Gorbacsov: Az Egyesült Államok arrogánsan viselkedett a hidegháborút követően

2021. december 25. 10:10
Az egykori szovjet pártfőtitkár lemondásának harmincadik évfordulójából adott interjút.

„Az Egyesült Államok arrogánsan viselkedett a hidegháborút követően” – jelentette ki Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó elnöke, korábbi kommunista pártfőtitkár.

Gorbacsov a lemondásának 30. évfordulója alkalmából a RIA Novosztyi orosz hírügynökségnek adott, pénteken megjelent interjúban felidézte, hogy Nyugaton a Szovjetunió 1991-es szétesése nyomán „győzelmi hangulat uralkodott, mindenekelőtt az Egyesült Államokban”.  „Hogyan lehet egyenrangú kapcsolatokat kiépíteni, ha az Egyesült Államok és a Nyugat helyzetbe került?” – mondta a 90 éves politikus. A Nyugat a Szovjetunió szétesését követően „öntelt és képmutató módon” viselkedett – tette hozzá. „A hidegháború győztesének nyilvánították magukat”, és győztesként a Nyugat úgy döntött, hogy egy „új birodalmat” épít fel.

A Nobel-békedíjas politikus szerint ez vezetett a NATO bővítéséhez.

Az egykori szovjet vezető 1991. december 25-én mondott le elnöki tisztségéről, amivel megpecsételte a Szovjetunió sorsát.  Gorbacsov az Oroszország és a Nyugat között kiújult feszültségek hátterében nyilatkozott. Az ukrán határ mentén végrehajtott masszív csapatösszevonások miatt Nyugaton felmerültek olyan aggályok, hogy Oroszország megtámadhatja szomszédját. A Kreml ugyanakkor tagadja ezt, és Ukrajnát,

illetve a NATO-t vádolja provokatív magatartással.

Vlagyimir Putyin orosz elnök egyebek mellett írásban adott biztonsági garanciákat követelt, hogy az észak-atlanti szövetség nem fog tovább terjeszkedni keletre, illetve nem telepít további támaszpontokat a korábbi szovjet tagköztársaságok területén. Az orosz elnök csütörtökön tartott hagyományos év végi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy eddig pozitív, tárgyalási készségre utaló amerikai reakciók érkeztek a biztonsági garanciákra vonatkozó orosz javaslatokra. A Fehér Ház egyik szóvivője ezzel összefüggésben megjegyezte, hogy az Egyesült Államok január elején kész diplomáciai párbeszédet kezdeni.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPApool/Makszim Sipenkov

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az USA nem akart Békét!
Különben ő is kivonult volna Nyugat-Európából és a volt szocialista országokat+ balti államokat talán Ukrajnát is teljesen fegyvermentes övezetté tették volna Oroszország és USA garamciájával.
Biztos, hogy nagy válság következett volna a hadiiparok csődjeivel de az jót tett volna a földünkel.
Sok erőforrás felszabadult volna a környezet megmentésére.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés