A liberalizmusnak szüksége van a nemzetre

2022. május 20. 10:44

Az ukránok hisznek a demokratikus és liberális Ukrajnában, ezért fáradhatatlanuk ellenállnak.

2022. május 20. 10:44
null
Francis Fukuyama
Foreign Affairs

„A liberalizmus válságban van. A liberális társadalmak alapjai, azaz a másság iránti tolerancia, az egyéni jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság, súlyos fenyegetettségnek vannak kitéve, miközben a világ éppen egy demokratikus recesszión, sőt, válságon megy keresztül. A Freedom House szerint a politikai jogok és a polgári szabadságok az elmúlt tizenhat évben a világ minden táján visszaszorulóban voltak. A liberalizmus hanyatlása az olyan autokráciák megerősödése fényében válik világossá, mint Kínáé vagy Oroszországé, csakúgy, mint a liberális – vagy névleg liberális – intézmények eróziójáéban olyan országokban, mint Magyarország és Törökország, valamint a demokrácia visszacsúszásában olyan helyeken, mint India vagy az Egyesült Államok.

A szóban forgó esetek mindegyikében a nacionalizmus volt az, ami az illiberalizmust táplálta. Az illiberális vezetők, pártjaik és szövetségeseik nacionalista retorikával vették át az irányítást egyre nagyobb mértékben a társadalmak felett. Fogalmatlan eliteknek, világpolgároknak és globalistáknak bélyegzik ellenfeleiket. Azt állítják, ők országaik hiteles képviselői és valódi védelmezői. Néha csak kifigurázzák liberális ellenfeleiket, mint olyan politikusokat, akik nagyon eltávolodtak azoktól az emberektől, akiket képviselniük kellene. Máskor pedig nem csak politikai ellenfeleiknek nevezik a liberálisokat, hanem valami sokkal fenyegetőbbnek: a nemzet ellenségeinek.

A liberalizmust természete nagyon sérülékennyé teszi az ilyen támadásokkal szemben. A liberalizmus legfontosabb alapelve ugyanis a tolerancia: az állam nem írja elő, mit kell hinni, hogyan kell gondolkodni, és semmilyen más dogmát sem. Amióta megjelent a tizenhetedik században, a liberalizmus mindig arra törekedett, hogy a politika célja ne egy valamilyen vallás, erkölcsi doktrína vagy kulturális hagyomány által meghatározott »jó élet« legyen, hanem hogy úgy őrizze meg az életet, hogy a különböző társadalmi csoportok véleménye a jó életről különböző lehessen. Ez az agnosztikus jelleg egy spirituális vákuumot teremt, mivel az egyének a saját útjukat járják, és a közösségiségből csak keveset érzékelnek. De a liberális politikai rendnek is szüksége van közös értékekre, mint a toleranciára, a kompromisszumkészségre és az az elhivatottságra, de ezek nem váltják ki azokat az erős érzelmi kötődéseket, amiket a vallási vagy etnonacionalista közösségekben tapasztalunk. Tény, hogy a liberális társadalmak sokszor bátorították az anyagi természetű önjutalmazás céltalan hajszolását.

A liberalizmus legfontosabb értéke továbbra is az a pragmatizmus, amely már évszázadok óta velünk van: képes kezelni a sokféleséget a pluralisztikus társadalmakban. De létezik egy határ, amin túl a liberális társadalmak nem képesek menedzselni a sokféleséget. Ha elegendő ember utasítja el a liberális elveket és akarja korlátozni más emberek alapvető jogait, vagy ha a polgárok erőszakkal akarják elérni céljaikat, akkor a liberalizmus önmagában többé nem tudja fenntartani a politikai rendszert. És ha a sokszínű társadalmak elmozdulnak a liberális alapelvektől és nemzeti identitásukat rasszra, etnicitásra, vallásra, vagy a jó élet valamelyik másik másik faktorára alapozva próbálják meghatározni, akkor a véres konfliktusok visszatérését készítik elő. Egy ilyen országokkal teli világ még törékenyebb, erőszakosabb és erőszakosabb lesz.

Ezért nagyon fontos, hogy a liberálisok ne engedjék el a nemzet ideáját. El kellene ismerniük, hogy valójában semmi sincs, ami a liberalizmus univerzalizmusát összeférhetetlenné tenné a nemzetállamok világával. A nemzeti identitás plasztikus, és úgy alakítható, hogy tükrözze a liberális elképzeléseket, miközben megalapozza a nagy nyilvánosság összetartozás-érzését.

Aki bizonyítékot keres erre, elég csak megnéznie, micsoda problémába ütközött Oroszország, amikor megtámadta Ukrajnát. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy Ukrajnának nincs Oroszországétól különböző nemzeti identitása, és hogy az ország azonnal összeomlana, ha megkezdődne az invázió. Ehelyett Ukrajna fáradhatatlanul ellenáll Oroszországnak, mert a polgárai hisznek a független, liberális és demokratikus Ukrajna ideájában, és nem akarnak egy korrupt diktatúrában élni, amit kívülről erőltettek rájuk. Bátorságukkal megmutatták, hogy az emberek hajlandók meghalni a liberális ideálokért, de csak akkor, ha ezek az ideálok mélyen beágyazódtak abba az országba, amelyet a sajátjuknak neveznek.”

Fotó: Leemage via AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SkyCopy
2022. május 21. 20:39
"A liberális társadalmak alapjai, azaz a másság iránti tolerancia, az egyéni jogok tiszteletben tartása és a jogállamiság". A másság iránti tolerancia nettó szemfényvesztés, ez általában a normális többség kárára és megbélyegzésére szolgál. Egyéni jogok tiszteletben tartása, úgyszintén egy kiforgatott baromság. Érdekes, hogy a normális többségnek sosem csorbultak a jogai, de van egy réteg aki a jogait mindenekelőtt a kötelességei elé helyezi. A jogállamiság meg a tréfa koronázatlan királya. Én nem jogállamban hanem igazság államban szeretnék élni. A jog ma már köszönő viszonyban sincs az igazsággal, a joggal példálózni extrém képmutatás és butaság. A híres korcs liberalizmus meg nem más mint szélsőséges család ellenesség, normalitás ellenesség, a devianciák példaként mutogatása. Az emberek nem egyformák, de ettől szép a világ, vagy ettől nehéz. Létezik férfi és nő, azaz hím és nőstény. Ettől függetlenül az azonos neműek is szerethetik egymást, de ez ne legyen már példaértékű, meg a normalitást képző többséget ne érje már bélyeg, ha az erős hátszéllel vonagló magamutogató devianciák ellen szót mer emelni. Aztán beszéljünk már egy kicsit a kötelezettségekről is, mert a jogoktól már a gyomrom fordul fel. Egy igazság országban aki nem teljesíti a kötelezettségét, sajnos nem érvényesítheti a jogait. Na nem kell nagy dolgokra gondolni, mondjuk tanulás, munka, környezetvédelem, erőszakmentesség stb. A nagy liberál világban egy bűnöző büntetése egy szanatórium, kemény börtönbüntetés helyett. Vagy egy törvényfélő embernek úgy kell élnie, hogy süsse le a szemét, mert a jog 150% hogy nem védi meg, még egy hitvány csendháborítással szemben sem. Ezzel szemben a dédelgetett bűnözők, devianciák ha "mások", esetleg kisebbségiek, vagy egyéb törvényen kívüliek, hát nem igazán jár el velük szemben határozottan a jog. Viszont aki dolgozik, betartja a törvényt, van családja, ne adj Isten fehér heteró férfi, na ott kezdődik az igazi üldöztetés. Neki van veszteni valója.
amca
2022. május 21. 19:01
Nem U krajiina áll ellen te eidióta. 29 ország ,meg a NATO-n kívüliek is szállítják a fegyvert. Te nem libsi vagy hanem állibsi. Az állibsizmust ísmerjük. 1789 =1 000 000 halott,gyilkolás. 1917. Lenyin,Koba= 100 000 000 legyilkolt 1945- = 190 000 000 halott. Na ,ez a liberalizmus. Álliberalizmusa.
Ivan Fjodorovics
2022. május 21. 15:19
Azért egy Lengyel-Kéri-TGM-Fuckuyama beszélgetést végigszórakoznék. Moderátor: Török Gábor. Vagy nem is tudom...
Nagymester B.
2022. május 21. 10:01
"Már megint ezek az izstenverte mongólok! "
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik