Az amerikaiak majd' kétharmada támogatja a floridai gyermekvédelmi törvényt

2022. március 15. 10:45
Háború indult a közvélemény-kutatók közt Amerikában, a média és az LMBTQ-mozgalom pedig félretájékoztat a floridai szülőjogi és gyermekvédelmi törvényről. De a megkérdezettek kétharmada mégis támogatja azt.

Az Egyesült Államokban a társadalom 60 százaléka támogatja azt a magyar gyermekvédelmi törvényhez kísértetiesen hasonlatos, floridai törvényt, ami korlátozza az állami iskolákban az LMBTQ- és gender-ideológa oktatását, valamint kötelezi az iskolákat a szülők tájékoztatására – írja a Daily Wire. 

A floridai törvényjavaslatot múlt kedden fogadta el az ottani törvényhozás, melynek mindkét házában republikánus többség van. Ron DeSantis kormányzó korábban úgy nyilatkozott, alá fogja írni a törvényt.

Mi van a törvényben?

A törvények nem tiltják meg teljesen mértékben az LMBTQ-ügyekről való beszélgetést az iskolában, de kornak, fejlődési stádiumnak megfelelő módon való megközelítésre kötelezi az iskolákat. A törvény megtiltja az iskoláknak, hogy a gyermek pszichoszexuális fejlődésével kapcsolatos információkat tartsanak vissza a szülőktől. Ez azért fontos, mert Amerikában elterjedt gyakorlat, hogy

ha egy diák LMBTQ-identitásúnak tűnik, azt nem árulják el a szülőknek, akiket ellenségnek tekintenek. 

Pedig valójában nincs olyan, hogy LMBTQ-gyermek, a gyermekek nemi öntudata ugyanis nem stabil, a nemi identitászavarvan küzdők túlnyomó többsége pedig spontán kinövi azt.

Másrészt a törvényszöveg megtiltja az alsó tagozatban (6-10 éves korban) a szexuális irányultságról és nemi identitásról való oktatást, mivel a törvényhozók szerint ez nem való ennek a korosztálynak.

A törvényjavaslat úgy fogalmaz: „az iskolakörzetek nem bátoríthatják a tantermi beszélgetést a szexuális orientációról és genderidentitásról alsó tagozatban és olyan módon, hogy az nem megfelelő a diákok korának és fejlődésének”.

Dennis Baxley, a törvényjavaslatot támogató republikánus szenátor szerint a javaslat nem a spontán beszélgetést titja a témával kapcsolatban, hanem azt, hogy az LMBTQ-témákat szisztematikusan az alsós tantervek részévé tegyék. Joe Harding republikánus képviselő, a törvényjavaslat előterjesztője pedig egy bizottsági meghallgatáson azt mondta, hogy az intézkedés nem akadályozza a diákokat abban, hogy családjukról beszéljenek. és a tanárokat sem tiltaná el az LMBTQI-történelem tanításától.

Hasonló törvénytervetezetet nyújtottak be nemrég Georgiában a magániskolákra vonatkozóan (bővebben itt), valamint Tennessee-ben, Oklahomában és Indianában is. Amerikában egyre több kamaszlány gondolja magát transznemű fiúnak, és hajmeresztő transz iskolai útmutatók készülnek. A georgiai javaslat megtiltaná az olyan dolgok oktatását, ami 

„hirdeti, kényszeríti vagy bátorítja a szexuális orientáció és gender identitás osztálytermi tárgyalását az alapfokú oktatásban

 olyan módon, hogy az nem megfelelő a diákok korának és fejlődési állapotának”. Az indianai a 18 éven aluliak számára szülői beleegyezéshez kötné a nemiséggel való kapcsolatos dolgok (szexuális orientáció, nemi identitás, transzneműség) oktatását. 

Nemrég Virginiában nyert a szülői jogokat hangsúlyozva republikánus kormányzó demokrata elődjével szemben. A floridai törvény erős össztűz alá került, mind az LMBTQ-szervezetek, mind a szövetségi kormány, azaz Joe Bidenék részéről

Ipsos: 60 százalék ellenzi

A törvényekkel kapcsolatban megindult a közvélemény-kutatási háború: az ABC/Ipsos nyilvánosságra nem hozott kérdésekkel készült kutatása szerint az amerikaiak több mint 60 százaléka nem támogatja az ilyen törvényeket

Az ABC/Ipsos szerint az amerikaiak 62 százaléka ellenzi, és 37 százaléka támogatja az ilyen törvényeket. Nem meglepő módon a republikánus szavazók nagyrészt támogatják (61 százalék), a demokrata szavazók nagyrészt ellenzik (közülük csak 20 százalék támogatja), ahogy a függetlenek is (35 százalék). Úgyszintén az idősebbek jobban támogatják azt, a fiatalabbak kevésbé. Csakhogy az ABC/Ipsos kutatásáról nem tudni, hogyan készült pontosan (az Ipsos oldalán megnyitva a vonatkozó kutatást az orosz gázra vonatkozó anyag nyílik meg). 

Daily Wire/Lucid: kétharmad támogatja

Ellenben a Lucid közvélemény-kutató cég Daily Wire által megrendelt, pontosabb és kidolgozottabb kérdésekkel dolgozó kutatás nem úgy kérdezte a megkeresetteket, hogy pusztán összefoglalta a floridai törvényt, hanem szó szerint idézte annak felvetéseit, és így az Ipsoséval épp ellenkező eredményre jutott:

az amerikaiak 62 százaléka támogatja az ilyen törvényeket, és 21 százaléka ellenzi. 

Sőt, még pártok között sem volt nagy különbség: a republikánusok 69, a demokraták 62, a függetlenek 57 százaléka támogatja azt. A fehérek 63, a feketék 66, a hispánok 62 százaléka ugyancsak támogatja azt, és kor szerinti megoszlásban sincsenek nagy különbségek. 

A válaszolók 52 százaléka értett egyet azzal is, hogy a szülőknek jogában áll, hogy fellépjenek azon iskola ellen, amelyik szerintük nem megfelelő módon tanítják a gyermekeiket a szexualitásról és nemiségről. Sőt, 79 százalék szerint a nemi felvilágosítás kérdéskörében a szülők szavának kell a döntőnek lenni, és csak 7 százalék szerint a tanároknak. 62 százalék szerint az iskoláknak értesítenie kell a szülőket, ha a gyermekük fiúként lánynak, lányként fiúnak gondolja magát, és 19 százalék szerint nincs szükség erre. Másik 19 százalék bizonytalan. A megkérdezettek közti szülők 66 százaléka szerint szükséges az informálás. 

Félretájékoztatták a közvéleményt

Az is kiderült ugyanakkor, hogy sokan, főleg a demokrata párti szavazók, rosszul vannak informálva a törvényről. Ráadásul sokan nem annak eredeti nevén (Parental Rights in Education Act, azaz Szülői Jogok az Oktatásban Törvény), hanem a baloldal által ráakasztott Don’t Say Gay, azaz „ne mondd, hogy meleg” néven ismerik azt. Így aztán az amerikaiak 39 százaléka (a demokraták 45 százaléka) azt hiszi, hogy a törvény megtiltja a „gay” („meleg”) szó használatát az iskolákban. 22 százalék, a demokratáknak pedig az egyharmada azt hiszi, hogy a törvény kötelezi az iskolákat, hogy „beköpjék” a meleg diákokat a családjuknak, és 17 százalék azt hiszi, hogy a törvény azt tiltja meg, hogy a diákok elmondják, ha van meleg rokonuk. 

Ezzel ellentétben a „meleg” („gay”) kifejezés nem is szerepel a törvény szövegében. 

Amerikában három állam (Arkansas, Tennessee és Montana) tavaly olyan törvényjavaslatot fogadott el, amely lehetővé tenné szülők számára, hogy kiírassák gyermekeiket minden olyan kurzusról, amely említi a szexuális irányultságot vagy a nemi identitást. Hét államban pedig (Kaliforniában, Coloradóban, Connecticutban, Illinois-ban, Nevadában, New Jerseyben és Oregonban) olyan törvény van érvényben, amely előírja, hogy a tantervnek kötelezően figyelembe kell vennie az LMBTI személyeket. 2021 elején az amerikai tagállamok több mint felében nyújtottak be összesen 35 olyan törvényjavaslatot, ami próbálta megállítani a transzmozgalom nyomulását, és megállítani azt a trendet, hogy magukat lánynak képzelő fiúk a női sportágakban induljanak.

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés