Összevissza beszél az ellenzék a számukra előnytelen kutatásról

2021. december 17. 17:41
A Mandiner olvasói szerint az Iránytű Intézet kutatott, az Intézet szerint ez nem kutatás. Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan, Schmuck Erzsébet viszont úgy tudja, az ellenzék kampánystábja rendelte meg a baloldal számára kellemetlen felmérést.

Béres Sándor írása

***

Ahogy arról már beszámoltunk, csütörtökön a 444 megszellőztetett egy ellenzéki politikusok asztalára lerakott kutatást, amely szerint a Fidesz simán vezet az összefogott baloldallal szemben.

A felmérés szerint a teljes lakosság 46 százaléka támogatja a Fidesz-KDNP-t, miközben az ellenzéki összefogásra csak körülbelül egyharmaduk szavazna.

A kutatás során a Mandiner olvasóit is felkeresték

Cikkünk megjelenése után több olvasónk is jelentkezett, mondván, őket felhívta hétvégén az Iránytű Intézet. Információink szerint a kérdések nagy része Márki-Zay Péter személye körül forgott. A kérdőívben nyitott kérdések is szerepeltek, amelyekben Márki-Zay Péter rossz tulajdonságait, negatív személyiségjegyeit maguktól kellett megmondani a válaszadóknak. Forrásaink szerint a baloldal számára kiábrándító eredmények születtek, amikor ugyanazokat a kérdéseket tették fel Márki-Zay és Orbán Viktor kapcsán is.

A mérés azt is célozta, hogy megállapítsák: a balos összefogás vagy Márki-Zay személyét állítsák-e előtérbe a kampány során.

A kérdezők hazánk uniós tagságával összefüggésben is kérdezték a polgárokat. Azt pedig már egy neve elhallgatását kérő forrásunk mondja, hogy a baloldal többek között arra a vádra szeretné építeni a kampányát, miszerint a kormány kilépne az Európai Unióból. Kampányukra rálátó forrásaink szerint ez azért is kockázatos, mert a baloldali összefogás egyik vezető személyiségéről durva EU-ellenes felvételek keringenek a neten.

Az Iránytű-mérés információink szerint kilenc baloldali politikus (Kunhalmi Ágnes, Donáth Anna, Dobrev Klára, Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter, Gyurcsány Ferenc, Jakab Péter, Karácsony Gergely) népszerűségét is mérte. Forrásaink szerint a pártok összefogásához hasonlóan az ő népszerűségük is lejtmenetben van.

Márki-Zay nem ismeri a kutatást, de szerinte komolytalan

Márki-Zay Péter a Magyar Hang megkeresésére pénteken Kunhalmi Ágneshez hasonlóan tagadta, hogy megkapta volna a közvélemény-kutatást, állítása szerint a létezéséről is csak a sajtóból értesült.

Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje a lapnak elmondta azt is, hogy a kutatásért nem fizettek egyetlen fillért sem.

Márki-Zay hozzátette, hogy bár nem kapta meg a kutatás összefoglalóját, szerinte ez a felmérés „nem reprezentatív”, hiteltelen, komolytalan. Márki-Zay véleményéről a kutatást illetően ide kattintva olvashat bővebben.

Schmuck Erzsébet: Az ellenzéki kampánystáb rendelte meg a kutatást, mely szerint vezet a Fidesz

A kutatással kapcsolatban az LMP társelnöke a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta: nem korrekt, hogy a 444 úgy jelentette meg a cikket, hogy egyetlen pártot sem kérdezett meg erről. Legalábbis az LMP-t nem kérdezték meg – fogalmazott. Kiderült az is:

az LMP társelnöke úgy tudja, hogy az egyesült ellenzék kampánystábja rendelte meg a felmérést.

Hozzátette: a pártelnökök még nem látták a dokumentumot, még nem vitatták meg az eredményeket a kutatókkal. Az LMP társelnökét megkérdezték arról is, mit gondol az eredményekről. „Azt gondolom, hogy itt valami nem pontos. Azért az nem létezik, hogy egyik pillanatról a másikra az ellenzék támogatottsága ekkorát esik” – fogalmazott Schmuck. Erről bővebben ide kattintva olvashat.

Lapunk megkereste a felmérés kapcsán az Iránytű Intézetet, és a következő kérdéseket tettük fel a szervezetnek:

  • Valóban végeztek-e kutatást december első felében?
  • Ki rendelte meg a kutatást?
  • Ez a kutatás-e az, amiről a 444 beszámolt a csütörtöki cikkében?
  • Elküldik-e nekünk a kutatási összefoglalót?

Az intézettől kapott választ az alábbiakban változtatások nélkül közöljük:

„Közlemény a 444.hu-n megjelent számsorral kapcsolatban

A 444-en tegnap megjelent, azóta az Intézetünkkel összekötött számsor nem egy kutatás, így nem tudjuk kommentálni. A kutatásnak módszertana, kutatója, aláírója, írásos nyoma van. Ilyen országos anyagunk két hónapja nem készült; ezekkel a korábbi kutatásokkal kapcsolatban bármikor, bárki számára rendelkezésre állunk.

Nyitókép: JOHN THYS / AFP

Összesen 209 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Nézve a lájk/diszlájkjaid számát, lassan már csak én olvaslak. Lehet újabb nicket regelni.

Minden felmérés nélkül is lehetett érzékelni, hogy az előválasztási bohóckodás kicsinálja az ellenzéket.
A talpra állást az előválasztási bohóckodás kitalálójának és támogatóinak látványos kirúgásával kell kezdeni.

Ja, egy okos ember nem adja a nevét ezekre...

És hogy a büdös fenébe tudták volna megkérdezni - ezzel növelve a reprezentativitást- a Pesten lakcímmel rendelkező, tízezrévek leszavazó külföldieket???

Bízzál benne! Hajrá, ez a harc lesz a végső!

Akkor mégsem a kormány korrupt? És az ügyészség sem kézivezérelt? Működik a jogállam? Nahát! Gyorsan hívjátok fel Jurovát, hogy minden storno, tévedés volt!

Nem adom alább Cseh elvtársnőnél! Vagy ő, vagy behúzom a Fideszre! A teringettét hát!

A jobboldali lét folyamatos küzdelem az emberellenes ideológiákkal, a karvalytőkével és a nihilizmussal szemben. Csak ti gondoljátok immár több mint 200 éve, hogy van egy utolsó harc, és eljön a földi mennyország.

Azért az kurva ciki lesz az összes EU-s főnöknek, akik fogadták Marky-Zay-t. Ha visszahívják és más lesz a minelnök jelölt, akkor az is megy házalni? Macron szerintem már sejtette ezt, amikor a sezlonon guggoltatta MZP-t

Hosszas mellébeszélés, terelés a valódi témától. Ez a kisregény, amit írtál azt nem magyarázza el, hogy a 444, a DK szócsöve miért hozta le ezt a mostanra letagadott, nem is létezőnek mondott kutatást? Szándékosan, véletlenül, hanyagságból kellő körültekintés nélkül?

Vagy igaz a kutatás, de megijedtek, és rábeszélték az Iránytűt, hogy visszakozzon. Talán Márki Zay külföldi gazdái szóltak, mert látják, hogy támogatottjukat kifúrják a miniszterelnök jelöltségből. Mert Márki Zay inkább a külföldi támogatottságával, külföldön töltött éveivel, tapasztalataival villog, de ezek itthon nem igen hatásosak. Ezt Gyurcsányék is látják, nem véletlenül szeretné Márki Zay, hogy ők ne szóljanak bele a kampányba.

Meglehetősen későn jött ez a reakció, nehezen találták ki, hogyan kezeljék ezt a kutatási eredményt. Mert ezt már nem lehet a Fideszre fogni.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés