LMBTQ-közlemény: belsős infóink szerint nincs konszenzus a szakmában

2022. január 25. 17:00
Sem a Magyar Pszichiátriai, sem a Magyar Pszichológiai Társaságban nincs konszenzus a gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatos közleményről.

Koránt sincs konszenzus a gyermekvédelmi törvényt „szakmai alapon” kritizáló szombati nyilatkozatról a Magyar Pszichológiai és a Magyar Pszichiátriai Társaság berkein belül – tudta meg a Mandiner. 

Mint azt vasárnap délelőtt megírtuk, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság Facebookon közzétett közleményben kritizálja „szakmai alapon” a gyermekvédelmi törvényt. A közlemény azonban, mint elemzésünkben megírtuk, tudományosan erősen vitatott kijelentéseket tesz (hogy a nem heteroszexuális orientációk is elsősorban biológiai gyökerűek, hogy neveléssel nem lehet megváltoztatni valaki nemét, és így tovább). 

Tudni kell, hogy a Magyar Pszichológiai Társaság egy civil szerveződés, ami nem reprezentálja a szakmát. A társaságnak

ezerfős tagsága van, miközben az országban 40 ezer pszichológus van,

és még a Facebookon működő szakmai csoportnak is 6300 tagja van. A tagság teljesen opcionális, aki nem tag, az ellen nem tudnak etikai eljárást kezdeményezni sem. 

Információink szerint a közlemény egyik fő támogatója Balázs Judit, a pszichiátriai társaság eddigi elnöke, az ELTE PPK Pszichológiai Intézete Klinikai- és Gyermekpszichológiai Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára volt, aki épp 2022. január 25-én, kedden távozik elnöki pozíciójából, és még mandátuma végén szerette volna átnyomni a közleményt.

Megírtuk azt is, hogy a pszichiátriai társaság Facebook-posztja alatt sokan kritizálták szakmai alapon a közleményt. Olyannyira, hogy nagyjából 370 komment után az MPT lezárta a kommentelés lehetőségét. Pedig a hozzászólók többsége szakmabeli volt.

Egyes hangok szerint

nem véletlen, hogy a két társaság épp a választások előtt adta ki a közleményt,

mivel azok prominens, hangadó balos vezetőségi tagjai hozzá szeretnének járulni az esetleges ellenzéki sikerhez. Ugyanakkor sokan aggályosnak tartják, hogy a két MPT ennyire az ellenzéki oldalra teszi meg tétjeit.

Mint említettük, információink szerint koránt sincs a két szervezeten belül konszenzus a közleményből, a pszichiátereknél például míg az elnökség elfogadta a dolgot, addig a tágabb vezetőség nem is tudott róla. Sőt: 

Azóta azt is megtudtuk, hogy a Magyar Pszichológiai Társaság eljárása szembement a bevett protokollal. A társaság bevett gyakorlata az, hogy ritka eseteket leszámítva nem ad ki közleményeket, mivel nehézkes többségi támogatást szerezni azok mögé. A gyakorlat szerint eddig legalább a szakterületeket képviselő 23 szekció vezetőjénél és levelezőlistákon, valamint hírlevélben futtatták meg a közlemény-tervezeteket, valamint a 6300 fős Pszichológusok szakmai Facebook-csoportban is futtatták őket, habár utóbbiban sosem sikerült konszenzust teremteni. Ez azt is jelentette, hogy a tagság legalább előre tudott a közlemény-tervezetekről, és legalább a szélesebb vezetőség bele tudott szólni a szövegezésbe.

Információink szerint azonban a mostani,

gyermekvédelmi törvényt kritizáló közleményt még a szekcióvezetők sem látták, pláne nem futtatták meg szakmai levlistákon és a hírlevélben. 

A Magyar Pszichológiai Társaság az utóbbi években a „hajléktalan-törvény”, illetve Bagdy Emőke kapcsán szólalt meg. Úgy tudjuk, egyik közlemény mögött sem volt szakmai konszenzus, azaz nem állt mögötte a tagság túlnyomó többségének konszenzusa. 

Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, a Károli professzora, a magyar pszichológiatudomány egyik megteremtője ellen ezren írtak alá egy petíciót a szakember Meseország mindenkié című LMBTQ-mesekönyv kapcsán tett nyilatkozata miatt. Bagdy Emőkét azért támadták, mert az óvodáskori „érzékenyítés" veszélyeire hívta fel a figyelmet. A Pszichológusok szakmai Facebook-csoportban információink szerint

a 6300 tagból pusztán 1400-an álltak az LMBTQ-szekció nyilatkozata mellé.

Mindezt annak ellenére, hogy a csoportban az LMBTQ-mozgalommal szimpatizáló tagok igen harsányak, és gyakran letorkolják azokat, akik nem értenek velük egyet, sőt akár kifejezett kommunikációs hadjáratot folytatnak ellenük.

A Bagdy Emőke elleni petíciót ráadásul sok olyan személyiség is aláírta, aki nem szakmabeli, illetve voltak „anonim” aláírók. Magyarán az egész amatőr próbálkozás volt. Ezután viszont az MPT etikai eljárást kezdeményezett Bagdy Emőke, a magyar pszichológiatudomány egyik megteremtője ellen. Bagdy ezután kilépett a társaságból, így az eljárást kénytelenek voltak megszüntetni. 

Ajánljuk még: 
Transz iskolai útmutató: El kell titkolni a szülők elől, hogy fiú alszik a lányoknál

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek még mindig Freud-oznak, holott egy sarlatán volt:
Was Sigmund Freud really just a sex-mad old fraud? The founder of psychoanalysis was a money-obsessed cocaine addict who groped women patients and had a genius for self-promotion
Professor Frederick Crews suggests that Sigmund Freud was a fraud
He describes the founder of psychoanalysis as a vile sex-crazed creep
In the book, he writes how Freud would sexually assault his female patients
Women would come away from his treatments in much worse a condition

By Ysenda Maxtone-graham For The Daily Mail
Published: 23:17 GMT, 2 November 2017.

A tudomány úgy működik, hogy tudósok csinálják, nem sarlatánok.
Amiért Freud nem volt tudós:
Why Freud Was Not a Scientist
Posted by Ross Pomeroy http://www.realclearscience.co..
"In 1991, historian of science Dr. Frank Sulloway reviewed six of Freud's principal case studies on psychoanalysis and found them to be "rampant with censorship, distortions, highly dubious 'reconstructions,' and exaggerated claims." Despite Freud's many misrepresentations, he couldn't mask the fact that half of his case studies ended in spectacular failure, with no relief for the patient whatsoever."

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés