Nem városharcra készültek az oroszok – MANDINER PODCAST

2022. március 22. 18:59
„Az oroszok a polgári lakosság szenvedésén keresztül próbálják megtörni a védőket, mert nagyon nehéz elfoglalni városokat” – mondja Kaiser Ferenc a Mandiner Podcast adásában. A katonai szakértő szerint az ukrajnai háború óriási presztízsveszteség katonailag Oroszország számára, a gyakorlatban is bebizonyosodott, hogy nem minden területen korszerű az orosz hadsereg.

Oroszország az elmúlt években a hadászati fegyverrendszereket, a nukleáris tölteteket és a hordozóeszközöket fejlesztette, hogy a fegyverkezési versenyben megőrizze pozícióit, de emiatt a hagyományos képességekben elmaradt. Ez látszik az ukrajnai háború eseményeiben, ahol a nyugati fegyverekkel harcoló ukrán egységek képesek feltartóztatni az orosz csapatokat, amelyek ráadásul komoly utánpótlási zavarokkal küzdenek, vasúti alapú hadilogisztikájuk akadozik, ahogy az ukránok megsemmisítik maguk mögött a vasútvonalakat – mondja lapunknak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatója.

Kaiser Ferenc szerint hibás koncepcióból indulhatott ki az orosz haditervezés, mert ami 2014-ben a Krímben bejött, az 2022-ben egy teljes körű háborúban már nem működik. A villámháborúból állóháború lett, az oroszokat meglepte az ukrán ellenállás, illetve a 2014 óta zajló lakosságcsere miatt nem volt jelentős orosz lakosság, amely felszabadítóként várta volna az orosz csapatokat.

A katonai szakértő szerint Oroszország sem gazdaságilag, sem kulturálisan, sem politikailag nem volt vonzó már Ukrajna számára, ezért kellett lépnie Putyinnak. Katonai erővel döntötte el Ukrajna orientációját, de az orosz követelések nehezen lesznek teljesíthetőek. Kaiser emlékeztet: Ukrajna a Szovjetunió szétesése után több mint ezer atomtöltetet örökölt, ezeket azonban 1996-ig átadta Oroszországnak, cserébe egy egyezményben Oroszország elismerte Ukrajna határait. „Ezt az oroszok kétszer megszegték. Ha az orosz követelést teljesítve Ukrajna semleges státuszt vállal, mi a garancia, hogy Oroszország nem támadja meg harmadszor is?” – teszi fel a kérdést a Mandiner Podcast vendége.

Ukrajnai háború - hadászati szempontból.

Vendégünk: Kaiser Ferenc egyetemi docens, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar oktatója.

--

Az adást az alábbi linken hallgathatja meg:

 

A beszélgetés a Youtube-on is elérhető:

 

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Noah Chomsky szerint is a válság elsőszámú oka az, hogy Oroszország nem akarta, hogy Ukrajnát felvegyék a NATO-ba. Elsődleges követelése volt, hogy a NATO kinyilatkoztassa, hogy nem veszi fel Ukrajnát. Eközben az Usa egyrészt nem nyilatkozott erről, beszélt minden másról, másrészt a tavalyi év folyamán egyre erősebben kezdte Ukrajnát felfegyverezni. Meg olyat is nyilatkozott, hogy Oroszországnak nincs mitől tartania a Nato terjeszkedése miatt. Ezzel is szerintem a frászt hozták Oroszországra.

Amikor tavaly a Donbaszban az ukránok drónt vetettek be egy légicsapás során, akkor válhatott végleges elhatározássá Oroszország részéről, hogy lerohanja Ukrajnát. A csapatok felsorakoztatása az ukrán határ közelében nem volt eléggé elrettentő erejű, az ukránok de facto közeledése a NATO-hoz pedig új szintet ért el azzal, hogy az Usa drónokat adott nekik. (feltételezem, hogy az a drón nem a világszínvonalú ukrán hadiipar terméke volt)

A villámháborús dolgot sem értem. Ki mondta, hogy az oroszok villámháborúra készültek, ezt honnan lehet tudni? Megpróbálják minél gyorsabban megnyerni a háborút, ez nem villámháborús terv, ez elemi érdeke a támadó félnek.

Na és John Mearsheimer?

A városokba pedig azért nem megy be, ha nem muszáj, mert ha egy várost el akar foglalni, akkor választhat aközül, hogy

1. Kiéhezteti, ez időbe telhet.
2. Földig rombolja. Ezt csak az Usa teheti meg "büntetlenül", lásd Japán legyőzését a 2. VH-ban, Hanoi bombázását Vietnámban, Iraki háború, satöbbi.
3. Utcáról utcára történő harccal beveszi. Hatalmas emberi-, és haditechnikai áldozattal jár.

Igen, Mariupol kivétel volt, az kellett az oroszoknak. Talán a kikötő miatt, talán amiatt, hogy a Krímet szárazföldön összekössék az elfoglalt keleti régiókkal.

Kommunista harcmodor:
"Amikor a későbbi marsall, Csujkov 1942 végén megérkezett Sztálingrádba,... első hivatali cselekedeteként tiszteket lövetett agyon, ilyen módon demonstrálva a katonáknak, mi történik azokkal, akik ellenszegülnek a parancsainak. 'Azonnal a legkeményebb intézkedéseket alkalmazzuk a gyávákkal szemben. 14-én agyonlőttem (!!!) egy ezred parancsnokot és komisszárját, majd nem sokkal később még két dandárparancsnokot és komisszárt."
"Buggyonníj és Jerjomenko tábornok főbe lőtte beosztottait, ha azok hibáztak, saját katonai tanácsuk tagjait pedig verték, így keltve félelmet bennük. Jerjomenko állandóan magánál tartott egy husángot, amellyel beosztottait ütlegelte. Akárhányszor parancsnokok valamelyik tisztjük kudarcáról számoltak be neki, Sztálin mindig azt válaszolta: 'És beverte a pofáját? Ha ez mégegyszer előfordul, adjon neki a pofájára' - írta visszaemlékezéseiben Hruscsov."
(Jörg Baberowski: Felperzselt föld, Sztálin erőszakhatalma, Európa kiadó, 2015, 417.old.)

Előfordul. Annak idején a németek afganisztáni szerepvállalása kapcsán is megjegyezték, hogy a németek elfelejtettek háborúzni.

Ami az ukrán légvédelmet illeti, ha az tényleg megszűnt volna, akkor az oroszoké lenne a légifölény.
De ez valahogy nem történt meg, vagyis mégiscsak működik a légvédelem.
Ami meg a lakosság halálba rángatását illeti, ezt egy politikus aligha tudná megtenni annyi emberrel, ahány most védekezik az orosz megszállók ellen.
Szóval az ukránok most a saját hazájukat védik, nem Zelenszkij renoméját.

Ha nem lenne ukrán légvédelem, akkor az orosz légierő sokkal aktívabb lenne, mert a gyalogságot a levegőből is támogatni kell(ene).
Ez is tény.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés