Elhalasztották a bejelentést – Karácsony Gergely még nem miniszterelnök-jelölt

2021. május 10. 7:00
Bár vasárnapra tervezték a nagy bejelentést, az elmaradt. Egy angol bankárlapban viszont már bejelentkezett az ország irányításáért a főpolgármester.

„Látványos belépőre készül Karácsony Gergely”adta hírül a Magyar Nemzet pénteken annak apropóján, hogy a korábbi sajtóértesülésekkel ellentétben, Budapest főpolgármestere mégsem vasárnap jelenti be indulását a baloldali előválasztáson. „A döntés megszületett, Karácsony Gergely indul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson” – írja a portál baloldali forrásokra hivatkozva, akik szerint az Európa-nap „önmagában is fontos, tematizáló nap”, ezért is alakulhatott úgy, hogy

Karácsony Gergely várhatóan a következő hétvégén közli majd hivatalosan is az indulását”.

„Újszerű” bejelentéssel és szlogennel készülhet a főpolgármester

A főpolgármester bejelentésérnek körülményeiről cikkünk írásáig azonban mindössze annyi tudható, hogy „újszerű, nem mozzanathoz köthető, várhatóan az egész napot kitöltő esemény lesz majd”. A Magyar Nemzet megtudta azt is: Karácsony

egyik legfőbb kampányüzenete az önkormányzatok helyzete lesz, ezen belül is kihangsúlyozva az „erős kormány az ellenzéki fővárossal szemben” szlogent.

Témái között pedig várhatóan a szociális igazságosság kérdése, a zöldügyek és a munkavállalók helyzete is szerepel majd.

Valójában már eldőlt az előválasztás végeredménye is

Értesüléseink szerint a baloldalon nyílt titok, hogy a baloldali miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni,

a hatpárti összefogás végső miniszterelnök-jelöltje Karácsony Gergely lesz. 

Szóróanyagban, hírportálon, interjúban és számos nyilatkozatban is elszólta már magát a baloldal

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségéről már elszólta magát az MSZP Zalában, erre utalt a HVG napokban megjelent cikke (amelyben azt írták: „többekkel beszélve az a valószínű forgatókönyv, hogy az előválasztás végén Karácsony Gergely lesz a közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt”), de ezt látszik alátámasztani az előválasztáson induló Fekete-Győr András hétfőn tett nyilatkozata is, amelyben a Momentum elnöke az ATV-ben úgy fogalmazott:

nagyon várjuk, hogy Gergővel teljes legyen a csapat.”

Karácsony és Gyurcsány kommunikációja is árulkodó

Ugyancsak nem elhanyagolható, hogy először egy angol bankárlapban mutatták be Karácsony Gergelyt, mint Magyarország lehetséges következő vezetőjét (amelynek során a baloldali jelölt az Economistnak humoroskodva azt nyilatkozta: „Orbán alacsony és kövér, én magas és vékony vagyok”).

A főpolgármester jelöltsége mellett áll az is, hogy Karácsony Gergely valójában sosem zárta ki, hogy miniszterelnök-jelölt legyen, csupán feltételt szabott ahhoz kapcsolódóan. Az ATV egyik korábbi adásában ugyanis csupán annyit szögezett le: „ha nem lesz előválasztás, akkor biztosan nem leszek miniszterelnök-jelölt”.

A fentiek mellett ráadásul maga a DK-vezér, Gyurcsány Ferenc korábbi, Telexnek adott nyilatkozata is arra erősít rá: hogy

a baloldali miniszterelnök-jelöltek előválasztása valójában előre megírt forgatókönyv szerint fog történni.

Gyurcsány Ferenc ugyanis fentebb említett interjújában, már decemberben az alábbiakat nyilatkozta: „tíz évem van abban, hogy miközben nemcsak a mai kormányoldal, de a mai ellenzéki oldal egy része is – mondjuk úgy – fenntartásokkal figyeli mindazt, amit csinálok, most ott tartunk, hogy közös lista, közös egyéni jelöltek, közös miniszterelnök-jelölt lesz. Itt tartunk tíz év után. Az vagyok, aki ezt csinálja” – mondta a DK elnöke a Telex.hu-nak adott interjújában.

Mint a Gyurcsány-párt elnöke decemberben (!) fogalmazott, „a közös miniszterelnök-jelölt lesz az ellenzék vezetője. Nem kétséges. Lassan megtaláljuk ezt a személyt, és mögötte egységes lesz a tábor. Hogy addig melyikünk, milyen módon segíti ezt a folyamatot, az nyilván minden pártelnök vagy politikai szereplő esetében különbözik. Ahol most maga ül a nappalimban, ott sokan megfordulnak mostanában. Én pedig reggeltől estig csak ülök itt, és beszélgetek. Semmi mást nem csinálok, ülök és beszélgetek.”

A baloldali előválasztás ügyében Karácsony Gergelyt és pártját telefonon és email-ben is megpróbáltuk elérni, de cikkünk írásáig nem reagáltak megkeresésünkre. Amennyiben válaszokat kapunk, arról azonnal beszámolunk majd.

***

Röviden megjegyzem

Beindult Gyurcsány köre: milliókkal hirdetik az ellenzéki média cikkeit a Facebookon. A Telex, a HVG, a 444, a 24.hu, a Magyar Hang és a Válasz Online anyagait is propagálja Dessewffy Tibor észtországi cége. A választások közeledtével bővül a volt miniszterelnök befolyásolási portfóliója, a háttérben feltűnik Ficsor Ádám, Szigetvári Viktor és Bajnai Gordon is. Részletesebben a témában ide kattintva olvashat.

 

Nyitókép: Földházi Árpád

Összesen 196 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az economistban megjelentek után fura lett volna másnap bejelentenie, hogy indulni akar.
Most egy darabig jegelik.

Mi a bajod Bodrogi Gyulával?

Ismerve az ellenzék mentalitását, jó, ha mindig kettő tolmácsot visz magával, mert lehet, hogy az egyik csőbe akarja húzni.

Így van. Aki erre nem képes, nem önálló.

Karácsony így szokott lemondani a főpolgármesterségről.

LOL

Mi történik, elvtársak? Kedvezőtlen a mérés? Na de akkor potyára turbózták fel KariGerit az Economist címlapjára?

Na ja, csak hát van itt egy "apróság": az hogy nem tud angolul, az ugye egy köztudott tény, nem valamiféle D-209-szerű leleplezés kell hozzá. :)

Ja, Bajnaira tippelnék.

Karácsony óriási hibát vét, ha elindul. Olvassa el Nagy Attila Tibor tegnap itt szemlézett írását! Előre van programmozva a vesszőfutása.

Némiképp egyetértek.
Csak egy példa: pár napja jelent meg immár a Magyar Közlönyben is a 25 év alattiak szja-mentessége januá 1-től.
Gondoljunk már bele abba, hogy pl. ez mekkora vívmány akár a rendszerváltás óta eltelt 30 év egészét nézve, akár a 2002-2010-es ballib kormányzással kontrasztba állítva. És ez kb. nem hír, még a kormánypárti sajtóban sem.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés