Decemberben negyvenéves csúcsra nőtt az infláció az Egyesült Államokban

2022. január 12. 16:12
Az előrejelzések szerint az inflációs nyomás kitart majd a 2022-es év nagy részében is.

Decemberben negyvenéves csúcsra nőtt a fogyasztói árindex 12 havi emelkedésének mértéke az Egyesült Államokban a washingtoni munkaügyi minisztérium statisztikai intézete, a Bureau of Labor Statistics szerdai jelentése alapján.

Decemberben szezonális kiigazítással a várt 0,4 százalék helyett 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Egyesült Államokban a novemberihez képest. A decemberig eltelt 12 hónapban

7 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ami a legmagasabb 1982 júniusával zárt 12 hónapos periódus óta.

Novemberben 6,8 százalék volt a 12 havi áremelkedés mértéke. A decemberig eltelt 12 hónapban az energiaár-index 29,3 százalékkal, az élelmiszerár-index 6,3 százalékkal emelkedett. Az energiaárakon belül az üzemanyagár-index 49.6 százalékkal emelkedett. 

Energiaárak és élelmiszerárak nélkül a fogyasztói árak 5,5 százalékkal emelkedtek a 12 hónapos periódusban, ami a legmagasabb az 1991 februárjával zárt 12 hónapos periódus óta. A magas infláció 2021-ben részben az alacsony 2020-as bázis miatt alakult ki az Egyesült Államokban, de nagy része volt benne a gazdasági fellendüléssel párhuzamosan kialakult kereslet-kínálati egyensúlytalanságoknak, a feldolgozóipar ellátási nehézségeinek, valamint az energiaárak nagymértékű emelkedésének is.    

Az előrejelzések szerint az inflációs nyomás kitart majd a 2022-es év nagy részében is. A Fed ennek tükrében jelezte is szándékát a monetáris szigorítás ütemtervének a felgyorsítására.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Justin Lane

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés