó kijelentései Washingtonból – mint Biden elnöké, amely szerint Putyin »nem maradhat hatalmon«, vagy Lloyd Austin védelmi miniszteré, aki szerint Oroszországot »meg kell gyengíteni«, esetleg Nancy Pelosi képviselőházi elnöké, aki úgy látja, hogy az USA-nak addig kellene támogatnia Ukrajnát, »amíg győzelmet nem arat« – talán lendületes szolidaritási nyilatkozatok, de a tárgyalásokat nem mozdítják előre.”

Fotó: STEFANI REYNOLDS / AFP

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Ukrajna lenyűgöző katonai sikerei"

Tessék?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés