Lemmingek Európája – a szuicid szankciókról

2022. május 6. 15:13

Rajcsányi Gellért
Mandiner
Oly korban élünk, amikor egy szövetségesi rendszer – nevezhetjük akár birodalomnak is – önmaga megerősítése helyett rituális öngyilkosságot követ el akkor, amikor ellenfele épp támadásban van ellene.

Elöljáróban: az igazi lemmingektől ezúton kérek bocsánatot, a legendás, tengerbe ugrálós tömeges ugrálásuk ugyanis kamu sztori, egy ötvenes évekbeli, Disney-féle „dokumentumfilm” megrendezett jelenete volt, a természeti valóságban ilyen jelenségről nem tudni.

Olyan méretes fake news ez, mondhatni, mint oly sok minden manapság az ukrajnai háború körül.

A Disney-féle lemminghoax

 

A szuicid hajlamú lemmingek képe mégis itt motoszkál bennem, amikor az elmúlt napok európai szankciós híreit olvasom és értelmezem.

Igen, mint a fake lemmingek, úgy kezd Európa felsorakozni a tenger partján,

hogy saját magán kövessen el gazdasági, infrastrukturális és végső soron társadalmi öngyilkosságot.

Egészen beteg, perverz, élettől és józan észtől elszakadt, történelmi tudáshiányos, ön- és közérdekellenes az az európai uniós szankciós politika, amibe Brüsszel most belelovallja magát.

Egészen perverz, hogy az orosz vezetés Ukrajna-ellenes katonai agressziójától, annak elítélésén, Ukrajna segítésén és a saját nyugati politikai és katonai szövetségeink – nagyon is helyes – megerősítési szándékán át

eljutottunk odáig, hogy Brüsszel saját kelet-közép-európai tagországait kezdi szorongatni.

Izomból, életveszélyes eszközökkel és célokkal.

Minket, kelet-közép-európai országokat, akiknek az a történelmi örökségük és jelen adottságuk, hogy sok szempontból, különböző arányban, de ki vannak szolgáltatva az orosz energiának, gáznak és olajnak.

Hogy a fenébe jutottunk el az orosz agresszióval Ukrajna ellen induló háborútól addig, hogy a háborúért nem felelős, önmagában már a háború miatt súlyos terheket viselő, gazdasági növekedéstől és politikai mozgásterektől eleső, földrajzi elhelyezkedésük és jelen infrastrukturális rendszerük miatt hátrányos, beszorult helyzetben lévő uniós tagállamokat saját szövetségi központjuk kezdi el szuttyongatni, szuicid lépésekre kényszeríteni?

Brüsszel nem Moszkva, elvileg. De mégis Brüsszel az, ami a legújabb olajszankciós tervekkel olyan teljesíthetetlen, alapvető állami, gazdasági, társadalmi működésünket megrendítő feltételeket állít elénk,

mintha nem is a saját szövetségünk fellegvára lenne – hanem egy ellenséges, velünk szemben álló nagyhatalom.

És ez döbbenetes, ez botrányos.

Diverzifikálni kell energiaforrásainkat? Igen – és Magyarország, az Orbán-kormány ezen dolgozott az elmúlt 12 évben, gázvezetékeinkkel, interkonnektorainkkal elmentünk minden irányba a falig, a saját országhatárainkig. A többi nem rajtunk múlik, hanem például Horvátországon, Görögországon vagy épp Románián.

Legyünk alkalmasak könnyedén átváltani az orosz olajról egy másfajta olajra és az ehhez szükséges technológiákra, átállítva komplett üzemeket, finomítókat, mindent, ami ehhez szükséges? Igen! De ehhez, könyörgöm, idő kell – óriási infrastrukturális beruházások, sok tervezés, anyag és építkezés! És minden lehetséges energiaforrás és közvetítő útvonal biztosítása, hogy az olaj el is jusson hozzánk, tengereken meg idegen országok során keresztül.

Időt kérünk hát!

És mindez nem azért történik, mert ez a geopolitikai és materiális szükségszerűségünk, vagy mert ez a legracionálisabb döntés a lehetőségek között. Nem, ez politikai, ideológiai és morális okokból történik. Óriási befektetések árán drágább – és egyébként környezetszennyezőbb – utakon juthatunk majd energiához ahhoz képest, mint ami egyébként rendelkezésre áll. És nem most, hanem majd, valamikor.

Miindez már eddig is a reálpolitikai önsorsrontás történelmi léptékű példája.

És az olajfekete, ragacsos sűrűségű feketeleves még csak ezután jön: hogy még a fenti döntések, intézkedések és beruházások végső, politikai, ideológiai és morális oka,

A HÁBORÚ SEM ÉRNE VÉGET A SZANKCIÓKKAL.

Az orosz-ukrán háború nem, csak a mi nemzetgazdaságaink és társadalmaink működése.

Ha Európának nem kell, Oroszország előbb ad hoc megoldásokkal, majd szépen kiépülő új infrastruktúrával eladja olaját meg gázát másoknak. Elég, ha csak Kínával erősíti meg most még gyerekcipőben járó energiapolitikai kapcsolatait – a kelet-ázsiai óriás végtelen étvággyal fogja a következő évtizedekben felzabálni Oroszország energiaforrásait. A kínai tőke meglesz a beruházásokhoz, az orosz energiaforrás is meglesz Kína ellátásához.

Oroszország háborúja nem fog leállni attól, hogy Brüsszel elzáratja az olajcsapokat a kis kelet-közép-európai országok irányában. Mi fogunk leállni ettől.

Oroszország tovább fog háborúzni, amíg a mostani orosz vezetés azt látja, hogy ez áll érdekében – és közben Moszkva kiépíti más irányba a politikai és fizikai kapcsolatrendszereit.

Nekik win-win lesz, nekünk lose-lose. 

És nem majd, a jövőben valamikor, hanem itt és most.

Miből lesz olaja a magyar iparnak, gazdaságnak, logisztikának, az egész magyar társadalomnak idén, jövőre, a következő években? Mi lesz a gázellátásunkkal, ott még mivel fognak előrukkolni Brüsszelben?

És még így is, mindent, de tényleg mindent ki lehet találni, és azt akár meg is valósítani – csak 

1) energiaforrás kell hozzá, hogy mind olajból, mind gázból egész Európa el legyen látva biztonságosan, nem minimumszinten, hanem további növekedési lehetőségekkel, nem orosz forrásokból (apróság...); 

2) aztán pénz kell, felfoghatatlan mennyiségű pénz a nagy infrastrukturális átállásokhoz (szintén apró kis dolog...);

3) és idő, idő meg idő! Évek. Egy évtized. Tervezés, építkezés, üzembe helyezés. Nemzetközi együttműködéssel, új közös célok megfogalmazásával, egyetértésre jutással majd közös munkálkodással. (A történelem arra tanít minket, hogy ez mindig meg is történik, testvér lészen minden ember, az oroszlán együtt hál a báránnyal, satöbbi, ugye.)

Ha ezeket a szankciós terveket keresztül verik Brüsszelben, tényleg történelmi példa leszünk a jövő emberisége számára: ez volt az a kor, amikor egy komplett szövetségesi rendszer – nevezhetjük akár birodalomnak is –

önmaga politikai, védelmi, gazdasági és társadalmi megerősítése helyett rituális öngyilkosságot követ el,

amikor ellenfele épp támadásban van ellene. 

Amikor egy politikai szövetség olyan szankciókat akar elfogadni, ami saját magát rosszabb helyzetbe hozza, mint szankcionálni kívánt ellenségét.

Mindezt leírom, visszaolvasom, és tényleg nem hiszem el.

Most, 2022 májusában egyelőre olyanok vagyunk, mint a legendabeli lemmingek, sziklapárkány szélére szorulva, tülekedve, egymást böködve a szakadék szélén – hogy aztán egyesével zuhanjunk bele, saját lemmingtársaink tehetetlenségi erejétől hajtva.

A távolban medvék, rétisasok és sárkányok köröznek, jófajta lakomára készülve belőlünk.

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Amerika szorongatja az EU-t, az EU pedig szorongatja a kelet-európaiakat.
Add tovább, mert szamár leszelt játszanak velünk, hogy szakadna rájuk az ég - már csak ezért a háború csinálásért is megérdemelnék.

És akkor tegyük fel, hogy nincs vétó az EU-ban, hanem többségi alapon ránk kényszerítik az olaj- és gázembargót. Rövid időn belül összeomlik a magyar gazdaság, ellehetetlenül az élet, nem lesz munkahely, nyugdíj, megszűnnek az állami szolgáltatások, stb. Aki csak teheti elmenekül, elköltözik innen, viszi a családját, új életet kezd máshol. Kiürülnek a városok, leesik az ingatlanok ára. Egy újabb többségi döntéssel tömegesen ide telepítik az afrikai és nyugat-ázsiai iszlám bevándorlókat. 10-15 év alatt az ezer éves magyar állami terület magyar-rezervátummá válik, eltűnik egy kultúra, egy nép, egy nyelv Európából. A nyugatabbra élők jóformán tudomást sem vesznek a történtekről, pár évtized alatt az indián-magyarok végleg felszívódnak, lenyakaztatnak és elisszák az eszüket, egyesek pedig írnak erről kib.szottul jó könyveket, és vége. Ez várna ránk az Európai Egyesült Államokban.

Egyébként történtek és történhetnek hasonlók az Amerikai Egyesült Államokban is, azzal a különbséggel, hogy egynyelvű, azonos gyökerű társadalom, alig pár évtizedes, maximum másfél évszázados helyi szubkultúrái mennek a levesbe vagy gettósodnak el. Az emberek élete döccen egyet és máshol folytatódik.

A reformkorban a nagyjaink egymást rémísztették nemzethalállal, de komolyan senki sem számolt vele. Ma, egész kellemesen prosperáló modern korunkban eszünkbe sem jut ilyesmitől félni, aztán Feri, Klári és szellemi klónjaik olyan gyorsan elintéznék az egészet, hogy felocsúdni és tiltakozni sem maradna időnk.

Ursula VDL hivatalát amerikai "tanácsadók" irányítják, ezt maga Leyen asszony mondta el...
Angela Merkel mellé valahogy odakerült az idegen Gerald Knaus ügynökember, G. Soros küldése nyomán, amitől a multikulti azonnal üdvözlendő lett a kancellári hivatalban.
G. Soros miféle legitimáció alapján lép be a brüsszeli hivatalokba és folytat ott TITKOS, TÁRGYALÁSOKAT, amelynek jegyzőkönyvét még egyetlen jogállamilag jogállami médiatermék nem látta és így - természetesen - nem is közölte.
Ez hogy, miként, milyen célból de főként:
miféle legitimáció alapján lehetséges?
Ennek kell nyilvános konferencián a végére járni.
Meg kell hívni az EU Bizottság, Parlament, Bíróság képviselőit: válaszoljanak.- A LIBE pl. arra, mi alapján lehet politikai nyomást jogi álérvekkel kikényszeríteni.

Fel kell tenni előbb-utóbb nyíltan a kérdést, a nemzetközi közvélemény előtt is:
1. Miért akarja az EU teljesen arcátlan módon tönkretenni Magyarországot?
2. Mi köze a New York Times-nek ahhoz, hogy Magyarországon rezsicsökkentés van? Amit az EU-nak meg kell szüntetni, szerintük.
3. Ez így effektív: bűncselekmény, egy népet, országot adminisztratív tollvonással leszegényíteni, tulajdonát, vagyonát, értékeit elrabolni.
4. Ha így van - így van! - akkor az ilyenek, EU-bizottság, LIBE-Parlament, EU-bíróság: bűnözők gyülekezete.
Az európai hatalmi struktúra bűnözők irányítása alatt áll, és mindez úgy, hogy az Egyesült Államoktól, mint gyarmattartótól, semmiféle aláírt gyarmati papírja Európának nincs.
Tehát: minden beavatkozás, Soros-pénzekkel fizetve: törvénytelen, ergo: terrorcselekmény.
Minden adva van, hogy az Amerikai Egyesült Államokat terrorista országként értékeljük. Minden cselekedetük, tettük: színtiszta terrorizmus.

Akkor először arra válaszolj ló koma, hogy neked az apád és anyád mi volt a kommunizmusban, az "orosz" megszállás idején, esetleg te mi voltál, ha felnőttként élted meg!? Nem elsősorban arra vagyunk kíváncsiak, hogy mi volt a foglalkozásotok, hanem arra, hogy támogattátok-é a rendszert politikailag, esetleg párttagok voltatok-é, netán párttitkárok, kiszvezetők, munkásőrök, operatív társadalmi kapcsolatok vagy tartótisztek? Tőletek vagy számotokra eistandoltak vagyont az "oroszok" helytartói - ilyesmi?

Aztán ha tisztáztuk, hogy milyen kiindulópontból olvasod eredetiben az orosz ideológiai irodalmat, akkor arra válaszolj, hogy mit gondolsz Berend Tibor Iván egykori karrierista jóelvtársnak a mostani háború kitörése után a Népszavában megjelent elemzéséről, és mivel cáfolnád az abban foglaltakat?

Kösz provokátor koma, ebből világos, hogy egykori kommunista háttérrel uszítasz itt az oroszok ellen, minél rosszabb annál jobb alapon, kihasználva, hogy nem tudunk törölni. Szedd a sátorfádat és menj, harcolj az oroszokkal te magad. Mi majd harcolunk akkor, ha megtámadják a hazánkat, akárkik is legyenek, bár eddig ezzel csak ukránok fenyegettek bennünket.

Most össze kell fogni azokkal az országokkal, akiknek érdekeik egybe esnek a miénkkel.

Végig néztem.
Érdemes lenne elküldeni az unió vezetőinek.

Szerintem nem. Legalábbis nem magától. Pont azon vagyunk, hogy rákényszerítsük a bizottságot a józanságra.

Először azt gondoltam, hogy üldözési mánia alakult ki nálam, amikor arra jutottam, hogy Brüsszel ki akar csinálni minket. De nem csak minket tesz tönkre, hanem a volt szoci országokat is. Azt hiszem, ez lehet a végső cél. Mindig lenéztek minket,mostanra meg a fejükre nőttünk. Ráadásul nem vagyunk hajlandóak elfogadni a beteges, új európai értékeket.
Én már szinte várom, hogy szakadjon, essen szét ez az unió.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés